19 Czerwca 2026, 17:18:25 czas Polski

Autor Wątek: Nie umiem, nie potrafie, mam dosc.  (Przeczytany 6683 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Nie umiem, nie potrafie, mam dosc.
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Września 2016, 21:16:27 czas Polski »
Nie nadaje, to się dziecku na imię Alfons. ;D
Jak przed wojną jedną starą mumię egipską wykopali i stwierdzili ,że kupą zalatuje i dlatego nie nadaje się do muzeum to ona im tak właśnie powiedziała i jeszcze pięść zaciśniętą ,w górę uniesioną  pokazała ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2016, 21:18:25 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Salbertone

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Września 2016, 12:02:31 czas Polski »
Sęki powodują odwrócenie kierunku włókien...
To jest reguła czy nie musi tak być?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Sebek

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Września 2016, 17:58:31 czas Polski »
To jest reguła czy nie musi tak być?
podpinam sie pod pytanie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Września 2016, 20:03:22 czas Polski »
Jak jest sęk  wrośnięty np. skrzydlaty to zazwyczaj do jego połowy włókna sa  z   włosem , a dalej pod  włos . Występuje  to  w jego  okolicy.Ale powtarza się też  w dalszej odległości od  sęka , gdzie  już został zarośnięty następnymi  czystymi   warstwami  drewna , lecz  skręconymi przez posadowiony  głębiej  sęk.  I takie  coś  występuje na czystej  desce .
Też  zależy od gatunku  drewna i wycięcia deski z kłody. Zauważcie , że deska zazwyczaj z jednej  strony ma włókna z  włosem a z drugiej jej strony pod włos . Ale może   to  na jej długości  zanikać . Najlepiej sprawdza się to stylonową szmatką , bo będzie  się   haczyć  pod  włos.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2016, 20:05:50 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Salbertone

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Września 2016, 20:13:11 czas Polski »
Ale powtarza się to w dalszej odległości od  sęka , gdzie  już został zarośnięty następnymi  czystymi   warstwami  drewna , lecz  skręconymi przez posadowiony  głębiej  sęk.  I to występuje na czystej  desce .

Ciekawe...
Czyli na czystej desce mogą występować miejscowo obszary gdzie kierunek włókien się zmienia, i to są te miejsce z okolic sęków?

Jak sobie z tym radzić przy struganiu?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Września 2016, 20:29:48 czas Polski »
Strug prowadzisz  skośnie lub w tych miejscach strugasz w drugim kierunku .

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Września 2016, 20:32:38 czas Polski »
Ostry nóż, ostra krawędź przednia szczeliny struga , równa stopa. Nie dociskać za mocno struga do powierzchni drewna w czasie strugania,  strug tylko popychamy równomiernie uchwycony obiema dłońmi. To jest teoria , praktyce różnie to wychodzi. Wiem to po swoim struganiu, dlatego też powtarzam - nie każda deska nadaje się do strugania. Ta przydatność jest już często uzyskiwana na etapie przecierania bala. Im grubszy bal tym środkowa partia drewna jest łatwiejsza w struganiu.
Szmatka nylonowa lub damskie rajstopy bądź pończochy.

Offline Sebek

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Września 2016, 11:22:01 czas Polski »
ostra krawędź przednia szczeliny struga
to jest ciekawe co napisales, sami ja ostrzycie? dostep raczej kiepski zeby tam papierkiem sciernym szlifowac. bo rozumiem ze chodzi o krawedz w ustach struga?

Offline Henry

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Września 2016, 12:04:25 czas Polski »
Przejeżdżasz pilnikiem prostopadle żeby była w kancik, bo jak jest zaokrąglona to wtedy słabiej dociska tuż przed ostrzem.