27 Czerwca 2026, 05:09:33 czas Polski

Autor Wątek: Uprawa drewna na opał  (Przeczytany 11816 razy)

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
Odp: Uprawa drewna na opał
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2014, 22:42:59 czas Polski »
wycinka np. topoli na własnej działce niewiele kosztuje, tyle co opłaty urzędowe. Topola jest uważana za chwast więc wartości dużej nie ma. OFFTOP: Z drewna osikowego( odmiana topoli) podobno ładna jest boazeria:), ładniejsze sztuki można na deski, reszta w piec

Offline konar

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +1/-0
  • [ www.fb.com/michal.konarski ]
  • View Gallery
    • Fotograf Ślubny Końskie - Sylwia i Michał Konarscy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2014, 22:59:29 czas Polski »
No patrz jaki wynalazek :) Chyba trzeba sobie sprawić coś takiego! Nawet teraz mam niezły skład makulatury w kotłowni bo nie chce mi się tego ugniatać i wciskać do pieca bo i tak zaraz by trzeba dokładać a w postaci brykietu na lato do podgrzewania wody użytkowej jak znalazł :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2014, 23:38:40 czas Polski »
wycinka np. topoli na własnej działce niewiele kosztuje, tyle co opłaty urzędowe.
Tylko, że jak ma się alergika w postaci żony, to najlepszy sposób żeby ją wykończyć :)
Brzoza jednak nie uczula.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Stycznia 2014, 07:56:41 czas Polski »
Na wycinkę każdego drzewa zdaje się nie owocowego trzeba mieć pozwolenie z wydziału ochrony środowiska. Oczywiście wiele ludzi tnie bez tego i dopóki jakiś "życzliwy" nie podkabluje problemu nie ma (no bo skąd urzędasy mają wiedzieć że było sobie u Was jakieś drzewo i że to drzewo właśnie samowolnie ścięliście...).
Nawet na topolę trzeba mieć "papier". Takie zezwolenie zwykle poprzedza wizyta pana lub pani z aparatem fot. i miarką. Zdjęcia i obwód pnia muszą być... Wiem, bo sam to przerabiałem jesienią. Nie mam tylko pojęcia jak z wiekiem drzewa (do ilu lat "papier" nie jest potrzebny).

Offline Nakusek

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Stycznia 2014, 10:40:18 czas Polski »
Do 10 lat można wycinać bez zezwoleń.
Dlatego warto pamiętać o tym, aby potem nie użerać się z urzędnikami :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:29:28 czas Polski »
Cos kiedys szlyszalem ze jak ilosc wycietych zastapimy taka sama iloscia nowych to problemu nie ma ale to chyba tylko do iglastych i tych nie pod ochrona.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:40:53 czas Polski »
Zawsze można zadzwonić "z głupia frant" do komórki od ochrony środowiska w urzędzie miasta czy gminy i dopytać się. W razie czego powinni też odesłać do odpowiednich przepisów (które sobie w spokoju przestudiujemy przed następną rozmową z nie zawsze kompetentnym urzędnikiem) :)

Offline Nakusek

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2014, 13:40:21 czas Polski wysłana przez Nakusek »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Stycznia 2014, 22:35:07 czas Polski »
No i proszę - mamy wszystko jak na dłoni :)
Daję plusa.