21 Kwietnia 2026, 14:17:18 czas Polski

Autor Wątek: Podwójna frezarka?  (Przeczytany 1785 razy)

Offline def

Podwójna frezarka?
« dnia: 18 Października 2014, 15:34:13 czas Polski »
Znalazłem na YT film o samoróbce; podwójnej frezarce, na potrzeby indywidualnego stolarza. Czy ktoś życzliwy może mnie uświadomić  do jakich operacji potrzebna jest taka komplikacja?
http://youtu.be/BUfFAScw0gw

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Podwójna frezarka?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2014, 17:15:40 czas Polski »
Mam podwójną frezarkę profesjonalną na której obrabiać można dwie  krawędzie deski  za jedną  operacją . Mogę kalibrować deski  na szerokość , obrabiać krawędzie boazerii robiąc deski identycznej szerokości , to samo  dotyczy obróbki krawędzi  podłogi   czy profilowych  listew  . Maszyna ta , za jednym  przejściem obrabiała listwy ( lamele  ) do rolet zewnętrznych . Co ciekawe  ,  mam zrobiony mechaniczny posuw w postaci  dwóch wałków gumowych : jeden nad stołem   podawczym drugi odbiorczym .
Maszynę mogę zainteresowanemu sprzedać.

Offline def

Odp: Podwójna frezarka?
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2014, 18:59:51 czas Polski »
... ja znam maszyny do produkcji boazerii, podłogówki i w nich podwójne frezowanie to znakomita oszczędność czasu. Gość z filmiku, zrobił przystawkę na bazie ręcznych frezarek do stacjonarnej pilarki (będzie wielofunkcyjna "wyspa").  Jak pokazuje działanie drugiej, to równie dobrze mógł ustawić tę pierwszą. Chyba, że,.... wykonuje inne tajemne operacje. Chciałem się czegoś douczyć.