10 Maja 2026, 02:21:31 czas Polski

Autor Wątek: Jak to sie robi?  (Przeczytany 1766 razy)

Offline radi198822@wp.pl

Jak to sie robi?
« dnia: 19 Kwietnia 2017, 16:11:32 czas Polski »
Tak jak w temacie. Jak to montujecie? Jakies sprawdzone sposoby? Bede robil takie cos ale dopiero pierwszy raz wiec pytam aby nie dac ciala...

Offline radi198822@wp.pl

Odp: Jak to sie robi?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2017, 16:21:31 czas Polski »
Chodzi oczywiscie o gorne szafki. Od spodu normalnie ma byc widac boki czy lepiej dac plyte po calosci? Jak to powiesic? Pewnie swoje wazy a jak dojda graty to juz w ogole spory ciezar. Zwykle zawieszki dadza rade to utrzymac?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2017, 16:43:48 czas Polski »
Robiłem kilka dni temu coś w ten deseń. Niestety nie zrobiłem fotki finalnej bo fon mi padł.

Boczki w górnych szafkach stoją na dnie. Z boku też oklejone by zabezpieczyć przed przyhaczeniem podczas montażu.

Płytsze szafki normalnie na zawieszkach. Po wyregulowaniu dokładałem górne i mocowałem je na takich kątownikach z regulacją. Z zawieszkami byłoby tam zabawy za dużo.

Edit. Te kątowniki oczywiście mają białą plastikową maskownice.
 Znalazłrm w necie. O takie chodzi.

I też w zależności od projektu różnie można to zrobić. Jeśli były lakier to zrobiłbym to na dokładkę.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2017, 16:51:38 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2017, 20:35:01 czas Polski »
Przeważnie robię podwójne dno , w którym zamontowane jest oświetlenie . Łatwiej , w razie przepalenia ledów ogarnąć temat . Fronty dłuższe o dodatkowe dno i wygląda estetycznie . W razie czego wrzuć na priv nr. telefonu , to prześlę Ci foty . Na forum nie mogę dodawać zdjęć , bo coś skrzaczyło Mi się w telefonie .

Offline Granado

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2017, 08:42:38 czas Polski »
Można szafki górne powiesić dolne również za stabilizować  na listwie metalowej. takie rozwiązanie prezentuje np IKEA.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2017, 08:48:29 czas Polski »
Problem z listwą jest taki, że żeby zawiesić trzeba podnieść szafkę. A jak jest to przy suficie to trzeba odkręcać zawieszki i celować. Tu są głębokie szafki dlatego to rozwiązanie odpada.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2017, 21:53:47 czas Polski »
Ja u siebie w warsztacie wieszałem szafki na listwie. Korpusy do samego sufitu. Najpierw sprawdziłem zakres regulacji zawieszek, wyliczyłem na jakiej wysokości dać listwę i po ustawieniu zawieszek w położeniu "szafka na maxa w dół" bez problemu powiesiłem wszystkie korpusy (luzu było bardzo mało ale jednocześnie tyle, że spokojnie dało się wszystko powiesić). Następnie zawieszki podregulowałem tak, że szafki pięknie dojechały do sufitu. Co prawda szafki płytkie bo chyba coś ok. 40 cm.