18 Kwietnia 2026, 13:22:55 czas Polski

Autor Wątek: Zabezpieczenie desek na kanał samochodowy  (Przeczytany 2548 razy)

Offline Elvis26

Zabezpieczenie desek na kanał samochodowy
« dnia: 04 Stycznia 2023, 23:48:53 czas Polski »
Witam, sprawa wygląda tak. Mam w garażu kanał samochodowy przykryty deskami, przyszła pora na wymianę, gdyż deski gniją od wilgoci, która jest na dole. Kanał już dawno nie służy do napraw, trzymam tam tylko opony. W garażu mam też swój mini warsztat i ciągłe zamiatanie miotłą po tych deskach jest kłopotliwe, jakieś drobiazgi śrubki wpadają na dół przez szczeliny. Wymyśliłem żeby przykryć je od góry cienką antypoślizgową sklejką. Pytanie czy tak przykryte deski nie będą szybciej gnić, chce je zaimpregnować + ewentualnie wstawić kratki wentylacyjne, ale nie wiem czy to ma sens. Opcja totalnie Januszowa to owinąć deski szczelnie streczem, może wtedy wilgoć ich nie złapie? Zastanawiam się też nad pominięciem desek i zastosowaniem płyty szalunkowej 25 mm + antypoślizgowa sklejka na górę 6 mm, ale znowu - czy to nie będzie zbyt wiotkie? Szerokość kanału to 90 cm.

Offline wiech50

Odp: Zabezpieczenie desek na kanał samochodowy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2023, 15:34:27 czas Polski »
Mam też taki kanał. I też deski są wilgotne. Myślę, że potrzebna jest wentylacja-wyciąg,  nawet grawitacyjny. Możesz deski zaciągnąć pod spodem olejem przepracowanym lub np. Abizolem. Nie układaj desek szczelnie, zostaw z przodu i tyłu kanału szpary 3-4 cm. Ja mam deski zbite po kilka sztuk w blaty i zostawiam szczeliny 2-3 mm między blatami. U mnie wytrzymuje to już ok. 15 lat. Deska 25 mm.
Wiesiek

Offline huragan

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2023, 06:02:00 czas Polski »
Mam kanał w którym dwa razy do roku jest woda więc wilgoci sporo. Deski sosnowe 40mm od prawie 40-tu lat bez zmian. Niczym nie malowane.

Offline MirekSz

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2023, 12:46:02 czas Polski »
Mam kanał w którym dwa razy do roku jest woda więc wilgoci sporo. Deski sosnowe 40mm od prawie 40-tu lat bez zmian. Niczym nie malowane.

U nas w garażu non stop jest wilgoć, a deski z kanału robią się dosłownie miękkie, jak gąbka. Czy sosnowe deski pomogą - nie wiem. Ale też szukam właśnie jakiegoś innego rozwiązania.

Offline huragan

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2023, 16:23:01 czas Polski »
szukam właśnie jakiegoś innego rozwiązania.
To zastosuj kratę Wema.