29 Kwietnia 2026, 19:55:24 czas Polski

Autor Wątek: Dziecięce łóżko ze śmieci  (Przeczytany 1332 razy)

Offline Maciach

Dziecięce łóżko ze śmieci
« dnia: 14 Kwietnia 2017, 22:06:34 czas Polski »
Witam - jest to mój pierwszy post tego typu na tym forum (nie licząc przedstawienia się) - więc jak coś nie tak, to proszę o wyrozumiałość.

Dwa lata temu zmierzyłem się z pomysłem na proste łóżko dziecięce z materacem 90x200. Impulsem było zwiezienie odpadu drzewnego z magazynu jednego ze sklepów wielkopowierzchniowych. Trochę listew, trochę kantówek sosnowych, lipowych, topolowych trochę desek - większość to przekładki z palet do płyt GK, glazury, opakowań od kabin prysznicowych itp. Sporo brudu, sinizny i sporo gwoździ. Wszystko to miało być pocięte na opał. Niemniej jednak trochę materiału wybrałem, umordowałem strugiem, szlifierkami - doprowadziłem surowiec do jako takiego stanu.
Pocięte na docelową długość elementy malowane  dwukrotnie vidaronem - z przeszlifowaniem międzypowłokowym i finalnie szlifowane wykończeniowo. Jako że, jestem początkujący w tym zakresie - poszedłem na łatwiznę - elementy skręciłem wkrętami i łącznikami budowlanymi. Różowe deski poprzeczne przełożone są gumą z dętki rowerowej - celem wyeliminowania skrzypienia (bardziej hałasuje sam materac niż elementy drewniane).
Nie chwaliłbym się tym "jakże zaawansowanym projektem" gdyby nie pomysł na modyfikację tego łóżka. Poza drobną kosmetyką jak choćby krycie łączników we frezowanych wgłębieniach najważniejszym pomysłem jest podniesienie tego łóżka do góry - coś w rodzaju antresoli (ok 160 cm) - tak żeby pod spód weszła szafa i ewentualnie mandżury z zabawkami młodej damy. Mam już suchą ładną dwumetrową kantówkę 5x10. Trochę drobniejszego materiału na burty i drabinkę. Mam trochę więcej lepszych narzędzi (grubościówkę, ukosówkę, porzadną piłę stołową) i chciałbym żebyście mi podpowiedzieli - jak dobrze tą robotę spier... ;-) a przede wszystkim jak to zrobić żeby było to w miarę stabilne a młoda dama żeby tego nie wywróciła. Krótko - chciałbym poznać wasze opinie.

Offline Maciach

Odp: Dziecięce łóżko ze śmieci
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2017, 22:08:48 czas Polski »
Kolejne zdjęcia