11 Maja 2026, 01:51:16 czas Polski

Autor Wątek: Mój pierwszy taras z drewna... pytania  (Przeczytany 2785 razy)

Offline kidi

Mój pierwszy taras z drewna... pytania
« dnia: 18 Czerwca 2018, 13:29:38 czas Polski »
Robię taras z modrzewia - od razu napiszę że zakup pilarki tarczowej ręcznej był błedem - pożyczona ukośnica do tego zadania sprawdza sie o wiele lepiej.
Ale do rzeczy bo mam parę pytań technicznych. Wyczytałem że odstepy między deskami powinny być od 4mm (drewno mokre) do 6mm (drewno wysuszone). Moje (przynajmniej skład w którym kupiłem tak twierdzi) zostało wysuszone do 12-16%. Więc zrobiłem na kilku pierwszych dechach ostęp 6mm ale powiem szczerze że średnio to wygląda... wolałbym dać 4mm - taka fuga jest juz wizualnie ok i mniejsza szansa  ze coś wpadnie pod dechy w trakcie uzytkowania. Sąsiad jeszcze mnie nastraszył że on tez zrobił ostepny 6-7mm, potem deski (sosna) mu wyschly jeszcze bardziej na słoncu i ma teraz prawie 1cm jak jest gorąco i sucho :/
Czy jak dam kompromisowo 5mm bo nie bedzie to błedem? CO z fuga miedzy deskami przylegającymi pod kątem prostym i kątem 45stopni? Podobno deski wzdłuznie pracują bardzo mało. Czy można dać o połowę mniejsza szczelinę? Mam deske krawędziową maskującą (kładziona po całym obwodzie tarasu prostopadle do reszty dech). - 3-4mm bedzie dobrze?
Wkręty ładuje 2cm od krawędzi - wyczytalem, że powinno się 1.5 do 3.5cm (mam deski gładkie 13.5x2.5cm)
Macie jakiś sposób na idealne przycięcie desek na długość ? Ukośnicą da się w miare dobrze uciąć deske poprzecznie- z tym że deski są krzywe i po dociągnięciu i przykręceniu deska albo sie minimalnie wydłuża albo skraca. Poza tym cięzko uciąc 50 dech dokładnie na tą samą długość - juz po przycięciu pierwszych czterech czy pięciu, długości mi sie nie zgadzają... Miałem plan że ich drugi koniec przytne hurtowo jak już wszystkie przykręce (wtedy już tarczówka i prowadnica własnej roboty) ale po pierwsze pilarka robi zadziory na wierzchniej stronie deski a po drugie głebokość cięcia nie bedzie jednakowa i czasami przyhacze o legary albo przytne za płytko (deski nie są idealne i mają grubość od 23 do 26mm a poza tym legary też miały różną wysokość).

mefjuu

• Gość
Odp: Mój pierwszy taras z drewna... pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2018, 14:06:40 czas Polski »
Co do jednakowych długości to zrób sobie jedną deskę wzorcową i potem kładź ją na ukośnicy na wierzchu deski ciętej (bądź kilku naraz), zlicuj z jednej strony, złap ściskiem i dosuń do tarczy by miejsce cięcia wyszło tam gdzie kończy się deska wierzchnia, wzorcowa. Nie ma bata, musi być równo. A półmilimetrowe odchyłki nie będą na tarasie widoczne dzięki dylatacji właśnie.

Offline darkowski

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2018, 14:10:50 czas Polski »
Ja nie jestem ekspertem, ale napiszę Ci moje doświadczenie.
Jeżeli chodzi o odstęp to zrobiłem sobie przekładki z HDF (czyli chyba 4mm). Drewno niby suszone, ale to drewno i teraz mam odstępy od 2 - 10 mm bo pracuje.
Deski ciąłem hurtowo. Nie bardzo rozumiem problem z przycinaniem legarów. Deski masz łączone po długości?
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline Veglu

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2018, 14:53:44 czas Polski »
Ja ukosnice ustawiam w odpowiedniej odlegosci od sciany, przykladam deske do sciany i tne, w ten sposob ma wszystkie deski rowne

Offline kidi

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2018, 15:10:50 czas Polski »
Mam legary pod linią cięcia ponieważ mam deske prostopadłą krancową, która jest za linią cięcia. Więc deski tak czy siak musze przyciąc zeby w ogole je zmiescić miedzy tą deską a murem. Oczywiście potem mogłbym jeszcze te deski przyciać o te 2-3mm  zeby wyrównać minimalnie różnice ale pod spodem sa legary i na pewno je przytne w niektorych miejscach jesli ustawie stałą głębokość bo powierzchnia cięcia to kilka milimetrów róznicy wysokości.
Veglu masz chyba ukosnice na stle przytwierdzoną do stołu/blatu. U mnie ona sie przemieszcza i w sumie nie wiem jakbym miał ją zabezpieczyć żeby stała nieruchomo. TWój sposób nie wypali. Tymbardziej że dechy często są poskręcane i dopiero ich docisnięcie wkrętami ukazuje prawdziwą długość.
Darkowski, czyli patrząc po twoich dechach to ich szczeliny nie zmniejszyły sie o wiecej niż 2-3mm jesli kładles je w suchych warunkach. Chyba zmniejsze moje odstępy do 5mm.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2018, 15:19:53 czas Polski »
Tak. Ukośnicę przykręcasz do blatu. Większość ma do tego otwory. Wtedy zderzaki z boku dopiero mają sens.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Veglu

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2018, 12:09:20 czas Polski »
Ukosnice mam postawiona na podlodze, nie przesuwa sie
Mozesz tez pilarka reczna dociac deski po ich zamontowaniu na rowno, mozna tez frezarka wyrownac