21 Czerwca 2026, 04:26:05 czas Polski

Autor Wątek: Witam, witam  (Przeczytany 3234 razy)

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
Odp: Witam, witam
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2017, 09:01:53 czas Polski »
Witam

Co do najniższej ceny, każdy z forumowiczów zgodzi się z tym, że:
Najlepiej kupować mniej, ale najlepsze na jakie Cię stać (zresztą w niejednym poście się to twierdzenie przewija) . :)
Lepiej poczekać odłożyć i kupić lepsiejsze (nawet do "dłubania").

Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2017, 09:22:57 czas Polski »
każdy z forumowiczów zgodzi się z tym, że:
Nie każdy i nie zawsze. Często amator stoi przed dylematem, czy kupić dwa, trzy narzędzia i już robić projekty najczęściej coś do domu, czy składać na narzędzia lepsze i odkładać robienie tych projektów - często te odłożone pieniądze pochłoną inne pilne potrzeby i dalej samemu nic się nie zrobi do domu, dla dziecka.  Są różne przypadki, priorytety  i motywacje
Uważam, że trzeba z umiarem używać słów wszyscy....., ....cały naród itp. bo tak nie jest.

Co innego, gdy ktoś chce świadczyć usługi stolarskie - wtedy potrzebny jest sprzęt jak najlepszy.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2017, 09:26:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Drewniany Cukiernik

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2017, 09:44:58 czas Polski »
Jestem tego zdania co amigorg wolal bym kupić coś szybciej i zacząć pracę niż zwlekać i kupować droższe narzędzia, tym bardziej ze nie zapowiada się aktualnie na większe zaplecze finansowe.

Offline tomasko

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2017, 10:14:24 czas Polski »
Witam na forum DiD
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2017, 11:16:36 czas Polski »
700-1000zł na wszystko

Ciong Lee Mao, rzekłby, że na wszystko nie starczy ;)

Co do tanich narzędzi, można ustrzelić jednorożca, jednak spora ich część szybko się dezeluje. Włączasz nowe z półki, niby wszystko ok, a za trochę już ma luzy. Coś za coś, wszak Hameryki tu nie odkryłem.

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2017, 14:35:02 czas Polski »
Witaj na forum i powodzenia ;)

Offline Drewniany Cukiernik

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2017, 19:52:54 czas Polski »
700-1000zł na wszystko

Ciong Lee Mao, rzekłby, że na wszystko nie starczy ;)

Co do tanich narzędzi, można ustrzelić jednorożca, jednak spora ich część szybko się dezeluje. Włączasz nowe z półki, niby wszystko ok, a za trochę już ma luzy. Coś za coś, wszak Hameryki tu nie odkryłem.

A chociaż na pile stołowa i grubosciowke to starczy albo poleccie coś taniego a jednak dobrego

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:17:49 czas Polski »
Obawiam się, że starczy ledwo na kiepską grubościówkę z którą najprawdopodobniej będziesz walczył wcześniej niż później. Zamiast piły stołowej kup jakąś ręczną tarczową i zamontuj pod blatem. Na tymczasem wystarczy a jak zmienisz sprzęt będzie do zgrubnego cięcia "z ręki".
Rację ma i @amigorg i koledzy. Lepiej mieć cokolwiek i móc coś robić niż żyć marzeniami ale z drugiej strony lepiej nie marnować pieniędzy na sprzęt który uniemożliwi nam uzyskanie zadowalających efektów. Mamy robić fajne rzeczy z drewna a nie walczyć z narzędziami.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Stycznia 2017, 09:54:19 czas Polski »
Nie każdy i nie zawsze......

Przykro mi, iż odebrałeś ten przekaz w taki a nie inny sposób.
Jak najbardziej zgadzam się z Tobą iż słowo Wszyscy zastąpię słowami: większość, duża grupa, itp.
Jednakże ze swojego doświadczenia wiem, (jestem osobą, która z założenia "wyznaje filozofię" DIY) że najtańsze nie zawsze oznacza do użytku.
Co do priorytetów i oszczędzania nie będę się wypowiadał, co do tego mam stanowcze i konserwatywne poglądy wywodzące się z wychowania.
Pozdrawiam
Marcin

Jeszcze raz chciałbym przywitać nowego forumowicza, jak również przeprosić za Offtop.