Chciałem przedstawić wam kolejne etapy modyfikacji mojej pilarki samoróbki którą zrobiłem jakiś czas temu. Ponieważ blatu używałem nieraz jako stołu warsztatowego (blat pilarki z płyty mdf, roboczy po prawej z dwóch płyt meblowych) został trochę sfatygowany. Zastanawiałem się jak go odnowić , w pierwszej wersji pomysłałem o zeszlifowaniu oraz pomalowaniu blatu kolorem ( pomarańcz) a następnie pokryciu całości żywicą epoksydową lub poliestrową . Pytałem się nawet o to kolegów na forum , powiedzieli że można . Jednakże po pomalowaniu blatu pomarańczem

Stwierdziłem że nie wyjdzie to zbyt dobrze. Pomyślałem aby dociąć blachę o grubości 3 mm i przykręcić je do blatu pilarki pomiędzy rowkami sanek. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Blachy docięli mi w zakładzie ślusarskim , ja tylko wyciąłem szlifierką kątową otwór na piłę. Na zdjęciach widać przycięte a następnie położone na blacie blachy , pierwszą już nawet wstępnie wypolerowałem. Pozostało mi jeszcze wypolerować następne i przykręcić do blatu pilarki a do blatu roboczego po prawej chcę przykleić sklejkę 3 mm. Przy okazji zmodyfikowałem też sanki i culagę. Pierwsze zdjęcie przedstawia pilarkę przed remontem