05 Maja 2026, 03:31:50 czas Polski

Autor Wątek: Co trzeba zrobić by adoptować dziecko?  (Przeczytany 1974 razy)

Offline tomasko

Co trzeba zrobić by adoptować dziecko?
« dnia: 21 Stycznia 2017, 20:34:30 czas Polski »
Witam
Chcę adoptować dziecko.
Szukam jakiś informacji o adopcji.
Jest na Internecie trochę informacji , ale mi chodzi od czego zacząć? Gdzie iść w pierwszej kolejności?

Czy ktoś z was już przez to przechodził?

Mamy z żoną po 37 lat i 4 dzieci w tym jedno z lekkimi cechami autyzmu.
 Chcemy adoptować dziecko (w wieku około 2 lata) by dać mu szanse być w normalnej rodzinie.
 Dzieci mam w wieku najstarsze 9 , bliźniaki 7 i najmłodsze 4 miesiące.

Mam pytanie gdzie zacząć i czy mamy szanse na adopcje takiego dziecka?
 Dochody nasze są więcej jak 800 zł. na osobę.
Mieszkamy na mazurach koło Olsztyna.
 Nie wiem czy to ważne,ale jestem inwalidą 1 grupy i moja żona jest obcokrajowcem (Słowaczka)
Żona jest zameldowana i ma nr. PESEL

Moje zdrowie pozwala mi tylko na podstawowe prace w domu (sprzatanie,gotowanie itd.)
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Co trzeba zrobić by adoptować dziecko?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2017, 20:46:18 czas Polski »
Nie znam się, ale wiem, że długą drogę trzeba przebyć aby adoptować dziecko. Twoja choroba może być problemem.
Łatwiej już być rodziną zastępczą

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2017, 20:49:46 czas Polski »
Przyzwyczaiłem się do Twoich "innych" niż stolarskie wpisów ;)

Jest to długi i mozolny proces. Wiem coś o tym z drugiej strony. Chętnie pomogę jeśli jesteście naprawdę pewni bo mam kontakt z zaprzyjaźnionym domem dziecka.
Numer na PW
Dzwoń w poniedziałek jak chcesz.
Tak czy inaczej musisz wiedzieć że to jednak nie to samo co wziąć psa ze schroniska.
Nie jest to też auto do którego można dobrać opcje.
Często ludzie którzy szukali rezygnowali po kilku wizytach w placówce.
Znasz kogoś kto adoptowal  już dziecko?
W jakim wieku to dziecko chcesz?

Offline tomasko

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2017, 21:16:46 czas Polski »
Kozio ja jestem stolarzem tele że teraz mniej praktykuję i bardziej tylko narzędzia ręczne.
A jak uda mi się adoptować dziecko to dopiero będą mnie obgadywali ... wisi mi to to że ktoś mnie obgaduje. Ja robię tylko to co powinien zrobić każdy kto ma warunki by pomóc...takie moje zdanie.
To prawda jestem dziwakiem ... żona mnie wspiera i większość takich pomysłów idzie z jej strony.
Takie życie że ciągle czegoś się uczymy.
Wiem że to długi proces i jestem świadom co adopcja z sobą niesie.
Nie znam nikogo kto adoptował dziecko.
Dziecko bym chciał w wieku około 2 lata.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2017, 21:18:31 czas Polski wysłana przez tomasko »
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2017, 21:53:00 czas Polski »
A nie lepiej zamiast adopcji stworzyć rodzinę zastępczą? Jest sporo dzieciaków których status prawny nie pozwala na adopcję. W dodatku dostajesz dofinansowanie.

Offline Berbelek

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2017, 22:08:27 czas Polski »
Witam,
my adoptowaliśmy Adaśka (mamy też swoje dzieci), teraz jeszcze chcemy adoptować Rózię (siostrę Adaśka), która też z nami mieszka i czekamy aż sąd pozbawi praw jej mamę. U nas odbyło się to wszystko dość szybko (żona jest psychologiem z zawodu i jeszcze kilka innych sprzyjających okoliczności się na to złożyło😉). Była tylko rozmowa (nie mogli zrobić testów z oczywistych przyczyn), później jedna rozprawa i szczęśliwy koniec. Nigdy nawet przez chwilę nie żałowaliśmy naszej decyzji.
Jeżeli chodzi o zostanie rodziną zastępczą, to też jest to proces, który trochę trwa.
Jeżeli będę mógł Ci pomóc, to pisz (możemy też porozmawiać przez tel.).
Pozdrawiam,
Marek

Offline sebus504

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:22:35 czas Polski »
Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem że przy rodzinie zastępczej wszystko fajnie pięknie dostajesz kasę na wychowanie, żyjecie razem 2, 5 może 15lat - kochasz je jak swoje, ale kiedy dziecko wchodzi w wiek dorosłości (18lat) ustawiasz dzieciaka w progu i mówisz żegnaj. Jeżeli się mylę poprawcie mnie co bym nie wprowadzał w błąd.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:45:57 czas Polski »
Mam kolegę, którego szwagier prowadzi dom rodzinny (rodzinę zastępczą). Z tego co opowiadał, to nie każdy się nadaje na taką rodzinę. Dzieci, które są u Ciebie są na jakiś określony czas. Wcześniej czy później takie dziecko musisz oddać. Tak to się nazywa. Najgorsze jest to, że dorosły przywiąże się do dziecka i odwrotnie a później są dramaty. Adopcja trwa dłużej ale to decyzja na całe życie. W mojej rodzinie mam ciocię i wujka, którzy adoptowali chłopca i dziewczynkę jeszcze w latach 80-tych. Było super do czasu, do czasu kiedy podrosły, mówić krótko stały się niezależne (według ich opinii). Nie byli zbytnio bogaci ale kochali i nadal kochają. Bardzo dużo nasłuchali się, że zmarnowali im życie, bo mógł ich wziąć ktoś bogatszy. jak dla mnie dramat. Tak jak napisał Przemek, to decyzja na całe życie ze wszystkimi konsekwencjami. Ja raczej nie zdecydował bym się mając własne dzieci. Problemem jest dziecko, które już rozumie i musisz mu powiedzieć od razu cała prawdę, nie dopiero gdy skończy 18 lat. Do tego czasu dowie się od obcych. Bardzo ciężko jest wychować takie dziecko, zawsze może Ci powiedzieć, że nie jesteś jego ojcem i nie będziesz mu nic zabraniał. To wtedy zaczynają się dramaty. Bardzo ciężki temat i niesamowicie trudna decyzja.