18 Maja 2026, 21:26:17 czas Polski

Autor Wątek: Modyfikacja blatu pilarki  (Przeczytany 2427 razy)

Offline fantomas40

Modyfikacja blatu pilarki
« dnia: 06 Sierpnia 2016, 23:08:50 czas Polski »
Chciałem przedstawić  wam kolejne etapy modyfikacji mojej pilarki samoróbki którą zrobiłem jakiś czas temu. Ponieważ blatu używałem nieraz jako stołu warsztatowego (blat pilarki z płyty mdf, roboczy po prawej z dwóch płyt meblowych)  został trochę sfatygowany. Zastanawiałem się jak go odnowić , w pierwszej wersji pomysłałem o zeszlifowaniu oraz pomalowaniu blatu kolorem ( pomarańcz) a następnie pokryciu całości żywicą epoksydową lub poliestrową . Pytałem się nawet o to kolegów na forum , powiedzieli że można . Jednakże po pomalowaniu blatu pomarańczem :o Stwierdziłem że nie wyjdzie to zbyt dobrze. Pomyślałem aby dociąć blachę o grubości 3 mm i przykręcić je do blatu pilarki pomiędzy rowkami sanek. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Blachy docięli mi w zakładzie ślusarskim , ja tylko wyciąłem szlifierką kątową otwór na piłę. Na zdjęciach widać przycięte a następnie położone na blacie blachy , pierwszą już nawet wstępnie wypolerowałem. Pozostało mi  jeszcze wypolerować  następne  i przykręcić   do blatu pilarki a do blatu roboczego po prawej chcę przykleić sklejkę 3 mm. Przy okazji zmodyfikowałem też sanki i culagę. Pierwsze zdjęcie przedstawia pilarkę przed remontem

Offline fantomas40

Odp: Modyfikacja blatu pilarki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2016, 18:28:53 czas Polski »
Witam
Dzisiaj zamocowałem blachy na blacie, potem zeszlifowałem papierkiem 180 i trochę wypolerowałem .  Dorobiłem tzw . zaślepkę na piłę .Pozostało wyciąć szparę na piłę i klin. Potem nakleić sklejkę na blat roboczy po prawej. Mam z tym mały problem ponieważ sklejki w sklepie " L"  i "C " są dostępne tylko o grubości 4 mm a ja potrzebuję 3 mm. Mają o tym wymiarze płytę hdf ,i tu moje pytanko do kolegów czy taką płytę mogę przykleić do płyty meblowej po prawej mojego stołu. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi :-[

Offline fantomas40

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2016, 17:46:26 czas Polski »
Witam ponownie
Dzisiaj przywiozłem docięta białą płytę hdf i przyłożyłem do blatu , pasuje  idealnie.Na fotkach przedstawiam goły stół oraz z culaga i sankami. Teraz tylko przykleić płytę hdf i tu ponawiam pytanie jakim klejem przykleić tę do płyty meblowej.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2016, 17:49:20 czas Polski »
Sprawnie Ci to idzie. Aż miło się ogląda.

Offline fantomas40

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2016, 17:54:48 czas Polski »
Sprawnie Ci to idzie. Aż miło się ogląda.
Dzięki za miłe słowa

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:36:09 czas Polski »
Ja bym najpierw lekko "zmasakrował" laminat na płycie (przeszlifować papierem o niskiej granulacji). Polepszy to przyczepność. W zeszłym roku kleiłem ze sobą surowy HDF zwykłym klejem wikolopodobnym i do tej pory trzyma.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2016, 09:24:31 czas Polski »
Świetna sprawa z tą blachą! A nie wolałeś położyć jej na całym stole?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2016, 14:47:08 czas Polski »
Świetna sprawa z tą blachą! A nie wolałeś położyć jej na całym stole?
Nie pomyślałem o tym, może kiedyś dołożę.