22 Sierpnia 2026, 22:06:00 czas Polski

Autor Wątek: Budowa szlifierki ze starej pralki frani  (Przeczytany 4417 razy)

Offline seba.kl

Budowa szlifierki ze starej pralki frani
« dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:28:35 czas Polski »
Witam wszyskich
Z 2 starych pralek postanowiłem zbudować sobie szlifierke tarczową i pasowa stojącą i w miarę postępów pokaże wam jak postępują moje prace.
Zacząłem od remontu sprawnego silnika ( wyszło po testach)  jednak po rozebraniu silnik potrzrbuje delikatnego remontu

Offline seba.kl

Odp: Budowa szlifierki ze starej pralki frani
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:30:32 czas Polski »
Rozebrany częściowo nie obejdzie się bez sciagaczy do łożysk stan walka tragiczny

Offline seba.kl

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:36:30 czas Polski »
Potrzebuje waszej pomocy co do wielkości tarczy a mianowicie wszędzie ogulnie dostępne są tarcze max 250 znalazłem w Gdańsku na sklepie intrrnetowym tarcze do cikliniarek 410 i mam dylemat jak wielkie robić koło?
Może coś pomożecie w decyzji

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2016, 23:43:56 czas Polski »
Do szlifierki tarczowej 250 mm dla efektywnej pracy potrzebujesz silnik o mocy 500 W, inaczej będzie stawał przy szlifowaniu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2016, 07:07:39 czas Polski »
Ja chętnie podejrze. Mam silnik więc może i ja coś wymodzę.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2016, 07:53:21 czas Polski »
będzie stawał przy szlifowaniu.
I spalisz uzwojenie rozruchowe.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2016, 08:06:28 czas Polski »
Zobaczymy silnik zawsze można wymienić zresztą u szwagra kosiarka do trawy do dsisiaj chodzi

Offline jara

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2016, 09:12:44 czas Polski »
Ja mam silnik 180 wat z frani w szlifierce 12" i nie narzekam, czasem muszę pomóc w rozruchu ale jak już pracuje to spoko, zatrzymać można jak się za mocno przyciśnie większy element ale jak się na to uważa to pracuje fajnie dla amatora w sam raz-bez sensu wydawać 200zł na nowy silnik chyba że ktoś ma większy w domu silnik. Jeśli ktoś ma zamiar dużo szlifować to silnik 700 wat, tuleja między silnikiem a tarczą idealnie wytoczona w metalu by nie było bicia (moja amatorska wytoczona z jesionu) no i tarcza nawet większa niż 12".

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2016, 09:15:35 czas Polski »
szwagra kosiarka do trawy do dsisiaj chodzi
U mego sąsiada też,jest bardzo cicha,i jak się systematycznie kosi trawę to nie ma problemu,z większą to obroty spadają i załącza się przez wyłącznik odśrodkowy uzwojenie rozruchowe(pomocnicze) i jak za długo tak chodzi to można spalić silnik.

Drugi silnik ma przy szlifierce,takiej na wał tylko ma założone kamienie do szlifowania.
I ten ma uszkodzone rozruchowe uzwojenie,ale jak włączą to pokręca energicznie za kamień i silnik startuje ;D Ot to takie pół środki jak ktoś lubi zabawę i nie jest nerwowy.Można zrobić szlifierkę,ale trzeba uważać na silnik.Ja osobiście miałem zrobioną kosiarkę z agregatu od lodówki,nie pamiętam mocy(chyba podobna)ale silnik miał obroty coś około 2800obr/min.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2016, 09:38:44 czas Polski »
Obroty to najmniejszy problem spokojnie w każdym silniku można zwiększyć falownikiem tylko się niestety straci moment kwestia tylko funduszy bo do takiego falownik 400 zł za 600 bedziesz miał do 0.8 kw więc nie wiem czy się opłaca z drugiej strony można uzyskać w miarę płynna regulację obrotów
Zrobię na tym i zobaczymy jak się spali będę szukał innego

Offline gluszec

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2016, 18:54:11 czas Polski »
Ja zrobiłem szlifierkę identyczną jak w tym linku
http://majsterkowo.pl/szlifierka-talerzowa/
Działa bez problemu ale faktycznie jak coś mocniej docisnąć to wyraźnie zwalnia - ale na moje amatorskie potrzeby całkowicie spełnia swą rolę.

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2016, 20:08:27 czas Polski »
Super

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka