16 Maja 2026, 08:03:32 czas Polski

Autor Wątek: demontaż palet  (Przeczytany 13191 razy)

Offline jaszka77

demontaż palet
« dnia: 16 Sierpnia 2016, 20:01:50 czas Polski »
witam forumowiczów,
Pracuję w firmie, do której towar jest przywożony na paletach, ale takich dużych, o długości 270 cm i szerokości 125 cm. Ponieważ zaczynam swoją przygodę z amatorską stolarką, mój szef sprezentował mi owe palety w ilości 20 sztuk, czyli dużo tego. Sa one o tyle warte mojej uwagi, że składają się z desek, z których chciałbym zrobić półki, szafki do swojego warsztatu, zadaszenie nad autem i kilka innych potrzebnych mi rzeczy.
Szczególnie te deski o rozmiarze 270x12x5cm wyglądają obiecująco. I właśnie mam mały problem, te palety  są pozbijane gwoździami, które bardzo ciężko wyciągnąć, rozbiłem jedną paletę i te poprzeczne krótkie deski musiałem po prostu połamać. Zauważyłem, że gwoździe które zostały są jakby karbowane i bardzo ciężko je usunąć. Czy ktoś z forumowiczów zna sposób, który pozwoli na demontaż takich palet bez zbędnego niszczenia desek? Szkoda mi po prostu tego materiału. Dołączam zdjęcia pokazujące owe palety oraz ujęcie gwoździ, którymi są one zbite.

Offline SpecPiotr

Odp: demontaż palet
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2016, 20:04:50 czas Polski »
Czyzby "ruskie gwozdzie" ? Ciezki temat. Tez z checia poznam odpowiedz.q
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jaszka77

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2016, 20:17:05 czas Polski »
Czyzby "ruskie gwozdzie" ? Ciezki temat. Tez z checia poznam odpowiedz.q
Nie wiem czy ruskie, ale jakby ktoś zorganizował konkurs na gwoździe "nie do wyciągnięcia", to te stoją na podium:-)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2016, 20:24:45 czas Polski »
Musi być dobra łapka do wyciągania gwoździ,widziałem też jak gościu palnikiem nagrzewał gwoździe a potem wyciągał :o
https://www.youtube.com/watch?v=kzolBN3AmlM
https://www.youtube.com/watch?v=HkLy1ILLFuY
https://www.youtube.com/watch?v=Vs5qsWfGLf0
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2016, 20:33:00 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline jaszka77

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2016, 20:59:12 czas Polski »
Musi być dobra łapka do wyciągania gwoździ,widziałem też jak gościu palnikiem nagrzewał gwoździe a potem wyciągał :o
Dzięki za podpowiedź, teraz właśnie widzę, że rozbiórka palet to nie jest taka "bezinwazyjna" operacja, tu bez ciężkiego sprzętu się nie obędzie.
W sumie niegłupie byłoby zainwestowanie w tego quadbartoola, ale jakoś nie widzę go w ofercie w Polsce, przynajmniej na razie na niego nie trafiłem. Można samemu zrobić coś takiego, właśnie trafiłem na tą stronę.:
http://www.instructables.com/id/Pallet-Breaker/
Wbrew pozorom takie coś warto mieć, ja to po sobie widzę, bo tych palet będę miał trochę i ich demontaż to przwdziwie fizyczna zaprawa:-)
Ale na nagrzewanie palnikiem, żeby je wyciągnąć nigdy bym nie wpadł.

Offline Arek15

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2016, 21:04:11 czas Polski »
palety które ja zbijałem w zyciu (qbb, epal, itd) muszą spełniać wymogi wytrzymałości, dlatego wszędzie gwoździ mnóstwo i wszystkie pierścieniowe 90 mm na słupkach, narożnych, 60mm po srodku , i na połączenie deska deska 30 mm= jak paleta wyschnie to bardzo trudni je wyciągnąć(czasem niemozliwe)ja bym zapytał na skupie ile za nie dostanę :), jak coś zapłacą to bym sprzedał a za kase kupił drewna:)  tyle że te twoje to bez wypalanych pieczątek takie "jednorazówki" które szły pod coś szczególnego wiec nie zapłacą za nie, breszka do gwoździ i jedziesz ....co pęknie to pęknie:)za darmo dali to bardzo nie będzie boleć jak coś pójdzie nie tak:)

Offline jaszka77

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2016, 21:12:07 czas Polski »
breszka do gwoździ i jedziesz ....co pęknie to pęknie:)za darmo dali to bardzo nie będzie boleć jak coś pójdzie nie tak:)
Tak też zrobię, w sumie mieszkam na wsi i bez sensu musiałbym się bujać po jakichś skupach, żeby pozbyć się tych palet za bezcen. Ale porozmawiać ze znajomym ślusarzem, niech mi pospawa na szybko takie narzędzie, w sumie to najrozsądniejszy pomysł.
Dzięki za rady, przydały się!

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2016, 21:48:15 czas Polski »
To ja Ci powiem mój sposób. Na rozbierałem się tego ostatnio o jeszcze z 60 leży do rozbiórki. Paleta na płask, do góry "nogami", podparta na 4 rogach. Młotek (taki solidniejszy, ze 2,5 kg) i uderzasz w deski "pokładu" od spodu, jak najbliżej poprzeczek. W 50% wychodzi razem z gwoździem, w 40% gwóźdź zostaje w poprzeczce (i wyrywa dziurę w desce wielkości główki) a w reszcie przypadków deska się łamie. Jak już odbijesz wszystkie deski w środku całość można gibnąć tak, że skrajne deski puszczą. Mam nadzieje, że to co napisałem ma sens. Jak nie, daj znać. Nagram jakiś filmik ;).

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2016, 22:04:45 czas Polski »
Raffie filmik by się przydał. Wiele osób "walczy" z paletami.

Offline jaszka77

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2016, 22:08:15 czas Polski »
Mam nadzieje, że to co napisałem ma sens. Jak nie, daj znać. Nagram jakiś filmik ;).
dziękuję, dziś już nie spróbuję Twojego sposobu bo ciemno za oknem, ale jutro po pracy jak najbardziej zobaczę. I filmik też wrzuć, jak możesz, przy okazji rzecz jasna:-)

Offline Arek15

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2016, 23:03:12 czas Polski »
mysle że gdy odbić deski które nie są na klockach paleta straci na wytrzymałości, później można postawić w pionie i spróbować zrobić "dzwonkę" trzeba uzyć nacisku odpowiedniego i spróbować rozgibać palete troszkę to mysle że gwoździe łatwiej by wychodziły