23 Czerwca 2026, 00:55:24 czas Polski

Autor Wątek: Ustawienie ostrza w prowadniku do ostrzenia  (Przeczytany 2396 razy)

Offline Sebastian.P

Ustawienie ostrza w prowadniku do ostrzenia
« dnia: 09 Października 2016, 17:44:55 czas Polski »
Witam,
jako że chciałbym spróbować swoich sił w połączeniach stolarskich to zanim kupię sobie jakieś kawałki desek postanowiłem że zajmę się najpierw przygotowaniem sobie narzędzi.
Posiadam prowadnik do ostrzenia taki jak w linku: http://www.dluta.pl/szukaj/prowadnik-do-ostrzenia.html?pa=2&search=product&purpose=0&string=prowadnik&c2=
Ponieważ nigdzie nie udało znaleźć mi się odpowiedzi na moje pytanie może wy będziecie w stanie mi pomóc. A mianowicie, na jaką odległość poza krawędź prowadnika powinno być wysunięta czy to długo czy ostrze struga dla zachowania prawidłowego kąta. Z tego co wyczytałem to ma to być 25 stopni dla całego ostrza i 30 dla mikrofazy. Jeśli się tu mylę to proszę o podanie poprawnych wartości.
Nie wiem jeszcze jakie drewno kupię, także chce sobie narzędzia przygotować uniwersalnie, myślę że na moje amatorskie potrzeby wystarczy.

Mam też drugie pytanie. Ponieważ posiadam też 2 dłuta zakupione na tzw. "starociach" zakupione za symboliczne 3 zł za oba, je także chciałbym przywrócić do użytku. Tu problem jest taki, że ktoś wcześniej podczas ostrzenia zgubił gdzieś kąt, ponieważ krawędź ostrza nie jest prostopadła do reszty długa( nie wiem jak nazwać tą metalową część, na której końcu znajduje się ostrze 8)
Jak najlepiej wyprowadzić takie ostrze.
Z góry dziękuje za wszystkie porady.
Pozdrawiam

Offline Henry

Odp: Ustawienie ostrza w prowadniku do ostrzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2016, 17:53:22 czas Polski »
Odległość możesz sobie obliczyć używając trygonometrii (wzór na cosinus). 25 stopni to dobry kompromis.

Dłuta naprawiam tak że najpierw szlifuję na prostopadle na szlifierce, a potem wyprowadzam krawędź wstępnie szlifierką a potem diamentami. Tylko szlifując mocz co chwilę w wiaderku z wodą i nie pozwól żeby się pojawiły barwy nalotowe.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2016, 18:01:51 czas Polski »
Henry, a mógłbym prosić jakiś przykład zastosowania tego cosinusa, żeby móc tą odległość sobie ustalić, poszukam sobie na youtube jakiegoś wykładu z trygonometrii, ale chciałbym mieć pewność, że czegoś nie pomieszam:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2016, 18:17:12 czas Polski »
Wykonałem podglądowy rysunek, na którym postaram się opisać moje wątpliwości.
Mam krawędź dłuższą dłuta nr 1 na obrazku i krawędź krótszą nr 2.
Wydaje mi się, że musimy się odnieść do krawędzi nr 2 w obliczeniach.
I teraz moje pytanie, do obliczeń muszę zdjąć wysokość, na której leży ostrze na krawędzi prowadnika?

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2016, 19:04:03 czas Polski »

Tylko musisz pamiętać że wraz z pochylaniem punkt styku na rolce się przesuwa. Ale nie musisz być super precyzyjny - grunt żebyś był powtarzalny i zawsze ustawiał tak samo.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2016, 19:49:49 czas Polski »
A wielkość "c" jest stała, czy trzeba ją obliczyć? Siedzę z suwmiarką, dłutem i prowadnikiem na biurku i coś nie mogę skumać >:(

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2016, 20:25:27 czas Polski »
Posiadam prowadnik do ostrzenia taki jak w linku...
Jeżeli to jest taki sam to powinna być do niego jakaś instrukcja i w niej znajdziesz ustawienia-wysunięcia.
Najlepiej takie nastawy ustalić doświadczalnie. Jeśli chodzi o dłuta to nawet na pewno to tak zrobić bo te stare są często grubsze od tych ze współczesnej produkcji. Wysunięcie mierzone do krawędzi ostrza jest zależne od grubości ostrzonego narzędzia.
Współczesne noże mają z reguły grubość 2 mm a dłuta około 4 -4,5 mm i pod te grubości w instrukcjach podawane są wartości wysunięć. Ja ostatnio regenerowałem stare dłuto po Teściu ,które miało 6 mm grubości. Ale ja uchwyt do ostrzenia robiłem sam i w czasie projektowania stworzyłem dwa szablony wysunięć ( 25 i 30 stopni) zależnych od grubości narzędzia. Po ostrzeniu wyszedł mi idealnie kąt 30 stopni.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2016, 20:32:47 czas Polski »
Właśnie też doszedłem do tego, że trzeba uwzględniać grubość ostrza. Jak już będę miał wszystkie niezbędne wymiary, to przygotuje takiego excela, który po wpisaniu grubości ostrza, będzie przeliczał ile go trzeba wysunąć. Tylko że do tego muszę dokładnie rozgryźć ten wzór od Henrego.

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2016, 21:30:09 czas Polski »
Tak się wszystko wylicza doświadczalnie - metodą kolejnych przybliżeń. Jakbyś chciał od razu nie znając c to wtedy skorzystaj z tangensa (tg alfa = b/(a1+a2) - gdzie b to ten nieoznaczony bok który będzie równy wysokości od rolki do podstawy na której kładziesz ostrze (to zmierzysz suwmiarką) plus grubość ostrza.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2016, 22:18:57 czas Polski »
Dziękuje, jutro do tego siadam wieczorem, i mam nadzieję, że uda mi się to finalnie rozpykać. Dziękuje wszystkim za pomoc