11 Czerwca 2026, 21:11:46 czas Polski

Autor Wątek: Elektryczna szlifierka ręczna festool  (Przeczytany 6348 razy)

Offline Szymon

Elektryczna szlifierka ręczna festool
« dnia: 20 Października 2013, 07:59:26 czas Polski »
Witam,
noszę się z zamiarem kupienia pierwszej porządnej elektrycznej szlifierki ręczne, jeśli chodzi o producenta to raczej będzie to festool. Ponieważ będzie to moja pierwsza szlifierka chciałbym nabyć jak najbardziej uniwersalną maszynę. Z opisów na stronach wychodzi, że najbardziej uniwersalny jest rotex, czy się w tym zgodzicie?
To co chce póki co robić tą maszyną to zgrubne szlifowane ale także bardziej dokładne by nadać możliwie gładką fakturę powierzchni.
Czy kupić rotexa 125 czy 150, nie mam w planach szlifowania jakiś wielkich połaci ale jeśli tak się zdarzy to szybkość wykonania nie jest aż tak istotna, nic mnie nie goni.

Dodatkowo (pytanie na przyszłość) jaki rodzaj szlifierki nadaje się najbardziej do wykończania powierzchni, lepsza jest oscylacyjna czy mimo środowa, niestety nie miałem okazji na takich maszynach pracować.

dzięki za odp
pozdrawiam
Szymon
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline studio tata

Odp: Elektryczna szlifierka ręczna festool
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2013, 11:11:59 czas Polski »
Szymonie
byl bardzo dobry i dokladny  film robiony przez Jarka dotyczacy szlifierek festoola

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2013, 12:19:33 czas Polski »
Witaj :)
 jakieś dwa lata temu stanąłem przed wyborem zakupu szlifierki padło na Festool-a Rotex 150 ,zakup w pełni trafiony,maszynka spisuje się rewelacyjnie ,nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości pracy.
Przed zakupem zadzwoniłem do serwisu Festool  w Warszawiei spytałem o wszystkie możliwe szlifierki i jakie prace będę wykonywał , doradca techniczny utwierdził mnie w moim wyborze .

Na forum jest osoba z w/w firmy i na pewno podpowie Ci ,która ze szlifierek będzie odpowiednia dla twoich potrzeb  :)

Offline krzysztof92

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2013, 14:08:34 czas Polski »
Jakiś czas temu kupiłem okazyjnie Rotexa RO 150. Wcześniej też nie miałem porządnej szlifierki tylko szlifowałem kątówką. Jestem z niej bardzo zadowolony. Wyszlifujesz nią zgrubnie i wypolerujesz materiał. Po dobraniu odpowiedniej granulacji papieru uzyskasz idealną powierzchnię. Nie wiem jak to jest jak kupujesz nową? Ja kupiłem od kumpla i brakuję mi twardego talerza do niej, mam tylko miękki, wiec przy szlifowaniu zgrubnym trzeba się trochę wysilić, jak kupisz twardy i miękki talerz będziesz bardzo zadowolony. Zobacz sobie tutaj. http://www.festool.pl/Produkty/Accessories/Pages/Variations.aspx?pid=496144&ppid=571805
Nie wiem też jakim sprzętem dysponujesz w warsztacie, ale do takiej szlifierki musisz mieć podłączony odkurzacz inaczej nic nie wyszlifujesz. Piszę, bo ja początkowo nie zdawałem sobie z tego sprawy. ;p

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2013, 19:41:06 czas Polski »
Szymon: jak to ma być Twoja jedyna maszyna to idź w ETS - szlif 3mm. 125 czy 150 to już zależy jakie papiery masz. Nią przygotujesz drewno do bejcowania, a Rotexem 150 ze skokiem 5mm jest ciężko to zrobić. Dodatkowo ETS jest inaczej trzymany - dużo wygodniej wg mnie. No i oczywiście zobacz film o rodzinie Rotex, to podstawa ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Szymon

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października 2013, 20:06:40 czas Polski »
Witam, dzięki wszystkim za odp. odkurzacz oczywiście posiadam, co prawda starmixa ipulse a nie festoola ale daje radę :). Film o rodzinie rotex obejrzałem i zgodnie z tym co mówił Jarek najsensowniejsze wydaję się posiadanie  rotexa 150 i ETS 150 tylko tak od razu do trochę trudne (względny finansowe).
To ma być moja pierwsza szlifierka ale docelowo nie jedyna. Chciałbym mieć taki zestaw maszyn by móc przygotować drewno do bejcowania ale także pod lakier. Więc teraz mam jeszcze większy dylemat.
Reasumując jako pierwszą maszynę kupić rotex czy ets, jeśli rotexa to 125 czy 150.
W przyszłym roku jest ambitny plan wykonania zadaszenia tarasu, chciałbym go zrobić możliwie na gładko bo bardziej mi się podoba taki styl niż szorstki jak to się często widuję, więc szlifierka się przy tym trochę napracuje.
pozdrawiam Szymon

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2013, 20:10:38 czas Polski »
Jak już zakupisz i przetestujesz to daj znać jak Ci się nią pracuje

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2013, 20:38:58 czas Polski »
Widzę, że potrzebujesz raczej szlifierki długotaśmowej, a nie elektronarzędzia ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2013, 08:37:37 czas Polski »
Kup więc ETSa ze skokiem 3mm - bo nim łatwo przygotujesz pod bejce. Jako druga kupisz kiedyś RO150 5mm żeby przyspieszyć prace wstępne. Taka moja rada ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2013, 17:20:49 czas Polski »
Szymonie do takich rzeczy wstarczy dobra tasmowa
ew jak masz wprawe to gumowka

Offline Szymon

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2014, 18:40:54 czas Polski »
Witam,
po dłuższej przerwie. Od miesiąca używam szlifierki ETS 150/3 (zakup się trochę opóźnił, ale najważniejsze, że maszyna jest już w moim posiadaniu).  Póki co nie przepracowałem zbyt dużo, ale dotychczasowe wrażenia są pozytywne. Szlifierka jest wydajne, jakość powierzchni bardzo dobra. Odsysanie pyłu perfekcyjne, praktycznie nic nie pyli. Jestem bardzo zadowolony.  Teraz tylko pozostaje nabyć rotexa by szybciej przygotować "surową" powierzchnie, bo akurat ETS idzie to wolno. Ale póki co zostaje to w kwestii marzeń.
Uczę się jeszcze doboru gradacji papieru do materiału, obrotów i oczekiwanej jakości powierzchni. Może ktoś udzieli kilku wskazówek. Dodatkowo w czasie szlifowanie dociskać szlifierkę czy tylko utrzymywać ją na żądanym torze?
jeszcze raz przepraszam za spore opóźnienie w recenzji.
pozdrawiam
Szymon