05 Maja 2026, 03:31:40 czas Polski

Autor Wątek: Stoliczek nocny dla córki  (Przeczytany 2746 razy)

Offline jara

Stoliczek nocny dla córki
« dnia: 16 Grudnia 2016, 11:58:10 czas Polski »
W pokoju córki brakuje jeszcze stoliczka nocnego więc zacząłem go robić. Docelowe wymiary to blat 450/450 mm wysokość 600 mm. Materiał to jesion o nie wiadomej wilgotności.Najpierw pociąłem drewno nogi zrobiłem z klejonki (dwie listwy), cztery listwy na skrzynie i listwy szer. 70 mm na blat. Listwy pod blat wyrównałem z dwóch stron na wyrówniarce, lamelownicą zrobiłem otwory i zrobiłem dwie klejonki by wyrównać na grubościówce i tu zrobiłem pierwszy błąd bo wpierw zrobiłem wszystkie otwory lamelownicą i gdy te blaty wyrównałem na grubościówce to otwory się nie zgadzały więc zastosowałem 3 kołki i skleiłem całość. Nogi mają grubość 45mm i będę je zwężał ku dołowi na pile stołowej. Jak napisałem na początku materiał niepewny więc listwy na skrzynię ścisnąłem ściskami, nogi (klejonka) to nie powinny się skręcić, blat położyłem na gruby blat kuchenny i ścisnąłem by nie zrobiła się łódka. Całość zaniosłem do suchej ciepłej piwnicy i odczekam jakiś czas by sprawdzić czy nic się nie dzieje   

Offline raven

Odp: Stoliczek nocny dla córki
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2016, 12:07:40 czas Polski »
Oświećcie mnie początkującego. Czy taki dobór słojów w klejonce jest prawidłowy? Gdzieś przeczytałem, że powinno być smutny/wesoły/smutny/wesoły. Zaznaczam, dopiero się uczę :)

Offline jara

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2016, 12:17:58 czas Polski »
Generalnie masz rację choć jarek kiedyś zrobił biurka do pracowni z klejonki "same uśmiechy" i przykręcił blat tylko na środku do skrzyni dzięki czemu może pracować a nie wygnie się bo skrzynia mu na to nie pozwoli - mam nadzieję, że zrozumiale napisałem :-)

Offline raven

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2016, 12:20:26 czas Polski »
jasno i klarownie :)

Offline jara

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2017, 16:11:56 czas Polski »
Po paru tygodniach i zakupie wilgotnościomierza zrobiłem pomiar i wyszło mi ok. 6% więc postanowiłem dokończyć. Całość przeszlifowałem, skręciłem skrzynię z nogami i zaimpregnowałem Penetrinem. Jeszcze pozostało mi przeszlifować całość papierem 240 i pomalować 2-3 krotnie emalią akrylową. Trochę się zastanawiałem czy w ogóle  umieszczać moją realizację tu, gdyż ten stoliczek jest bardzo prosty a Wy umieszczacie tu o wiele bardziej skomplikowane projekty ale to mój pierwszy mebel zrobiony w całości samemu od pocięcia tarcicy po malowanie. 

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2017, 16:20:08 czas Polski »
Ładna robota . I śmiało wrzucaj swoje realizację , każdy od czegoś zaczynał ;) Jedna uwaga , załam trochę krawędzie dolne w nogach stykające się z podłogą , bo przy przesuwaniu będą narażone na uszkodzenie , albo podklej je filcem

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2017, 17:08:06 czas Polski »
Nie od razu Rzym zbudowano, wrzucaj swoje realizacje, kazdy zaczynal od prostych rzeczy, a w miare zdobywania doswiadczenia bede coraz bardziej skomplikowane projekty. Ladna robota, tak trzymaj.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2017, 18:13:56 czas Polski »

jara- wykazałeś  się  :)

Moje uwagi : klocki mocujące blat dałeś w jego środku , domyślam się dlaczego . Ale boki będą Ci się podnosić i stukać. W oskrzyni robisz rowek i do niego odpowiednie klocki . Powinny być : tam gdzie Ty dałeś i dodatkowo na drugich bokach po dwa.
Następnie : Jeśli dobrze zauważyłem obróciłeś blat złą ( Lewą ) stroną do góry  , a w dodatku na skraju , wyszła deska w klejące lewą stroną do góry . Ideałem jest by tak skleić blat , aby obie skrajne deseczki w blacie ,  były prawymi stronami do góry .

Offline jara

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2017, 18:52:02 czas Polski »
tomekz: klejonkę robiłem nie naprzemiennie tylko wszystkie klepki w jedną stronę by cała klejonka zrobiła łódkę. Po nie całym miesiącu leżenia zrobiła się łódka więc blat położyłem na oskrzynię tak by środek blatu był wypukły a brzegi nieco niżej. I tak sobie pomyślałem, że jak na środku tylko dam wkręty to dociśnie blat do całej oskrzyni i będzie prosto. Przemek77 nawet o tym nie pomyślałem - dam filc.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:14:47 czas Polski »
Po nie całym miesiącu leżenia zrobiła się łódka

A jak dokładnie była położona , gdzie ? na płask ? przykryta czymś ? opisz bo to ciekawe

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:27:50 czas Polski »
Położyłem ją na blat kuchenny (idealnie płaski) i ścisnąłem na krańcach ściskami by nie zrobiła się za duża łódka przed złożeniem. Po nie całym miesiącu rozkręciłem ją i klejonka wyszła nieco łódkowata. Czyżby blat kuchenny spowodował, iż z jednej strony klejonka nie suszyła się tak szybko jak z drugiej i dlatego zrobiła się łódka (nie w tą stronę co książkowo)?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:33:43 czas Polski »
Tak też myślałem , dlatego było moje pytanie . Zrobiło się dokładnie to co piszesz . Gdy byś ten blat obracał co jakiś czas było by ok. Powietrze musi równo dochodzić z obu  stron.

Offline jara

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:47:54 czas Polski »
No to nie ciekawie, całość pomyślałem tak by ścisnąć na środku do oskrzyni (podobnie jak zrobił jarek) a tu taki błąd. Szkoda, że wcześniej się nie pytałem bo dziś zrobiłem te dziury w blacie (chciałem po malowaniu w przyszłym tygodniu). Pozostaje mi zmodyfikować przykręcenie do oskrzyni tak jak pisałeś. I raz na zawsze zapamiętać SŁOJE SIĘ PROSTUJĄ  a nie odwrotnie! Dzięki. 

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:59:36 czas Polski »
A widzisz , Jarek popełnił ten błąd w blatach do  biurek pod  komputery . Pisałem  swego czasu o tym , i zostałem przez innych zrugany , że czego się  czepiam . A ja wiedziałem już  wtedy ,że to poskutkuje błędami mniej doświadczonych kolegów ,no i się  stało .
Teraz daj jeszcze dodatkowe uchwyty , bo już nic więcej nie  zrobisz , a na przyszłość  trzymaj się zasad albo pytaj :)