01 Sierpnia 2026, 09:31:48 czas Polski

Autor Wątek: Deska do krojenia  (Przeczytany 4112 razy)

Dentarg

• Gość
Odp: Deska do krojenia
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Października 2016, 09:55:49 czas Polski »
6? Jakie wymiary? Do dochodzę do wniosku, że 20cm, to za wąska deska. 30x40cm to IMHO entry level desek do krojenia, a sensowna decha do mięcha to 40x60cm.

A moja deska przeżywa wzloty i upadki :).

Ktoś postawił na niej gorący garnek i olej kokosowy się zagotował :(. Poskutkowało to postawieniem włókiem w gorącym miejscu (foto nr 1). To miejsce było w dotyku jak gołe drewno, także olej zniknął stamtąd. Potem deska się wybrudziła miodem i trzeba było ją przetrzeć na mokro. Cały olej kokosowy zniknął z górnej powierzchni. IMHO nie nadaje się on do olejowania takich desek, chyba że trzeba go aplikować w wyższej niż 36 st C temperaturze. Być może jak jest aplikowany w postaci stałej (a rozpuszcza się pod wpływem temp. ciała), to zbyt szybko zastyga i nie wsiąka w deskę za dobrze.

Potem deska dostała nóżki gumowe, które po pierwsze poprawiają jej stabilność (zero gibania) oraz bardzo dobrze wpływają na jej przyczepność do blatu (już się nie przesuwa podczas krojenia). Nóżki to dobry patent.

Widziałem na YT, że do takich desek jako wykończenia używają "food grade mineral oil". Ktoś zna taki produkt dostępny w PL?

pzdr,

Dentarg

• Gość
Odp: Deska do krojenia
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Listopada 2016, 00:16:20 czas Polski »
Pierwsza deska jednak się nie nadawała (była za mała). Więc wyciąłem sobie nową :).

Tym razem nie wykańczałem olejem kokosowym, bo to nietrwałe wykończenie. Poszedłem za radą najlepszego producenta desek do krojenia na YT (mtmwood) i najpierw olej mineralny (2 warstwy), a potem wosk pszczeli+olej mineralny. Zobaczymy jak długo takie wykończenie wytrzyma. Podobno wosk trzeba co miesiąc od nowa nałożyć, ale zrobiłem sobie tego 300gram, więc mogę nakładać do końca świata :).

Zmieniony też lekko kształt deski, takie boczne wyprofilowanie pozwala na łatwie zbieranie okruchów z deski bez konieczności jej podnoszenia :).

Nowy wymiar ok 27x37cm.