Witam,
jako że chciałbym spróbować swoich sił w połączeniach stolarskich to zanim kupię sobie jakieś kawałki desek postanowiłem że zajmę się najpierw przygotowaniem sobie narzędzi.
Posiadam prowadnik do ostrzenia taki jak w linku:
http://www.dluta.pl/szukaj/prowadnik-do-ostrzenia.html?pa=2&search=product&purpose=0&string=prowadnik&c2=Ponieważ nigdzie nie udało znaleźć mi się odpowiedzi na moje pytanie może wy będziecie w stanie mi pomóc. A mianowicie, na jaką odległość poza krawędź prowadnika powinno być wysunięta czy to długo czy ostrze struga dla zachowania prawidłowego kąta. Z tego co wyczytałem to ma to być 25 stopni dla całego ostrza i 30 dla mikrofazy. Jeśli się tu mylę to proszę o podanie poprawnych wartości.
Nie wiem jeszcze jakie drewno kupię, także chce sobie narzędzia przygotować uniwersalnie, myślę że na moje amatorskie potrzeby wystarczy.
Mam też drugie pytanie. Ponieważ posiadam też 2 dłuta zakupione na tzw. "starociach" zakupione za symboliczne 3 zł za oba, je także chciałbym przywrócić do użytku. Tu problem jest taki, że ktoś wcześniej podczas ostrzenia zgubił gdzieś kąt, ponieważ krawędź ostrza nie jest prostopadła do reszty długa( nie wiem jak nazwać tą metalową część, na której końcu znajduje się ostrze

Jak najlepiej wyprowadzić takie ostrze.
Z góry dziękuje za wszystkie porady.
Pozdrawiam