23 Kwietnia 2026, 18:25:33 czas Polski

Autor Wątek: Dom szkieletowy  (Przeczytany 8649 razy)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
Odp: Dom szkieletowy
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:30:37 czas Polski »
Projekty domów - Gotowe projekty domów z Agrobisp - my kupiliśmy projekt w tej firmie i poza małą kotłownią przewidzianą na piec na gaz, którego u nas nie ma i wiatą na malucha reszta całkiem w porządku. Chyba nie ma idealnego projektu - zawsze znajdzie się jakiś minus. Co do architekta, który zna się na konstrukcjach szkieletowych (generalnie na budowie domów z drewna) i ma dużo polotu co do rozkładu domu to pewnie sporo Cie to będzie kosztować. Ja kiedyś też szukałam takiego kogoś, ale jego wycena powaliła mnie na kolana i wzięłam gotowca, którego lekko przerobił mi lokalny architekt z uprawnieniami. Co do składu drewna, to powiedz konkretnie skąd jesteś?

Offline hennry

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2014, 23:08:52 czas Polski »
Dom bede budowac jakies 30 km na poludnie od Belchatowa. Jest to wies wiec na gaz nie mam co liczyc. Ekogroszek tezdo mnie jakos nie przemawia. Moj tesc ma i narzeka bo jest coraz gorszej jakosci a ceny ida w gore. Mam kawalek lasu wiec drewno do kominka uzbieram. Czytalem na innych forach ze ludzie ogrzewaja domy szkieletowe kominkiem i nie jest zle. Tutaj pytanie do Panow Morświn i Mily aby sie upewnic. Czy Wasi znajomi, o ktorych byla mowa mieszkaja w domu szkieletowym czy tez tradycyjnym(murowanym). Pytam poniewaz ogrzewnie tych domow sie rozni ( z tego co sie dowiedzialem). Domy szkieletowe bardzo szybko sie nagrzewaja. Podobno tradycyjne grzejniki wodne slabo dzialaja w tych domach. Moze na ten temat Pan Jarek podpowie. Co do skladow drewna to odleglosc nie jest wazna tylko jakosc. Z rozladunkiem tez nie ma problemu. Sasiad ma ciezki sprzet i pomoze. Projektu wciaz szukam. Mam nadzieje ze trafie na cos godnego uwagi.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2014, 23:22:50 czas Polski »

