28 Kwietnia 2026, 02:43:04 czas Polski

Autor Wątek: Klejonka - jakie maksymalne długości?  (Przeczytany 3124 razy)

Offline piotraspl

Klejonka - jakie maksymalne długości?
« dnia: 10 Sierpnia 2016, 13:51:36 czas Polski »
Cześć, tak się ostatnio zastanawiałem jakie są maksymalne długości "kawałków" na klejonkę? Czy można np. użyć takich po 1,5-2m (reszta wymiarów to np. 4cm grubości i 5-7 cm szerokości)??? Tak na czuja, chyba lepiej zrobić z 2-3 kawałków żeby miało jak pracować. Od razu powiem, że chodzi o zrobienie stopnia wewnętrznego przy balkonie -  szerokość ok 30cm, lity dąb.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Klejonka - jakie maksymalne długości?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2016, 14:22:57 czas Polski »
Moim zdaniem kazsa długość jest dobra.
Sklejone elementy wzajemnie się stabilizują, a przynajmniej powinny

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:28:30 czas Polski »
Myślę podobnie jak Robert. Jeśli materiał jest suchy to nie powinno być problemów przy takich długościach. Masz albo wąski balkon albo bardzo szerokie drzwi balkonowe ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2016, 22:39:16 czas Polski »
Bez problemu możesz wykonać klejonki długości 1500 -2000mm lub dłuższe. Dla przykładu budując łózko do sypialni , standardowy materac ma długość 2000 mm i szerokość od 1400-1800mm. Zagłówek , czy elementy wzdłużne łózka klejone są tylko na szerokość a nie długość ze względu na wytrzymałość

Offline piotraspl

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2016, 08:23:13 czas Polski »
Dzięki koledzy!

@mily68, to są podwójne drzwi na taras więc mają niecałe 2m ;)

Offline Waldemar Jacek

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2016, 11:58:09 czas Polski »
Według mnie, nie ma ograniczenia długości. Kleji się drewniane maszty 10 m wysokości i nie ma z nimi problemów.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2016, 16:34:07 czas Polski »
Nie tylko maszty bo też i słupy oświetleniowe spotkałem się z 8 metrowymi

Offline piotraspl

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2016, 14:35:29 czas Polski »
Kontynuując wątek:

Kupiłem klejonkę dębową i już ładnie obrobiona na progi, zostało tylko zabezpieczyć i kleić - cichłbym się zapytać czy dobrze kombinuję:

1) Planowałem to zabejcować aby nabrał koloru pod podłogę, niestety 3  przymiarki i nie udało się uzyskać tego co bym chciał. Z racji, że zostało mi pokostu lnianego to chcę użyć właśnie jego - ładnie podkreśla słoje a i przyciemnia. Dodatkowo, będzie pełnił też rolę zabezpieczającą.

2) Pomalowanie całości lakierem bezbarwnym ftalowym aby powierzchnia była dodatkowo zabezpieczona i utwardzona (wiadomo, po tym się chodzi)

Czy powyższe się sprawdzi? A może jedbnak lepiej szukać dalej bejcy i tradycyjnie przykryć akrylem?