28 Czerwca 2026, 23:40:32 czas Polski

Autor Wątek: Czujność zawsze i przede wszystkim  (Przeczytany 3558 razy)

Offline DMariusz

Czujność zawsze i przede wszystkim
« dnia: 23 Czerwca 2016, 13:04:12 czas Polski »
Prosta praca przykręcenia kantówki do klejonki. Dodatkowo używając ścisków sprężynowych do przytrzymania. Ot uproszczona procedura:

1. Przyłapać ściskiem na jednym końcu kantówki i klejonki
2. Ustawić kantówkę w odpowiedniej pozycji
3. Złapać drugim ściskiem po przeciwnej stronie
4, Nawiercić otwory prowadzące
5. Wkręcić wkręty
6. Zdjąć ściski, przejść do następnej kantóweczki (krok 1).

W którym kroku może dojść do wypadku? przecież dziesiątki razy już to robiłem.... Oczywiście w każdym, jeśli nie zachowa się czujności. ;)
W moim przypadku niedbały krok pierwszy (przyłapanie ściskiem sprężynowym zbyt blisko krawędzi) w połączeniu z delikatnym przesuwaniem kantówki w dobre miejsce zakończył się odskoczeniem ścisku. Oczywiście w kierunku twarzy i oka, które to kontrolowało prostoliniowość i równoległość.....

Na szczęście ścisk trafił tylko pod okiem i nawet siniaka nie ma. Niemniej jednak mam świadomość, że parę centymetrów wyżej i miałbym problemy okulistyczne...

Nieważne jak błaha i bezpieczna wydaje się robota - uważaj co robisz :>

m_kola

• Gość
Odp: Czujność zawsze i przede wszystkim
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2016, 13:10:51 czas Polski »
Amen Bracie!

P.S. Właśnie mi przypomniałeś, że miałem nowe okulary ochronne kupić (i tu możecie polecić jakieś wygodne dla okularników)

Offline DMariusz

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2016, 13:45:55 czas Polski »
nowe okulary ochronne kupić (i tu możecie polecić jakieś wygodne dla okularników)
Ja mam jakieś proste ochronne z Casto głównie do szlifowania. Na codzień nie noszę okularów, do prostego wiercenia jak wczoraj oczywiście nie założyłem. Niemniej jednak po wczorajszym wydarzeniu zastanawiam się czy nie zmienić nawyków i przy drzwiach do garażo-warsztatu nie podwiesić sobie czegoś takiego:

Wygląda bardziej kompleksowo - oczy oczami, ale z limem też się niefajnie wygląda. No i nie powinna kolidować z okularami w przyszłości ;D

Offline terminux

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2016, 16:50:15 czas Polski »
Taka maska w moim przypadku się nie sprawdza. Może inni nie mają takiego problemu, ale u mnie po prostu bardzo szybko paruje szybka i guzik widać.
Tak myślę, że może gdyby obciąć szybkę na wysokości nosa to może nie byłoby takiego problemu?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2017, 14:49:28 czas Polski »
żeby się przed tym ustrzec
Ale przed czym? Nie zauważyłem, prawdę mówiąc, nic ciekawego w tej "dyskusji". Na pewno dałeś dobry link? :)
edit: zapomniałem, że to BOT :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2017, 17:02:09 czas Polski »
Kola dla Ciebie okulary 3m 2720 mam dwie pary i polecam. Czasem zapominam że je mam.

A dla Dmariusza opaska na chore oko ;)

Mam też maskę http://www.wszystkodlawarsztatu.pl/#/produkty/3316182218191-sea-ssp76-okulary.html  nie paruje ale na codzień nie jest wygodna.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2017, 17:11:49 czas Polski wysłana przez kozio »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2017, 17:05:35 czas Polski »
Taaaa...

Offline RobRob

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2017, 18:12:34 czas Polski »