26 Czerwca 2026, 17:03:30 czas Polski

Autor Wątek: Wieszak na rower  (Przeczytany 1385 razy)

Offline mikemtb

Wieszak na rower
« dnia: 13 Lipca 2016, 11:45:15 czas Polski »
Po pierwszym poście z przedstawieniem się czas na drugi, zapowiadany, z pewnie głupimi pytaniami ;)
Coś nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu, ale że w zamyśle ma to prowadzić do realizacji, a pytania z różnych działów więc umieszczenie postu tutaj mi się wydało najbardziej odpowiednie. Ta realizacja będzie zupełnie od podstaw :)

Więc tak- myślę o czym na wzór tego:
http://images.cb2.com/is/image/CB2/WoodBikeStorageAV2F12
lub tego:
http://stevebrownapts.com/admin/wp-content/uploads/2015/06/wooden_bike_rack_2-resized-600.png

Raczej ta druga wersja. Drewno olchowe, bo chyba dość proste do obróbki, jak dla początkującego no i w pokoju większość mebli z okleinami olchowych. Pytania które mi się nasuwają:

1. górna i dolna powierzchnia będą miały max 250x350 x (20-30). Bardziej mi by się podobało zrobienie tego z jednego kawałka drewna. Są jakieś przesłanki praktyczne aby robić to z klejonki? Czy jeden kawałek drewna może za bardzo pracować/pękać czy cokolwiek innego złego może się dziać?

2. ścianki boczne i górne/ dolne planuje klejone + kołki. Jaki klej lepiej do olchy wikolowy czy poliuretanowy? Ścianki frontowe planuję na wręgi do górnej i dolnej- tak wiem nie ma to konstrukcyjnego sensu, ale chcę się spróbować z tą techniką 

3. Mocowanie do ściany na francuski zamek....powiedzcie jak on "trzyma" w praktyce? Jak widzicie, aby wyciągnąc rower ze stojaka trzeba lekko go unieść do góry, żeby wyciągnąć ze skośnej części. Boję się, że podczas tego rama będzie uderzała w górną krawędź "prowadznicy" i cały wieszak spadnie z zamka, a zamysłem ma jeszcze pełnić funkcję półki, więc jeszcze coś ma na nim stać- z jednej strony dobrze bo będzie obciążać, z drugiej gorzej w razie spadania ;). Jest jakaś opcja na zabezpieczenie/poprawienie trzymania francuskiego zamka?

4. Jaką metodę wykończenia/pokrycia drewna wybrać dla drewna olchowego, aby najbardziej przypominało tradycyjną okleinę olchową- wiem pospolicie na maxa, no ale chodzi tu o dopasowanie się do reszty mebli.

--
pozdrawiam
Michał

Offline swfr

Odp: Wieszak na rower
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2016, 12:13:57 czas Polski »
Może od końca.
4. Jeśli meble masz lakierowane i chcesz tego samego - to lakieruj.
3. Francuski zamek - wątpię czy ci się sprawdzi. Przy każdym ściąganiu roweru zdejmiesz też stojak
2. Bez znaczenia - wg twojego opisu - ścianki boczne są tylko ozdobą i nie przenoszą obciążeń
1. Na zdjęciu jest klejone bo to pudełko, puste w środku. Robiąc z jednego kawałka, o ile dobrze rozumiem, chcesz tylko wyprofilować podłużny wpust na ramę? Nie ma żadnych przeciwwskazań -  rób z jednego.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2016, 13:23:19 czas Polski »
Też kiedyś przeglądałem ten projekt, czy nie macie wrażenia że w środku znajduje się metalowy element usztywniający tą konstrukcję i robiący jako zawieszka a boczne ściani robią tylko jako "haki"  ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2016, 13:30:09 czas Polski »
Tak zapytam... czy to nie porysuje ramy? Trzeba by podklejać jakąś wyściółkę. Oczywiście uwzględniacie ewentualną obecność linek na górnej ramie (zależy od roweru)?

Offline mikemtb

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2016, 20:51:17 czas Polski »
Patrząc na pdf'a instrukcji to nie widać nic w środku usztywniającego....z drugiej strony podana waga 15lb. trochę dużo jeżeli by to miało być z samego drewna,więc może....w każdym razie wytrzymałością się nie martwię- będzie do roweru szosowego ~7kg o porysowanie ramy chyba też nie, o drewno zarysować to bez przesady, a linki/ pancerze prowadzone wewnątrz ramy.
Kontynuując:
1. Też chce zrobić w formie pudełka, "z jednego kawałka" w sensie nie cały wieszak tylko poszczególne ścianki każda w całości- nie klejonka.
3. No właśnie....ale powoli zaczynam mieć trochę lepszy pomysł z niewidocznym mocowaniem.... no chyba że olać temat niewidocznego mocowania i tylną ściankę wykonać poza obrys pudełka, 4 kołki w ścianę i będzie ok....ew. dziury montażowe w tylnej ściance wewnątrz i baaaardzo długi śrubokręt, żeby przeszedł przez całe pudełko...
4. Nie lakierowane. Dopiero zaczynam ze stolarką, więc meble są kupne w sieciówce, czyli wiadomo fronty to płyta wiórkowa + okleina olchowa coś w ten deseń:
http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_brw-system-xxi-o-regal-stojacy-w-39274957.jpg
Czyli bezbarwny lakier i nie będzie się za bardzo różniło?
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2016, 20:59:59 czas Polski wysłana przez mikemtb »
--
pozdrawiam
Michał