25 Kwietnia 2026, 03:27:14 czas Polski

Autor Wątek: Oprogramowanie Open Source w dziale "Projektowanie i oprogramowanie"  (Przeczytany 3466 razy)

Offline marcell

Oprogramowanie Open Source w dziale "Projektowanie i oprogramowanie"
« dnia: 15 Maja 2017, 22:10:00 czas Polski »
Czy korzystacie z oprogramowania Open Source, czyli bezpłatnego?

Ja jestem fanem technologii rozpowszechnianej na otwartej licencji i korzystam za następujących bezpłatnych aplikacji:

Powyższe aplikacje są prostsze w budowie i obsłudze niż ich komercyjne odpowiedniki, co uważam za zaletę.
Poza tym są bezpłatne i wolne tzn. open source, bo szybkość działania jest lepsza od płatnych.

Jeżeli znajdzie się większa grupa forumowiczów chcąca wymieniać się doświadczeniami z pracą w tych aplikacjach,
może by zgłosić adminowi prośbę o utworzenie odpowiedniej grupy tematycznej w dziale "Projektowanie i oprogramowanie"?
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Marcin

krzysiek_z

• Gość
Odp: Oprogramowanie Open Source w dziale "Projektowanie i oprogramowanie"
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2017, 23:12:59 czas Polski »
Używałem kiedyś libre cada ale był tak biedny ze nie dało się  pracować.
Po tym zmieniłem na double cada, tez darmowy dla zastosować niekomercyjnych a o wiele bogatszy.

Offline marcell

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2017, 23:29:27 czas Polski »
Korzystam wyłącznie z Linuksa (Ubuntu) a DoubleCAD działa tylko na Windows.

W tych 3 programach, które podałem wcześniej, podoba mnie się prostota co wymusza większą aktywność własną.
Przez to projekty wychodzą bardziej przemyślane, dopracowane, dokładniejsze.

Nie jestem profesjonalistą i zawodowcem w tej dziedzinie, więc mnie wystarczają.
Zdaję sobie sprawę, że przy produkcji zawodowej potrzebne są i lepsze narzędzia - ale mówimy tutaj o oprogramowaniu bezpłatnym.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2017, 07:22:09 czas Polski »
Niektóre rzeczy można uruchomić pod WINE, ale chyba ten DoubleCAD się sypie.

Offline Vega

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2017, 11:51:33 czas Polski »
Od kilku lat używam DraftSight - darmowy również do zastosowań komercyjnych i bardzo intuicyjny.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2017, 16:08:53 czas Polski »
Ja się zaczynam uczyć Fusion 360. Teoretycznie płatny, ale licencja amatorska/startup pozwala na bezpłatne korzystanie.

Offline marekb

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2017, 16:37:35 czas Polski »
Ja się zaczynam uczyć Fusion 360. Teoretycznie płatny, ale licencja amatorska/startup pozwala na bezpłatne korzystanie.
też coś już w Fusion pogrzebałem, ale za mało :P obecnie do prostych rzeczy Sketchup czy jak mu tam ? ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2017, 17:08:34 czas Polski »
Fusion 360 , to drugi program oprócz CreO 3.0 ,którym się posługuję.
Zaletą Fusion 360 jest to ,że jest to kompletny program CAD/CAM łącznie z renderowaniem ( bardzo dobrym ) i symulacją. Jego wadą jest to ,że posiada dość kulawy szkicownik.
Dla małych firm i start'up-ów jest bezpłatny , niestety jest to okupione ograniczeniem funkcjonalności , brak zaawansowanych symulacji i zaawansowanego CAM-u.
Myślę ,że na potrzeby amatorsko-warsztatowe w spokojnie wystarczy. O CreO nie piszę bo to już jest trochę bardziej skomplikowane narzędzie .
Jako ciekawostkę mogę podać ,że dodatek z inżynierią odwrotną kosztuje około 20.000 € .
Programów , o których pisze autor wątku niestety nie znam - jakie są ich możliwości w zakresie modelowania powierzchniowego ? O modelowanie bryłowe nie pytam się bo to pewnie mają obcykane na glanc.

Offline sajo

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2017, 11:20:23 czas Polski »
krzysiek, a jak z symulacjami w Fusion i z drewnem? Czy bardzo uproszczone?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2017, 14:52:47 czas Polski »
Jeśli chodzi o symulacje naprężeniowe elementów drewnianych ( bo jak rozumiem o to Ci chodzi w pytaniu ) to jeżeli zdefiniujesz materiał w sekcji Material Properties jako jeden z gatunków drewna (rodzaje materiałów są uporządkowane w kolejności alfabetycznej ) to otrzymasz od razu informację o wartości modułu Young'a i o tym czy ten rodzaj materiału jest jednorodny lub nie - non linear material wyrzucony na czerwono. Jeżeli jest informacja o tym ,że to jest non linear material a niektórych przypadkach wartość moduła Young'a jest określona jako zero np. bambus ,to już wiadomo ,że symulacja jest niemiarodajna lub wręcz bez sensu. W ogóle z drewnem i symulacjami to sprawa jest trudna bowiem jego wytrzymałość mechaniczna jest właściwie wielkością indywidualną dla każdego osobnego kawałka drewna - wilgotność ,usłojenie itp. Dużo łatwiej jest z metalami lub tworzywami sztucznymi.