26 Kwietnia 2026, 22:58:58 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja strugarki  (Przeczytany 2344 razy)

Offline F1X

Renowacja strugarki
« dnia: 17 Grudnia 2016, 22:20:40 czas Polski »
Witam,

Posiadam bardzo starą maszynę na której pracował jeszcze mój dziadek, nie uruchamiana od około 25lat . Podobno maszyna była na chodzie.

Co mogę zrobić aby doprowadzić ją do stanu używalności, co powinienem sprawdzić przed pierwszym uruchomieniem.

Zdjęcia w załączniku.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Renowacja strugarki
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2016, 08:44:09 czas Polski »
Po pierwsze, to nie jest elektronarzędzie tylko maszyna - poproś admina o przeniesienie wątku do działu Maszyny stolarskie - SAM-y.
Renowacja:
1. Blaty i stojak
- oczyścić z rdzy przy pomocy szczotki we wrzecionie  wiertarki, oczyścić z rdzy lub wymienić na nowe wszelkie śruby,
- blat wymaga szczególnej pielęgnacji - wyszczotkować do gołego metalu,
- po oczyszczeniu mechanizm podnoszenia blatu podawczego nasmarować smarem technicznym lub grafitowym, pokrętło regulacji musi obracać się swobodnie, stół podawczy na prowadnicach również,
- oprócz blatu i gwintów śrub, wszystko pomalować najlepiej lakierem typu Hammerite

2. Wał z nożami
- wymienić łożyska albo co najmniej wymienić smar - wał musi obracać się bardzo lekko,
- rozkręcić klapy, wyjąć noże, wszystko odrdzewić, noże dać do ostrzenia. śruby od klap najlepiej wymienić na atestowane,
- ustawić wał tak, aby jego powierzchnia była równoległa do blatu, wyregulować noże,

3. Silnik
- sprawdzić stan izolacji uzwojeń ( elektryk + induktor),
- jak potrzeba, to wymienić łożyska lub smar, sprawdzić czy jest wentylator,
- oczyścić i pomalować

4. Instalacja elektryczna
- zabudować wyłącznik elektromagnetyczny z blokadą ( czerwona klapka)
- wymienić przewody, wtyczkę

5. Wymienić pasek napędowy, odrdzewić koła pasowe, osłonę kół

6. Dorobić i zabudować uchylną osłonę nad nożami oraz osłonę wystającej końcówki wału.
7 Wyremontować przykładnicę, sprawdzić kąt w stosunku do blatu - ma być 90 stopni.

Konstrukcja wygląda na solidną - po remoncie może służyć kolejne ćwierć wieku.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2016, 08:45:47 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline F1X

Odp: Renowacja strugarki
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2016, 16:38:07 czas Polski »
Post zgłosiłem do moderatara.

Amigorg, Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz, dokładnie to potrzebowałem wiedzieć. 

Zastanawiam się nad typem osłony wału nożowego. Lepiej sprawdzi się osłona łamana czy wachlarzowa? Łatwiejsza w wykonaniu będzie ta pierwsza,
ale może druga opcja sprawdzi się lepiej przy pracy?

Czy lakier podany w załączniku nadaje się do renowacji tej maszyny?