20 Czerwca 2026, 16:21:03 czas Polski

Autor Wątek: Mazerowanie - fladrowanie - malowanie drewna  (Przeczytany 4632 razy)

Offline Jakub

Mazerowanie - fladrowanie - malowanie drewna
« dnia: 08 Stycznia 2014, 16:29:50 czas Polski »
Znalazłem coś ciekawego podczas porządków świątecznych na strychu i postanowiłem Wam pokazać. Są to listwy ozdobne wykonane poprzez zrobienie mazerunku czyli sztuczne nadanie słojów drewna poprzez namalowanie ich. To się też chyba nazywało fladrowanie. Ale jak bym coś pomieszał to na pewno poprawi mnie tomekz ;) Zwróćcie uwagę, że na drewno nałożony jest jakiś gruby podkład, chyba gips, ale głowy nie daję. Jak ktoś coś wie to napiszcie, wspólnie się dokształcimy w temacie dawnych technik wykańczania powierzchni drewna. Miłego oglądania.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2024, 15:56:14 czas Polski wysłana przez Lirorobert »
Pozdrawiam Jakub.

Offline jasko3500

Odp: Znalezisko...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2014, 16:41:26 czas Polski »

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2014, 17:47:10 czas Polski »
Wywołany do tablicy   , postaram się trochę   przybliżyć  starą  metodę  imitacji oklein  zwaną   mazerowaniem  czy  fladrowaniem  . Można to  wykonać   na pł. pilśniowej , tynku   gipsowanym  , czy    na  okleinach  np. , topoli  olchy  .
Stosuje  się   specjalne    farby    w postaci   past  lub o  małej   zdolności  krycia    w roztworach  wodnych  . Jako  pigmenty  (  zabarwienie  )  sienę , umbrę  , błękit paryski  , brunat  kasselski  itp.  .
Powierzchnia   musi  być   gładka    ( 220  papier  ) sucha    ,  czysta   .
Nakładanie:
   1  .farba podkładowa  -  często  gąbką 
2. szlifowanie
3. naniesienie  rysunku podstawowego  przy  użyciu pędzla  paskowca  ( wąski ) nazębionego ( kilka wąskich  razem ) wygładzika   ( szeroki  )
4. dopracowanie  słojów  ( gumowa płytka  , pędzelek  piórkowy   ,grzebień   gąbka  , napryskiwanie pędzlem z krótkim  włosiem  )
5. suszenie
6. naniesienie  warstwy lakieru  bezbarwnego
7. dopracowanie  szczegółów   ( pory  sęczki promienie  rdzeniowe  )   . Tu  robią nie wtajemniczeni  błąd  gdy  robią to   razem  w pk.  3 . Rysunek uzupełniający   robi  się tymi samymi  farbami co podstawowy i  przedzielenie obu  warstw  lakierem  , zapobiega  z jednej  strony  uszkodzeniu  rys. podstawowego   ,   z drugiej daje  lepsze  wrażenie plastyczne  , bliskie  naturalnemu   drewnu  .
8. nałożenie  warstwy  lakieru , można   jeszcze polerować
Mam w domu zrobioną  ścianę przy  schodach taką  metodą i jest naprawdę trudno rozpoznać  czy są to panele   z naturalnego  jesionu  , czy  imitacja  ( wykonana przez dobrego  malarza od obrazów )

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2014, 18:01:34 czas Polski »
Dla mnie wzory tych listew to przypominały(pierwsze wrażenie) okleinę jaką kiedyś oklejano perkusję  ::) ale ściana tak na wysoki połysk wykonana to musiała wiele wysiłku kosztować nie mówiąc o materiałach :o A może jakaś fotka ściany? ;)

Offline studio tata

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2014, 19:03:29 czas Polski »
ramy do obrazow i meble pseudo artdeco z lat 50 , chyba byly robione ta technologia ?
mam wrazenie ze instrumenty perkusyjne , moze nawet akordeony ?
chetnie zobaczyl bym na filmie instrukcje tej technologii .

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:04:31 czas Polski »
mam wrazenie ze instrumenty perkusyjne , moze nawet akordeony ?
Za komuny miałem tak zrobiony gryf gitary :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:32:09 czas Polski »
co do gitary to:
  beczka z wodą na wierzch  leje się lakiery ( nie mogą się rozpuszczać tylko pływają po wierzchu )  miesza się je  bardzo   lekko ( zjawisko  koloru  bęzyny  na  wodzie  ) Gitarę wkłada się delikatnie w beczkę i pomału wyjmuje - lakier osadza się na  gitarze w różne wzory........i gotowe prawie . ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:55:50 czas Polski »
W ten sposób widzialem jak malują takie wzory typu moro na sprzęcie myśliwskim.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:58:06 czas Polski »
Z tego co kojarzę to się nazywa hydrografika i dużo rzeczy tak malują.Sprzęt myśliwski,instrumenty,elementy samochodów itp.Wszystko zależy od pomysłowości ;).

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:58:29 czas Polski »
co do gitary to:
  beczka z wodą na wierzch  leje się lakiery ( nie mogą się rozpuszczać tylko pływają po wierzchu )  miesza się je  bardzo   lekko ( zjawisko  koloru  bęzyny  na  wodzie  ) Gitarę wkłada się delikatnie w beczkę i pomału wyjmuje - lakier osadza się na  gitarze w różne wzory........i gotowe prawie . ;D
Nie tylko gitarę.
Zdobienie paznokci- lakier na wodzie
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:59:16 czas Polski »
Dokładnie jak Tomekz pisze ale to tylko raczej w g...ch fabrykach (typu polski Defil). Nikt o zdrowych zmysłach instrumentu za ciężkie pieniądze nie wykańcza w ten sposób (przez moczenie). Samo drewno daje piękny rysunek. Tą metodą wykańczano gitary tzw. paździerze (czyli w żargonie najgorszy sort)...
Akordeony i bębny miały okleinę żebym nie przekręcił z permolaju (gruba, sztywna "folia") w różne wzory. Hitem był "brokacik" (sparkle) i "macica perłowa". Dziś takie wzory na fali retro wracają do mody... Swego czasu sporo takiej naodklejałem przy okazji renowacji starych bębnów...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2014, 20:59:44 czas Polski »
No własnie to jest ta metoda :) Pawel 46
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2014, 21:01:30 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Paulina

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Stycznia 2014, 00:25:00 czas Polski »
Kiedyś miałam okazje malowania na wodzie właśnie taką techniką jaka została umieszczona na filmiku, jednak materiałem nakrapianym nie był lakier tylko specjalnie ręcznie robione farby. Efekt był fenomenalny, gdy puściło się przy tym wodzę fantazji :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Stycznia 2014, 07:34:08 czas Polski »
Fakt, "wzorki" wychodzą przepiękne... :)
Ta technika jest chyba dość stara (jak mniemam) :) W nieco zbliżony sposób (chodzi mi o ogólną zasadę) robi się też blaty z konglomeratu imitujące marmur.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2014, 10:00:12 czas Polski »
Nie znałam tej techniki malowania. Może kiedyś się przydać.