01 Lipca 2026, 17:34:05 czas Polski

Autor Wątek: Tip-on zintegrowany z cichym domykiem w szufladach Blum.  (Przeczytany 13905 razy)

Offline SpecPiotr

Tip-on zintegrowany z cichym domykiem w szufladach Blum.
« dnia: 03 Czerwca 2016, 14:21:13 czas Polski »
Dotychczas na rynku mielismy do wyboru 2 sposoby "poruszania sie" szuflad. Albo otwieranie na dotyk albo ciche domkniecie. Generalnie sa to 2 przeciwstawne. Blum (tak tak wiem ;) ) zlamal zasade, ze "nie mozna miec wszystkiego".
Znalazly sie w ofercie juz szuflady Tandem Box (kuchenne) ktore polaczyly te sily w jednosc.

Wiecej w linku z zaprzyjaznionej hurtowni

http://www.horst.pl/oferta,122,516.html

Pozdrawiam
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
Odp: Tip-on zintegrowany z cichym domykiem w szufladach Blum.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2016, 19:27:26 czas Polski »
Nie do końca się z tobą zgodzę ;) , ponieważ od kilku lat na rynku jest dostępny system servo-drive , który łączy w sobie oba systemy - blumotion i tip-on.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2016, 19:29:20 czas Polski »
Zgadza sie. Zapomnialem dopisac, ze "wreszcie system w normalnej cenie".

Offline Blum Polska

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2016, 09:15:50 czas Polski »
Znalazly sie w ofercie juz szuflady Tandem Box (kuchenne) ktore polaczyly te sily w jednosc.

SpecPiotr - masz zapewne na myśli system TIP-ON BLUMOTION do TANDEMBOX.

System TIP-ON BLUMOTION łączy w sobie obydwie wymienione w nazwie technologie, w sposób całkowicie mechaniczny.
Sam system pojawił się już jesienią poprzedniego roku - wtedy w szufladach LEGRABOX. Wiosną dołączył do MOVENTO, czyli prowadnicach przewidzianych do skrzynek drewnianych.

Teraz debiutuje  w najbardziej popularnym systemie szuflad: TANDEMBOX.
Jest to nowość - właśnie wychodzą pierwsze wysyłki z magazynu. I.... jest aktualnie w promocji ;-) szczegóły tu: http://www.blum.com/pl/pl/04/30/10/50/

@ przemek77:
Faktycznie do tej pory SERVO-DRIVE, czyli elektryczne wspomaganie otwierania, też oferuje cichy domyk - czyli BLUMOTION. Różnica polega na tym, że TIP-ON BLUMOTION to system mechanicznego wspomagania otwierania. Otwieranie w SERVO-DRIVE jest wspomagane elektrycznie.
Blum jest producentem zawiasów, szuflad i podnośników do frontów górnych. Nasze produkty funkcjonują komfortowo i niezawodnie. Jednak, by to osiągnąć ważny jest ich montaż i regulacja. Jak to zrobić? Czekamy na Wasze pytania dot. montażu i regulacji od pon.-czw. od 8:00–16:00 i w pt. od 8:00-13:00

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2016, 10:27:56 czas Polski »
Dokladnie o te mi chodzi ;)

Ps. A tym Servo to na zazadzie jakbysmy postawili sluzacego ktorego dotkniemy i nam otworzy a pozniej cicho domknie ;D W tipon/blumotion wlasnie chodzi o to, ze sam system bez wspomagaczy nam to juz oferuje.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2016, 10:34:12 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline velsyster

