Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Galeria zdjęć
Zaloguj się
Recents
.
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
08 Maja 2026, 04:44:34 czas Polski
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Elektronarzędzia
»
Pilarki
»
Holzman
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do dołu
Autor
Wątek: Holzman (Przeczytany 9946 razy)
przemek77
Gość
Odp: Holzman
«
Odpowiedź #15 dnia:
27 Października 2016, 17:57:03 czas Polski »
Spróbuj wysunąć tarczę trochę więcej , około 10-15mm . Powinno pomóc. W ostateczności zostaję naklejanie taśmy na linii cięcia.
mily68
Gość
«
Odpowiedź #16 dnia:
27 Października 2016, 22:36:44 czas Polski »
Od spodu to nie powinno wyrywać. Próbowałeś na różnym wysuwie tarczy (mnie się sprawdza jak wysunę na maxa)? Nie za szybko prowadziłeś maszynę? Maszyna nie buja się na boki na szynie?
MebLeszek
Full Member
Ocena +0/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #17 dnia:
13 Listopada 2016, 11:51:41 czas Polski »
No i próbowałem no i gdy ustawie 15-20 mm to mam niemal idealne cięcie. Niemal bo szarpie mi z wierzchu mimo podcięcia aczkolwiek tragedi nie ma. Co do pełnej głębokości to w tym momencie z wierzchu jest tak sobie. Od spodu igła.
mily68
Gość
«
Odpowiedź #18 dnia:
14 Listopada 2016, 00:10:48 czas Polski »
No to i ja mam tak
MebLeszek
Full Member
Ocena +0/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #19 dnia:
14 Listopada 2016, 06:20:47 czas Polski »
A na jakiej masz to maszynie? Chyba nie Holzmann? Czy to wina maszynki czy tarczy? Czy poprostu lepiej się nie da za pomocą zagłębiarki? A może ma wpływ brak kalibracji kąta 90 st tarczy, choć nie przypuszczam bo to pod każdym kątem powinno być?
mily68
Gość
«
Odpowiedź #20 dnia:
14 Listopada 2016, 23:20:51 czas Polski »
Na TS 55 Festoola. Nawet jak robię cięcie "podcinające" na 2 - 3 mm jadąc maszyną do tyłu to też zawsze coś wyszczypie. Jedyne wyjście to ciąć przez HDF'kę albo przewidywać która strona jest "mniej ważna" i której nie będzie widać (chociaż to jednak trochę lipa...)
Tarcze ostre W48. Nie mam tarczy z zębem trapezowo - prostym. Ponoć te są najlepsze do laminatów.
Na szczęście nie trzaskam mebli zarobkowo a jedynie dla siebie.
«
Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2016, 23:23:13 czas Polski wysłana przez mily68
»
MebLeszek
Full Member
Ocena +0/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #21 dnia:
15 Listopada 2016, 22:01:10 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź z tą HDFką - przecież to takie oczywiste
sprawuje się świetnie. Co do wyboru która strona mniej ważna to jest to normalne. Nawet jak odbieram płyty z hurtowni to nie ma opcji by wszystko było w 100% bez odprysków a wtedy wiadomo - odpryskiem w stronę niewidoczną. Ja mebelki porobiłem całej rodzince. Teraz kilka razy w roku coś się trafi na umowę o dzieło - akurat by kupić nową maszynkę i by parę złoty zostało
Trzeba się rozwijać
mily68
Gość
«
Odpowiedź #22 dnia:
16 Listopada 2016, 00:18:51 czas Polski »
W hurtowni tak bywa z tym, że oni zazwyczaj mają ew. odpryski z reguły po jednej, tej samej stronie formatki. Jak tnę w domu zagłębiarką to zdarzało się, że podczas "manewrów" obróciłem płytę i odprysk był z jednego boku na "lewej" stronie a z drugiego na "prawej" no i wtedy "zonk" i wk.....w
MebLeszek
Full Member
Ocena +0/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #23 dnia:
16 Listopada 2016, 02:08:54 czas Polski »
No zawsze można ratować się twardym woskiem
mily68
Gość
«
Odpowiedź #24 dnia:
16 Listopada 2016, 21:55:34 czas Polski »
Racja, ale najpierw przy robocie trzeba myśleć, mieć jakiś plan działania, kolejność robót i pracować spokojnie, swoim tempem a nie "na chybcika" - a to przychodzi z czasem, z każdą spapraną rzeczą (przynajmniej u mnie
).
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»