08 Września 2026, 00:26:02 czas Polski

Autor Wątek: Bezpieczna rozdzielnia prądu  (Przeczytany 7711 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Bezpieczna rozdzielnia prądu
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopada 2016, 10:43:50 czas Polski »
Z tymi LEDami to trzeba przeliczyć czy jest sens się bawić - mam w domu, ale w garażu nie ma jak świetlówka. A najlepiej to chyba metahalogen http://www.smart-lighting.pl/57/produkt/lampa-metalohalogenowa-rx7s-70w 70 W i 5500 lumenów - a są i mniejsze moce i można dać np 4x35W w każdym narożniku - światła od groma i bardzo dobre odwzorowanie barw - jak ktoś maluje. LEDy są super do lamp mobilnych - nie stłuką się i nie grzeją.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Listopada 2016, 11:29:08 czas Polski »
Witam wszystkich po długiej nieobecności :) Tomek założył bardzo ciekawy wątek i jak bym mógł to chętnie dodam coś od siebie :) Ostatnio miałem sposobność pracować troche przy instalacji elektrycznej którą rozkładaliśmy w zakładzie mechanicznym. Najlepszą opcją jaka została przedstawiona jest ta przemoprzem-a, tak moim zdaniem oczywiście wykluczając przewody aluminiowe:) Miedź bedzie droższa ale jednak lepsza i z tego co wiem producenci tacy jak legrand wręcz wymagają zastosowania takowych przewodów. Zakład który zaopatrywaliśmy w instalację miał mieć dostęp do 7 osobnych gniazd siłowych ( spawarki, tokarki, wyważarka itp.) Rozwiązanie jakie zostalo zastosowane to dwa osobne obwody siłowe każdy z osobną różnicówką a od nich wychodziły niezależne zabezpieczenia na każde gniazdo siłowe. Dodatkowo obwody prądowe 230V i oświetlenie również zostały zabezpieczone różnicówką i ''eskami".
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline jasiop

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Listopada 2016, 19:16:11 czas Polski »
Czytając to co się tu pojawiło zauważyłem, że zaproponowane rozwiązania w zasadzie pokrywają się z tym co napisałem na samym początku ... ;-)
Jasio P - Rzeszów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Listopada 2016, 19:57:49 czas Polski »
Masz rację tak mam dotychczas zrobione . Koledzy proponują to w jednej  szafce i tak będzie pewno najwygodniej.

Myślę że najtańszy i prosty sposób to :
główny włącznik
zabezpieczenie bezpiecznikowe 16 A (jak za małe to 20 A )
  osobne włączniki prądu do każdej maszyny( jak włączę za dużo to rozłączy bezpiecznik )
zabezpieczenie bezpiecznikowe oświetlenia
włączniki oświetlenia ( ilość wg. potrzeb )
zabezpieczenie bezpiecznikowe gniazdek 230 v

dziękuję kolegą za zainteresowanie tematem :)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 20:00:48 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline 91az

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopada 2016, 20:20:36 czas Polski »
Rozdzielnicę / szafkę kup z zapasem - zostaw sobie miejsce na kolejne bezpieczniki (na poziomie +50%). Nadmiar miejsca pozwoli też wygodnie i czytelnie poprowadzić w środku szyny bezpiecznikowe, szyny łączeniowe i przewody w środku (ugniatanie i rozszywanie ugniecionej instalacji w szafce jest frustrujące po jakimś czasie). Dodatkowe zaślepki z boku pozwolą wyprowadzić kolejne obwody w przyszłości. Zainwestuj w oznaczniki na przewody - choćby nakładki numeryczne na przewody. I co najfajniejsze na przyszłość: zrób papierową dokumentację instalacji z naniesionymi oznaczeniami przewodów - z niej ksero kartki A4 ze schematem ideowym instalacji naniesionym na obrys pomieszczenia i przylep koło skrzynki. Przydaje się po dwóch latach jak zapasowa trzecia ręka :-)

BTW nie planujesz wyprowadzić gniazdek na zewnątrz (np IP 44) ? Warto. Od środka odłączasz je gdy są niewykorzystywane, przydają się gdy w lecie wyprowadzam prace na zewnątrz np pod wiatę.

Offline arturs

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Listopada 2016, 20:47:13 czas Polski »
i jedna rzecz której nikt chyba wyraźnie nie napisał.. bezpiecznik nie służy do wyłączania/odłączania obwodów

Offline jasiop

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Listopada 2016, 20:48:30 czas Polski »
Myślę że najtańszy i prosty sposób to :

...  osobne włączniki prądu do każdej maszyny( jak włączę za dużo to rozłączy bezpiecznik )
...zabezpieczenie bezpiecznikowe gniazdek 230 v
1. czy koniecznie musisz to mieć ?
2. będziesz ciągnął osobne druty 230 ?
w tym przypadku niekoniecznie będzie to najtańsze i proste ...
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 20:51:01 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Listopada 2016, 21:05:59 czas Polski »
Może mnie nie  zrozumiałeś . Włączniki zasilania   przewodu na poszczególne maszyny będą w skrzynce  , zaś włączanie   samej  maszyny jej oryginalnym  włącznikiem.

91az - cenne  informacje :)

Offline jasiop

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Listopada 2016, 21:21:22 czas Polski »
Włączniki zasilania   przewodu na poszczególne maszyny będą w skrzynce  , zaś włączanie   samej  maszyny jej oryginalnym  włącznikiem.
Ale po co uprzykrzać sobie życie i niepotrzebne koszty ?
PS
2. będziesz ciągnął osobne druty 230 ?
Jasio P - Rzeszów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Listopada 2016, 21:39:35 czas Polski »
To co proponujesz , bo pewno się zakręcam , a to słaba moja dziedzina. :D

Offline jasiop

« Odpowiedź #25 dnia: 15 Listopada 2016, 21:47:40 czas Polski »
To co proponujesz ...
fakty:
1 będziesz w zasadzie jedynym użytkownikiem warsztatu
2 będziesz w stanie użytkować w danej chwili tylko jedną maszynę/urządzenie

Więc po co Ci te wyłączniki obwodów i to w dodatku w skrzynce ? Ma to być ułatwienie czy co ?
Myślisz, że to rozsądne biegać tam i z powrotem by włączyć gniazdo 3-F ?
Jasio P - Rzeszów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Listopada 2016, 21:52:56 czas Polski »
Masz racje , to nie potrzebne .

Offline jasiop

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Listopada 2016, 21:58:03 czas Polski »
Masz racje , to nie potrzebne .
Tym bardziej, że gdybyś skusiłbyś się na te wyłączniki to koszty kabla były by irracjonalne !!!
Jasio P - Rzeszów

Offline seba.kl

« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopada 2016, 11:27:01 czas Polski »
Tomek a takie pytanie robisz instalację w nowym budynku czy adaptujesz już istniejący?
Podaj trochę więcej szczegółów co chcesz osiągnąć.
Jesiop pisane było o instalacji 3-fazowej czyli 440V nie 230V.
Artus w 100% się zgadzam do tego są rozlaczniki i wyłaczniki 😀 i jeszcze odłaczniki ale to nie te napięcia.
W czasie swojej 16 letniej praktyki elekteycznej spotkałem się z różnymi stwierdzeniami i faktem oszczędzania na elektryce i uwierzcie nigdy to się doborze nie kończyło a koszty później były jeszcze większe.
Jak ktoś będzie chciał to mogę wam wrzucić kilka zdjęć.