15 Maja 2026, 17:42:56 czas Polski

Autor Wątek: Rzutnik w salonie  (Przeczytany 2717 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Rzutnik w salonie
« dnia: 27 Listopada 2016, 23:43:47 czas Polski »
Witam. Jest tu sporo speców od elektroniki i gadżetów więc mam pytanie. Na wiosnę robię elektryke w domu. W związku z tym, że miejsce telewizora w salonie zajmie sporych rozmiarów akwarium, to dla telewizora miejsca już nie ma. Dlatego pomyślałem o rzutniku.
Czy ktoś z Forumowiczów korzysta na codzień w warunkach domowych z rzutnika?
Zastanawiam się czy warto wieszać go na stałe pod sufitem, i czy prowadzić kable pod tynkiem.  Widziałem również ekrany do zabudowy.
Druga opcja to rzutnik i ekran na stojakach.  Nigdy nie miałem rzutnika więc nie wiem czy to praktyczne.
Sufit mam na wysokości 260cm. Więc zabudowa rzutnika w podwieszany suficie odpada.

Nie wiem również jakiej firmy powinien być sam rzutnik.

Piszcie dowoli i wyrażajcie swoje zdanie na ten temat.  Chciałbym sobie trochę poukładać w głowie co i jak

Telewizji staram się nie oglądać. Rzutnik będzie służył do okazjonalnego oglądania filmów zdjęć i meczów. Może czasem ps4. 

Offline amciek

Odp: Rzutnik w salonie
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2016, 23:56:48 czas Polski »
Witam. Jest tu sporo speców od elektroniki i gadżetów więc mam pytanie. Na wiosnę robię elektryke w domu. W związku z tym, że miejsce telewizora w salonie zajmie sporych rozmiarów akwarium, to dla telewizora miejsca już nie ma. Dlatego pomyślałem o rzutniku.
Czy ktoś z Forumowiczów korzysta na codzień w warunkach domowych z rzutnika?
Zastanawiam się czy warto wieszać go na stałe pod sufitem, i czy prowadzić kable pod tynkiem.  Widziałem również ekrany do zabudowy.
Druga opcja to rzutnik i ekran na stojakach.  Nigdy nie miałem rzutnika więc nie wiem czy to praktyczne.
Sufit mam na wysokości 260cm. Więc zabudowa rzutnika w podwieszany suficie odpada.

Nie wiem również jakiej firmy powinien być sam rzutnik.

Piszcie dowoli i wyrażajcie swoje zdanie na ten temat.  Chciałbym sobie trochę poukładać w głowie co i jak

Telewizji staram się nie oglądać. Rzutnik będzie służył do okazjonalnego oglądania filmów zdjęć i meczów. Może czasem ps4.
Ja nie mam ale znajomy ma i rzutnik to tylko połowa sukcesu. Ekran musisz mieć odpowiedni żeby to jako tako spełniało swoją rolę.
Jak dla mnie to zbyt głośne urządzenie bo niestety słychać wentylator no i wielki obraz powoduje, że coś gorszego od HD wygląda po prostu słabo.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Offline L4

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2016, 00:57:41 czas Polski »
Ja bym wieszał i ciągnął kable w opcji na stałe (jak masz możliwość to najlepiej peszel żeby można było później zmienić jak coś nowego wyjdzie) - hdmi + coś na 12v żeby np się załączał od pstryczka itp.

Ekran na wieszaku bym sobie odpuścił, za każdym użyciem zabawa żeby dobrze ustawić.

Największy problemem jest oczywiście zewnętrzne światło, więc jak masz tego dużo to i jakoś będzie kiepska.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2016, 08:26:49 czas Polski »
Mam. Uzywam, jak wroce do domu walne pare fotek, pokaze Ci jak mam to rozwiazane i napisze troche komentarza ;).

Offline agoliat

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2016, 11:21:01 czas Polski »
Ja się zgodzę z "L4"

Podłączanie całego tego ustrojstwa każdorazowo jest upierdliwe. Raz że trzeba wygospodarować miejsca na sam projektor to do tego dochodzi plątanina kabli.

Przywiesić ekran do sufitu w postaci rolety. Owe ekrany są jakościowo i cenowo różne i oferują różny kontrast wyświetlanego obrazu.

Przyczepić na suficie w odpowiednim miejscu projektor. Są one do tego przystosowane. Jeśli się zastanawiasz nad odległością to są do tego kalkulatory, np
http://www.chiefmfg.com/ProjectorCalculator

Kable poprowadzić w korytku elektrycznym.

Część projektorów ma WiFi więc sterowanie czy udostępnianie materiału jest dość prosta.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2016, 19:36:41 czas Polski »
Na rynku występują ekrany chowane w tzw. kasetach , które montowane są w suficie . Widziałem u kilku swoich klientów , wygląda estetycznie .

