Witam.
Jestem amatorem i od razu napisze że wiem iż z profesjonalnego punktu widzenia pytanie które chce zadać nie ma sensu i te narzędzia do takich zastosowań się nie nadają.
Pytam po prostu o najlepszą możliwą opcję w poniższych warunkach.
Ostatnio się przeprowadziłem i z starego mieszkania zdemontowałem szafę z płyty laminowanej MDF.
Meble tego typu robię sobie hobbystycznie sam(płytę zamawiam oczywiście już pociętą na odpowiednie formatki) w domu.
Szafa ma się nijak do nowego mieszkania więc postanowiłem zrobić inną a stara wykorzystać na środek (półki ścianki wewnętrzne) itd.
No i teraz pytanie jak to pociąć.
Wożenie tego do stolarza nie wchodzi w grę.
Do głowy przychodzi mi tylko jedno rozwiązanie - pilarka ręczna tarczowa. (wyrzynarką wyją raczej falbanki przy długich cieciach -2mb np).
Zdaje sobie sprawę że jedna strona wyjdzie poszarpana przy takich cieciach.
Priorytetem jest aby takie cięcia były w miarę proste (nie falowane) i aby to strzępienie możliwie zminimalizować.
No i pytanie jaka pilarkę do tego celu kupić tak w okolicach 300 zł i jaką tarczę do tej pilarki(oczywiście nie w tych 300zł na pilarkę).(zakup czegoś za np 1500zł mija się z celem).
Myślę o pilarce ręcznej dlatego iż mieszkam w bloku w mieszkaniu ze stołową będzie ciężko z trzymaniem na codzień tego oraz też problem z manewrowaniem płyta przy cięciu. Aczkolwiek było by to wykonalne tyle że bardzo kłopotliwe.
Myślałem o czymś takim:
EINHELL 1400W TH-CS 1400/1
http://allegro.pl/pilarka-tarczowa-einhell-1400w-th-cs-1400-1-190mm-i5831726205.htmlJeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/sugestje w tej sprawie którymi zechciał by się podzielić to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.