28 Kwietnia 2026, 12:39:07 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20132 razy)

Offline sebus504

Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #105 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:13:30 czas Polski »
No to mi na samym początku przyszło do głowy, ale tak głupich i prostych pomysłów nie chciałem podsuwać ;D

Offline chaos

« Odpowiedź #106 dnia: 23 Stycznia 2017, 23:02:10 czas Polski »
Najprościej było by wymienić przewód na nowy i po kłopocie ale jest jedno ale. Żeby to zroboć trzeba rozkręcić pompę i następuje utrata gwarancji. Koszt nowego przewodu to 140zł do tego kurier jakieś 70 zł w dwie strony i na końcu usługa wymiany w autoryzowanym warsztacie. Zbierze się połowa wartości pompy. Pozostaje załatanie kabla w domu.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

kwita

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Stycznia 2017, 23:20:05 czas Polski »
Domyślałem się, że urządzenie jest na gwarancji... Jeśli musiałbym to naprawić, to na pewno bym lutował przewody i to z przesunięciem względem siebie. Jak izolację dałbym koszulkę termokurczliwą z klejem. 3M robi bardzo fajne, skurcz jest 1:4. Całość dodatkowo bym zaizolował taśmą termokurczliwą. te wszystkie materiały stosowane są w warunkach niskich i wysokich temperatur a także wilgotności.
Przerobiłem w domu kilka pomp zanurzeniowych, w tej chwili mam od kilku lat Starmix i żadna z pomp nie miała żadnych plomb. Dostęp do obudowy aby można było wymienić przewód był bez problemu

Offline Coolman

« Odpowiedź #108 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:40:44 czas Polski »
Dokładnie tak jak kwita pisze, tylko lutowanie z przesunięciem i koszulki z klejem na kazda syle i na wszystkie razem. Dodatkowo mozesz oonce zewnetrznej koszulki zamazac sylikonem

kerry

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:53:38 czas Polski »
Sprawdź czy na pewno nie da się rozkręcić obudowy bez utraty gwarancji. Plastelinowych "stempli" na śrubach już się nie stosuje, ewentualnie może być nalepka. Na trzy pompy, które rozbierałem, żadna nie miała utrudnień. Chcesz ryzykować porażenie? Chyba nie warto. :(

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:04:45 czas Polski »
W elektrycznych hurtowniach są zestawy do laczenia hermetycznego. Polegają na zalaniu kabli żywica (?) w plastikowym pudelku.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #111 dnia: 24 Stycznia 2017, 14:48:41 czas Polski »
Żywice też można ale jak pamiętam to woreczek jakieś 50zł. A złączki które mają 13mm kosztują jakieś 2zł za sztukę plus rurka termokurczliwa (przewód OW 3x1 ma średnicę zewnętrzną 6,9 mm) dla przykładu SRH2 22-6 za 18 zł. Łatwe w montażu a rurka jest z klejem i uszczelnia połączenie(często stosowane w okolicach kozia😉)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 24 Stycznia 2017, 18:40:20 czas Polski »
Można dobrze i można tanio.  Kto co woli :)