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2016, 12:32:19 czas Polski »
A co gorsza jego (tego sluzacego) miska z ryzem bedzie nam zawsze lezec w szufladzie i zabierac miejsce.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2016, 23:26:30 czas Polski »
Faktycznie do tej pory SERVO-DRIVE, czyli elektryczne wspomaganie otwierania, też oferuje cichy domyk - czyli BLUMOTION. Różnica polega na tym, że TIP-ON BLUMOTION to system mechanicznego wspomagania otwierania. Otwieranie w SERVO-DRIVE jest wspomagane elektrycznie.
Orientuję się w temacie:). Montuję wasze systemy od około 15 lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły . Zaskakująca jest tylko cena frezarki do legraboxów . Wiem ,że w dużych firmach można zlecić wykonanie frezowania lub maszynę wypożyczyć , ale jeśli chciało by się ją kupić aby była pod ręką , to przyznacie sami ,że cena jest co najmniej zaporowa tym bardziej ,że do niczego innego się jej nie wykorzysta.                     

Offline Blum Polska

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwca 2016, 14:37:22 czas Polski »
Funkcję tylko frezowania dna (16 mm) miała pierwsza wersja maszyny.
Druga, aktualna wersja maszyny (M35.7200.01) ma możliwość zamontowania dodatkowych akcesoriów, które umożliwiają obróbkę płyty
o grubości 18 mm, a można dzięki temu:

- wykorzystać płyty o grubości 18-19 mm jako dno i ścianka tylna w systemie LEGRABOX
- zastosować płyty 18-19 mm także dla systemu TANDEMBOX (wyłączając jednak technologię TIP-ON i TIP-ON BLUMOTION)
- wykorzystać płyty o takiej samej grubości do skrzynek drewnianych (czyli MOVENTO i TANDEM)
Blum jest producentem zawiasów, szuflad i podnośników do frontów górnych. Nasze produkty funkcjonują komfortowo i niezawodnie. Jednak, by to osiągnąć ważny jest ich montaż i regulacja. Jak to zrobić? Czekamy na Wasze pytania dot. montażu i regulacji od pon.-czw. od 8:00–16:00 i w pt. od 8:00-13:00

Offline robi30

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwca 2016, 20:30:17 czas Polski »
Mam pytanie montowałem u klienta szufladę pod zlew tzw śmietnik  tandembox plus,wysoki front 713/600,relingi itd, szuflada  jest wspomagana  servo-drive i myk polega na tym że ta szafka potrafi się kilka razy dziennie sama otworzyć ,testowane było z obciążeniem bez obciążenia, zmieniona jednostka napędu na podwójną,oba   połączone przewodem synchro by razem się otwierały.wymienione dystanse.ogólnie cała kuchnia jest w systemie servo-drive wszystkie szuflady,awentosy HL i wszystko podłączone pod jeden zasilacz i wszystko działa.i tylko ta szafka zlewowa szaleje.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2016, 21:38:55 czas Polski »
Dziękuję za wyczerpującą informację  ;). Nie miałem pojęcia o istnieniu nowego modelu frezarki. To zmienia postać rzeczy.

Offline Blum Polska

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2016, 17:10:23 czas Polski »
szuflada  jest wspomagana  servo-drive i myk polega na tym że ta szafka potrafi się kilka razy dziennie sama otworzyć

W tym przypadku najważniejsze są pozycje montażowe kątownika, na którym osadzona jest jednostka SERVO-DRIVE. Nawet niewielkie przesunięcie może spowodować nadmierną "czułość" jednostki. Jeżeli jednak pozycję montażowe są OK, a sam kątownik stabilnie osadzony, to prześlijcie proszę samą jednostkę z opisem sytuacji do naszej siedziby jako reklamacja, a my ją sprawdzimy.

Offline maroo83

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:12:57 czas Polski »
szafka potrafi się kilka razy dziennie sama otworzyć

Mam podobny problem z szafką pod zlewem, tylko po 2,5 roku użytkowania. Jednostka Z10A3000.02.
Do tego czasu działała bez zarzutu. Od kilkunastu dni zdarza się, że sama się otwiera. Jakieś rady? Opłaca się to serwisować? Czy od razu kupić nową jednostkę?

Offline krzyś48