11 Maja 2026, 22:57:19 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne od czego zacząc  (Przeczytany 4791 razy)

Offline Maciek61

Odp: Meble kuchenne od czego zacząc
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2016, 06:05:24 czas Polski »
Korpusy stoją juz w kuchni  :)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Września 2016, 13:42:39 czas Polski »
-malowanie penetrinem
-szlifowanie 240
-bejcowanie
-olejowanie olejem lnianym x 2
Wykonane
-przedwczoraj malowanie penetrinem  (teraz ze względu na UE produkują nowy/stary ponoć ten sam tylko schnie 24 h  :-[ tak powiedzieli w Altaxie )
-dzisiaj szlif 320  i dwukrotne malowanie bejcą (pędzlem jak przeschnie przetarcie ręcznikiem papierowym). Bardzo przyjemna bejca w stosowaniu (czas schnięcia 12 h)  :-[
-może zdążę nałożyć jeden raz olej ?
Pytania :
- czy w tym miejscu wiercimy pod baterię ?
- najpierw kupujemy baterię i wiercimy pod konkretną? (zrobię to w "C")
- dajecie coś pod zlew w miejscu wiercenia aby je wzmocnić ?(pytam o patenty  ;D) czy niema takiej potrzeby

Na zdjęciach blat surowy do porównania

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Września 2016, 14:33:01 czas Polski »
Pod baterie sie nie wierci w takich zlewach tylko "wyprasowywuje". Tam gdzie kupiles zapewne maja mozliwosc nieodplatnego wykonania takiego otworu. Fi jest raczej standardowe.

A co do mociwania blaszanych zlewozmywakow to nie potrzeba patentow. W zestawie z bateria powinienes mies jakis plastikowy dystans ktory nada sztywnosci.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2016, 14:34:46 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Września 2016, 15:25:35 czas Polski »
Bardzo ładnie wyszedł kolor blatu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Września 2016, 20:11:31 czas Polski »
Otwór w zlewie można także wyciąć poprzez wiercenie wiertłem stożkowym ( najlepsze z 2mm skokiem ) lub najtańsza opcja : wkrętarka z wiertełkiem 5 i otworek przy otworku. Średnica otworu pod baterię to 33-35 mm . Natomiast z wycięciem otworu bym się wstrzymał i na "sucho" przymierzył baterię . Różne są długości wylewki .

Offline Maciek61

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2016, 20:23:23 czas Polski »
Dzięki za info i ciepłe słowa . Kupie wylewkę a wiercenie/wyciecie otworu zlecę w sklepie . Ten zlew który jest na zdjęciu  kupiłem za 100 PL wcześniej kupiłem identyczny  za 250 PLN (mam dwa ale jeden ten za 250 oddam jak się nie pomylę który  :D oczywiście oba kupione w "C..."  ;D)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Września 2016, 22:17:43 czas Polski »
Pracę posuwają się wolno ale jednak  ;D
po trzykrotnym olejowaniu przystąpiłem do wycięcia otworu pod zlewozmywak 
- wyznaczenie konturu cięcia
- w rogach nawiercenie otworów
- wycięcie zagłębiarką wiodącej firmy  ;D w rogach dokończyłem wyrzynarką
- szlifowanie  papierem 400 olejowanie x 3 olejowanie  obu blatów (przedtem zabezpieczenie otworu penetrinem  i olejowanie 1 )
- wyniku wycięcia otrzymałem "blacik" + końcówka  z rozcięcia klejonki mam do nich zamiary może stolik ? , ale najpierw niech skończę jedno  :D (błąd jaki zrobiłem !! -blat pod zlewozmywak powinienem wyciąć przed nałożeniem bejcy bo tak to jestem "skazany" na kolor  :-[)
- jeden z blatów okazał się za długi więc montaż się przesunie (cięcie, kilkukrotne olejowanie) .   
Z pozytywów "łódki" się wyprostowały praktycznie zniknęły   

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Września 2016, 22:34:39 czas Polski »
Jedna mała uwaga do techniki olejowania . Nie używaj papieru 400 , bo jest za drobny i zamyka pory drewna przez co olej nie wsiąka głębiej w strukturę . Producenci podają różną gradację papieru do przygotowania powierzchni i miedzy szlifu . Oscyluje w granicach 150-180 .Producent Woca podaje nawet 120 chociaż dla mnie osobiście trochę za nisko. Osobiście używam oleju Festool i tam producent podaję wartość 180 przygotowanie podłoża i 240 między szlif. Przy produkcji blatów z konglomeratów używa się papierów od 400 w górę .
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2016, 22:42:28 czas Polski wysłana przez przemek77 »