23 Czerwca 2026, 12:49:29 czas Polski

Autor Wątek: Dom dla lalek  (Przeczytany 1162 razy)

Offline Strugacki

Dom dla lalek
« dnia: 29 Listopada 2016, 12:36:10 czas Polski »
Święta, szukałem wiec prezentu Córce. Natrafiłem na zdjęcie takiego domku i stwierdziłem, że
w sumie to powinienem dać radę.W piwnicy mam cztery "kantówki" ok 1 m każda.W Obi też tego drewna trochę jest, ALE nie potrafię sobie tego dobrze rozplanować.Czego, ile,skręcać,skleić?
Rozrysowałem chyba z pięć razy i się pogubiłem.
Do trzeciego piętra bym moze to i skręcił- problem mam ze środkową ścianą i z dachem.
Oczywiście nie chodzi mi o IDEALNIE taki sam pod względem koloru i wykończenia.Chciałbym żeby przypominał ten na zdjęciu i miał z dachem 1,20m.
Nie chcę żeby wyglądało to na zwalenie calej roboty na kogoś.Po prostu nie mam pieniędzy na nieprzemyślane zakupy materiału.Może ktoś zechce mi pomóc

m_kola

• Gość
Odp: Dom dla lalek
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2016, 17:31:55 czas Polski »
Zrób sobie projekt w sketchupie i tam będziesz mógł sobie wszystko pomierzyć i rozplanować.
Co do dylematu skręcać/kleić to ja bym to zdecydowanie pokleił tudzież gdzie się da użył kołków/lamelek albo któregoś z połączeń w drewnie i klej.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2016, 17:37:55 czas Polski »
Zdjęcie bardzo małe,  ale widać to co trzeba. Prosta konstrukcja. .  Możesz pokleic za pomocą kołków.  Wiertarke napewno masz, a do wyznaczania otworów zakup piny
https://www.obi.pl/osprzet-do-wiertarek-i-wkretarek/lux-zestaw-znacznikow-do-kolkow-8-mm-4-sztuki/p/1363183
Środkowe ściany wklejasz między podłogę/sufit.
Ściana na samej górze wydaje się jakby tworzyła kalenice,  więc na niej opierasz te kantowki tworzące dach

Offline Strugacki

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2016, 12:09:02 czas Polski »
Dziś pomęczę sketchupa, jutro wyprawa po materiał,a w weekend pewnie zacznę klecić. Dziękuję bardzo.Jesli mi coś wyjdzie to sie pochwalę  ;)