Podobno tradycyjne grzejniki wodne slabo dzialaja w tych domach
Nie ma nic do rzeczy czy wodne grzejniki grzeją w domku szkieletowym czy w murowanym jeśli instalacja jest dobrze wykonana.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Kwietnia 2014, 23:29:51 czas Polski »
Fakt, że większość moich znajomych mieszka w domach murowanych - tego nie wziąłem pod uwagę :(
Jakość drewna jest najważniejsza ale koszt transportu też robi swoje - trza by znaleźć złoty środek. Podobnie jest z węglem. Tak czy inaczej i w kominku i w piecu trzeba się nauczyć palić (a raczej trzeba chcieć się nauczyć).
Henry - Ty najlepiej znasz swoje możliwości. Zdanie teścia to jedno - popytaj innych którzy palą węglem, popytaj też tych co mieszkają w domu szkieletowym, poszukaj w necie.
Co znaczy, że grzejniki wodne słabo działają w tych domach (konkretnie)? Waldi dobrze pisze. Podobno - czyli opinia zasłyszana (nie z tzw. pierwszej ręki).
To trochę tak jak z tymi moimi kominkami - wszyscy mówili, że podobno to takie super a dziś? Ja już w żadne podobno nie wierzę. Budowa domu to w zasadzie inwestycja życia - coś z czym zostanę prawdopodobnie aż do śmierci - tu nie ma co iść na kompromisy.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2014, 23:40:51 czas Polski »
Ja budowałem murowany ale chodzi mi o kompromisy,wiadomo , że budowa domu dla szarego człowieka to inwestycja życia,mija właśnie dziesięć lat od kiedy zacząłem budowę  i osiem jak zamieszkałem w nim i powiem tak, za każdy nieprzemyślany kompromis trzeba będzie
''zapłacić'' albo po jakimś czasie żałować , że jednak można było zrobić inaczej. To taka ogólna sugestia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2014, 00:29:28 czas Polski »
Domy szkieletowe bardzo szybko sie nagrzewaja.
Prawda ,ale i szybko stygną bo ściana gipsowa ma małą akumulacyjność cieplną.Ale jest to plusem w utrzymaniu stałej temperatury w pomieszczeniu .Dotyczy to ogrzewania elektrycznego,gazowego,olejowego. Przy paliwach stałych takich jak węgiel ,drewno ciężko jest utrzymać żądaną temperaturę i dobre spalanie(warunki atmosferyczne)choć są sprzęty które pomagają w osiągnięciu pożądanej temperatury(sterowniki ,podmuchy itp.).Jeśli chodzi o kaloryfery to żeliwne grzeją wypromieniowując do otoczenia czyli długo się nagrzewają ale i dłużej stygną dlatego mam je założone na piętrze w sypialniach .Na dole mam aluminiowe tz. konwektory, te to grzeją konwekcyjnie  czyli powietrze ogrzane idzie do góry automatycznie zasysając z dołu zimne powietrze.Nie wiem czy to minus ale trzeba je czyścić od dołu i w środku bo osiada kurz ,no i raczej firanka na zimę powinna być krótka (długa blokuje swobodną cyrkulację powietrza i wygląda nie estetycznie bo po jakimś  czasie kurz osiada na niej)
Budowa domu to nie złe wyzwanie i trzeba się nad tym zdrowo zastanowić,czy szkieletowe czy murowane .Nie chciałbym zniechęcać do szkieletowego ale dla mnie minusem jest :
-drewno musi być dobrze zaimpregnowane od szkodników i grzybów (czasami jakiś robaczek korniczek zostanie nie zauważony)
-wełna w ścianie jak zawilgotnieje to traci właściwości izolacyjne(wiem podobno są takie co nie wilgotnieją, ale mam przypadek przeciekającego dachu,  mimo membrany to i tak wełna dostała wody no i w miarę jakoś wysuszyłem ale do końca nie jestem pewien bo brak dostępu) a dochodzą jeszcze gryzonie ,co jak wejdą w ścianę no to trudno zlikwidować a przy moim drewnianym stropie to tupią i straszą :D
To co opisałem to dotyczy mojego przypadku i problemów jakie stwarza drewno i wełna dlatego gdzie mogłem to murowałem (a że rozbudowywałem i nadbudowywałem dom to nie wszędzie mogłem zastosować to co bym chciał i jak chciał)dlatego dobrze jest rozważyć wszelkie za i przeciw.

Offline hennry

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2014, 00:49:41 czas Polski »
Jakis czas temu znalazlem te strone
http://www.domykanadyjskie.com/2012/02/11/ogrzewanie-elektryczne-czy-gazowe-w-domu-kanadyjskim/
raczej jest to obiektywne i ma sens. Jako firma wygladaja godni zaufania, ale niestety sa za drodzy jak na moje mozliwosci.

Offline hennry

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwietnia 2014, 00:52:11 czas Polski »
popytaj też tych co mieszkają w domu szkieletowym
i tu jest problem. Jeszcze nikt w okolicy nie ma takiego domu. Jest tez pozytywna strona bede pierwszy :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2014, 11:29:04 czas Polski »
No i trudno jest znaleźć firmę która postawi "szkieletora" naprawdę dobrze (a to można zweryfikować dopiero po iluś latach użytkowania takiego domu a wiadomo, że firma to jedno a jakość pracy jej pracowników to drugie).
A może dom prefabrykowany? Mam znajomego który sobie bardzo chwali tę technologię - po pół roku od wbicia łopaty już się wprowadził na "gotowe".

Offline Damian1985Damian

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lipca 2019, 12:04:21 czas Polski »
Jeżeli ktoś z was szuka firmy, która oferuję łączniki do drewna i polecam firmę Merit-F- z Warszawy. Firma oferuje  płytki kolczaste , łączniki do płyt OSB i łączniki do obmurowania typ ŁP i wiele innych potrzebnych akcesoriów.