12 Maja 2026, 20:27:04 czas Polski

Autor Wątek: Szybka realizacja - stojak mobilny na ściski  (Przeczytany 2028 razy)

Offline Lechu

Szybka realizacja - stojak mobilny na ściski
« dnia: 14 Grudnia 2017, 23:36:22 czas Polski »
Jakiś czas temu udało mi się promocyjnie kupić trochę ścisków marki Piher Maxipress, przy okazji likwidacji dealera narzędzi. Ci co mieli okazję obcować z tymi ściskami, wiedzą że należą raczej do ciężkich klamotów.  U mnie walały się po moim garażowarsztacie i co chwilę się o nie potykałem - w końcu w ramach porządków jesiennych postanowiłem coś z tym zrobić.

Z desek po dawnej drewutni, kawałka sklejki 15mm i 4 kółek postanowiłem zbudować mobilny stojak na ściski. Projekt inspirowany zdjęciami znalezionymi gdzieś w sieci. Przy okazji realizacji przetestowałem ostatni nabytek - używaną gwoździarkę DeWalt akumulatorową. Okazała się bardzo przydatna, szczególnie przy montowaniu drobnych elementów, które przy próbie kręcenia wkrętami mogły popękać. Przy użyciu gwoździarki takich problemów nie było. Ogólnie zadowolony. Jydyny problem to stare akumulatory. Jeden działa jedynie ok i wystarczył na wbicie kilkudziesięciu gwoździ. Drugi zupełnie kaput - nie dało się go reanimowąc. Muszę się odezwać do srprzedającego z Allegro i wymienić przynajmniej ten padnięty na coś w miarę działającego.

Co do samego stojaka poniżej zdjęcia, które oddają myślę wszystko.

Offline Lechu

Odp: Szybka realizacja - stojak mobilny na ściski
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2017, 23:40:51 czas Polski »
i pozostałe zdjęcia. Na koniec zamontowałem obrotowe kółka i stojak stał się w pełni mobilny. Chociaż w pełni zapakowany wazy swoje i trochę siły trzeba przyłożyć aby go przestawić. Generalnie spełnia zadanie. Chociaż faktem jest, że miejsca w garażu nie przybyło, a raczej trochę ubyło. Jednak ściski złożone pod ścianą jeden na drugim, nawet jeśli się o nie potykałem, to zajmowały mniej miejsca.

Teraz jest wygodniej korzystać ze ścisków, kosztem miejsca w garażu.

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2017, 00:16:27 czas Polski »
No tylko pozazdrościć ... takiego stojaka i... kolekcji PIHER'ów...

(wrrr... dlaczego jeszcze ich nie mam... wrrrrr...)  ;)
Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2017, 13:23:56 czas Polski »
Pięknie to wygląda. Będziesz wykorzystywał środek stojaka na przechowywanie krótszych egzemplarzy ewentualnie dorabiał jakieś półeczki na graty ?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2017, 13:34:02 czas Polski »
przy okazji likwidacji dealera narzędzi.
Zakopałeś go po wszystkim? :)
A stojak fajny.

Offline Lechu

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2017, 14:22:12 czas Polski »
@Kerry - raczej zamknąłem w piwnicy, bo to był dealer z Austrii, a oni tak lubią... ;-)

@MaJasiek - szczerze mówiąc to te Pihery średnio się mi sprawdzają w warsztacie. Są zbyt ciężkie i przez to mało poręczne. Do tego nacisk mocno punktowy. Chociaż trzeba przyznać że moc mają, ale przy pracy z drewnem to nie jest chyba aż tak istotne. Zdecydowanie wolałbym mieć kolekcję Bessey Revo na tym stojaku zamiast tych... Ale jak to mówią: CCC.

@Strużyn - tak, muszę o tym pomyśleć, bo trochę miejsca zostało. Szcególnie że udało mi się upakować te ściski gęsciej niż sądziłem i trochę miejsca z drugiej strony zostało + miejsce po środku.

Offline Lechu

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2017, 18:05:13 czas Polski »
normalnie tez bym powiesil... gdybym mial miejsce na ścianie. niestety u mnie miejsce na scianach sie skonczylo stad ten wozek. waga Piherow to w zaleznosci od dlugosci 3 do 5kg.