28 Kwietnia 2026, 04:15:09 czas Polski

Autor Wątek: Wybór połączenia  (Przeczytany 1805 razy)

Offline cyfral

Wybór połączenia
« dnia: 01 Lutego 2017, 12:06:34 czas Polski »
Cześć. Myślę jak bardzo solidnie połączyć ze sobą belki pod kątem 90 st., których czopy mają się krzyżować w gniazdach w narożnej belce.Niestety moje planowania nie przekonują mnie. Raz, że kliny wyszły w dziwnych miejscach, dwa, że gniazda nie mogą być w całości przelotowe. Czy znacie jakieś gotowe połączenia tego typu? Będę wdzięczny za wskazówki

Offline cyfral

Odp: Wybór połączenia
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2017, 14:37:18 czas Polski »
Wyrysowałem sobie takie coś. Jedna belka jest klinem dla drugiej, a ta pierwsza klinowana jest małym kołkiem. Ma to rację bytu?

Offline wronks

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2017, 14:46:00 czas Polski »
Cyfral mi się wydaje, że Ty coś za mocno kombinujesz jeśli to miałby być stolik. Ciężko coś podpowiedzieć jeśli nie wiadomo co to i po co to. Daj więcej informacji.

Offline cyfral

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2017, 15:20:07 czas Polski »
@wronks: tak, to będzie tama pod blat, co finalnie ma utworzyć stolik. Mebel wystawiany na dwór, przechowywany w różnych warunkach wilgotności. Nie chcę, żeby się rozlazł i pomyślałem, że najlepsze rozwiązanie to ścisnąć do siebie każdy element klinem. O ile to możliwe, chcę uniknąć śrub/wkrętów.

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2017, 16:01:16 czas Polski »
a myślałeś żeby dać belki na różnej wysokości? wszerz inaczej będą pracować niż wzdłuż itp a będziesz miał osobne kliny dla różnej "pracy" drewna.

Offline cyfral

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2017, 11:00:52 czas Polski »
@sajo: myślałem też w ten sposób, ale czopy wychodziłyby na różnych wysokościach. Wprowadziłem drobne poprawki, tak, żeby czopy miały ten sam wymiar na widocznej części gniazda, oraz wzmocniłem czop klinowy. Czy poza trudnością wykonania i przysłowiowego strzelania do wróbla z armaty widzicie w tym projekcie jakieś słabe punkty?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2017, 12:57:34 czas Polski »
Jakiego wróbla. To strzelanie z armaty do muchy. Takiej dużej armaty jak w trzecim tomie Potopu.