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2016, 19:55:58 czas Polski »
No właśnie nie za bardzo rozumiem te kalkulatory. Salon mam szeroki na 450cm.  Czy odległość rzutnika od ekranu około 400cm jest wystarczająca?  Jakiej wielkości obraz osiagne? Ekran dałbym właśnie taki w korytku, rozwijany na pilota. Projektor zamontowany do sufitu nie zabudowany.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2016, 20:02:07 czas Polski »
U mnie calosc jak na zdjeciach.
Ekran w kasecie, chowa się w ta brązową konstrukcję na suficie. Opuszczany z pilota.
Projektor na "półeczce" pod sufitem. Okablowanie poprowadzone w białych rynienkach kablowych wzdłuż wnęk okiennych. Na suficie nie chciałem bo to jest KG a projektor jest raczej solidny.
Całość idzie do rack-a. W przesył bez kabli nie wierzę. Co kabel to kabel.
Planując weź pod uwagę minimalne odległości rzucania obrazu bo ten parametr sporo się różni od siebie pomiędzy projektorami.

Jak byś miał pytania to pisz. Sam coś wiem a jak nie będę wiedział to mam kogo zapytać. Jak angielski spoko to WSZYSTKO jest na AVForums.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2016, 20:13:44 czas Polski »
Raffie jaki masz model?  I jaką odległość od ekranu?

Mógłbym dać rzutnik i ekran po długości salonu, wtedy mam jakieś ponad 7 metrów ale ekran musiałby wisieć nad oknem i opuszczać się na nie. Okno tarasowe o szerokości 3metry. Teoretycznie jakby zasłaniać zewnętrzne rolety to w niczym by nie przeszkadzało, ale wtedy drzwi na taras automatycznie są zablokowane na czas oglądania. Średnio mi się to podoba

Offline agoliat

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2016, 20:20:19 czas Polski »
No właśnie nie za bardzo rozumiem te kalkulatory. Salon mam szeroki na 450cm.  Czy odległość rzutnika od ekranu około 400cm jest wystarczająca?  Jakiej wielkości obraz osiagne?
Z tego kalulatora wynika
dla przykładowego BenQ HT1075 DLP Projector
Zakres rekomendowanej odległości projektora od ekranu : 4.3m - 6.7m
Dla odległość od ekranu 4m i panoramy 16:9 ekran będziesz miał :
wysoki na 172 cm
szeroki na 306 cm
przekątna 352 cm(138")
także dość duży będzie ten telewizorek :)

Offline L4

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2016, 20:25:16 czas Polski »
Im rzutnik dalej od ekranu tym więcej światła traci po drodze, co w normalnym pomieszczeniu może być problemem.

Można też rzutnik typu short-throw dostać, gdzie sporo " osiągasz z niewielkiej odległości.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2016, 20:31:58 czas Polski »
Dzięki panowie za pomoc. A czy ktoś z was miał styczność z rzutnikiem obsługującym 3d?
Mam telewizor 3d i fajnie raz na jakiś czas obejrzeć taki film, ale 46cali nie oszałamia efektami. Ciekawi mnie właśnie jak to wygląda na obrazie z projektora i 120 calach

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2016, 20:44:01 czas Polski »
Projektor to Mitsubishi hc7000. Stary ale ma piękne czerni więc został. U siebie mam jakieś 3,5 m do ekranu (po szerokosci pomieszczenia). Tu masz dokładnie dane: http://www.projectorcentral.com/Mitsubishi-HC7000.htm
Ogólnie polecam tą stronę w ramach szukania informacji o projektorach.
Z 3d na poziomie domowym nie miałem do czynienia, nie pomogę.
L4 dobrze mówi. Im dalej tym tracisz więcej światła (chyba, że pójdziesz w totalne zaciemnienie).

PS, Dopiero skojarzyłem, że mieszkasz w UK. AVForums - brytyjskie forum z istną kopalnią wiedzy i cudownym działem sprzedam/zamienie. Mam z tamtąd chyba 3/4 mojego sprzętu a wiekszości co wiem nauczyłem się od nich. Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania...Tylko nie "wsiąknij" bo łatwo ;).
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 20:51:12 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2016, 15:52:41 czas Polski »
Mnie 3d nie interesuje kompletnie, ale nawet przy

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2016, 17:15:34 czas Polski »
Ech, wysłało mi się wcześniej zanim dokończyłem - 3d mnie nie interesuje, ale nawet przy budżetowym rzutniku masz teraz tą opcję "w cenie". Nie wiem jak z efektem, ale podobno też dodatkowe straty jasności ma.