29 Kwietnia 2026, 18:04:56 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka dla amatora  (Przeczytany 7593 razy)

Offline Piotr123

Strugarka dla amatora
« dnia: 06 Listopada 2016, 23:37:21 czas Polski »
Jaka strugarke dla amatora byście wybrali? Prosze o pomoc

mily68

• Gość
Odp: Strugarka dla amatora
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2016, 23:47:18 czas Polski »
Chodzi Ci o wyrówniarkę, grubościówkę czy o połączenie obu tych maszyn (kombajn)?
Jakim budżetem dysponujesz?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2016, 00:05:09 czas Polski »
http://allegro.pl/strugarko-wyrowniarka-wyrowniarko-strugarka-530-mm-i5077759416.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=22923 :P

Koledze raczej chodzi o strug do drewna ( w poście o domku pytał )
Jeśli chodzi o grubościówkę tą z juli możesz brać a przykład  struga podałem w w/w poście .

Offline raven

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2016, 07:51:56 czas Polski »
Jeśli chodzi o grubościówkę tą z juli możesz brać a przykład  struga podałem w w/w poście .

Już je chyba wycofali z Juli :(

Offline Piotr123

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2016, 10:21:11 czas Polski »
Ile wat taka strugarka reczna elektryczna powinna mieć?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2016, 10:33:37 czas Polski »
750 - 850 W minimum, 82 mm szerokość noża minimum. Powinna mieć możliwość (uchwyt) do pracy stolikowej w położeniu stacjonarnym nożami do góry, tak aby można operować materiałem a nie strugiem.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2016, 10:55:32 czas Polski »
Ile wat taka strugarka reczna elektryczna powinna mieć?

Nigdy nie patrz ( ZWŁASZCZA w bardzo tanich maszynach ) na to co podaje producent często są to bardzo ale to bardzo naciągane informację albo sposób ich pomiaru jest dyskusyjny .
To jak z silnikami tu i tu masz 1.5  L ale jeden ma 80 koni a drugi 180

Offline Piotr123

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2016, 09:07:11 czas Polski »
A jaką wy byście polecieli strugarke?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2016, 11:08:44 czas Polski »
Szukaj na OLX "Elektra-beckum HC260" - są teraz 4 oferty od 2000 do 2500 zł. Ewentualnie jakiś SAM - ale musi być "z głową" robiony i trzeba deko mieć doświadczenia żeby nie kupić złomu.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2016, 11:16:55 czas Polski »
Przemo - masz jakies dowiadczenia z ta strugarka? Kusi mnie ona, wymiary ma dobre, mam blisko do goscia co to sprzedaje. Tylko jakos ciezko znalezc informacje.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2016, 11:28:21 czas Polski »
Koledze taką poleciłem i kupił za chyba 1700 z rok temu. Mam DYMA i teraz bym nie kupił (raczej skończy jako grubościówka, strugarkę będę robił - niestety tylko 20 cm szerokości mam wałek) - tutaj masz blaty aluminiowe które są sztywne i proste, a nie blaszane. Jedynie jak patrzę na fotki napędów grubościówki to jest tak samo jak w DYMA - koła zębate plastikowe. Ale kupujesz po 6 zł szt zębatki od roweru w razie czego i dorabiasz stalowe. Reszta to prościzna - kto kumaty to sam wszystko przy niej zrobi. Są też wersję z silnikiem przykręcanym do wału - i to od strony po której się pracuje - idiotyczne to wg mnie. Ale teraz widzę że są wersje te chyba nowsze - lepsze. Nowsza wersja tych modeli nazywa się już Metabo - ok 4600 zł nowa.

Wg mnie to najlepszy sprzęt dla amatora - blaty aluminiowe, nie waży 500 kg więc mobilne, silnik ok 2,2 kW więc "cywilna" instalacja da radę bez problemu. Wiadomo że najlepiej kupić starą żeliwną maszynę, ale w kwocie do 2500 zł to co najwyżej kupisz strugarkę, bez szans na kombajn. Plusy żeliwnej to z reguły długie blaty, szerokość strugania, ale znowu silnik większy no i jak ustawisz w "4 chłopa" to już musi stać. Wystrzegaj się wałów na klapy.

Jak masz blisko to jedź i oglądaj - sprawdź blaty choćby poziomicą, pokręć korbami, złap za blat grubościówki czy nie ma luzów - w dymie miałem, ale deko zabawy i się udało skasować.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2016, 11:35:04 czas Polski »
Weź kawałek deski czy kantówki przepuść przez grubościówkę sprawdzisz w ten sposób napęd i działanie grubościówki.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2016, 11:53:26 czas Polski »
Ponadto zwróć uwagę na stan blatów w części regulacyjnej tzn. gdzie suwają się po prowadnicach. Przepuść kantówkę najpierw po prowadnicy weź kątownik sprawdź kąty a następnie przepuść tą kantówkę kilka razy jedną stronę i sprawdź wymiary. Jak będzie wszystko dobrze (równo obydwa boki naprzeciw siebie to ok) a jak nie to albo blaty wyjechane albo regulacja(jeśli możliwa). Piszę o tym, bo sam się przejechałem co prawda w podobnej maszynie flot jet ale ustawienie blatów względem siebie i wału nożowego kosztowało mnie trochę wysiłku. Warto zwrócić na to uwagę.