29 Kwietnia 2026, 11:41:07 czas Polski

Autor Wątek: Wybór odkurzacza a klasa filtracji  (Przeczytany 4532 razy)

Offline mabsky

Wybór odkurzacza a klasa filtracji
« dnia: 16 Lutego 2017, 11:51:54 czas Polski »
Hej

Planuję zakup odkurzacza przemysłowego do prac remontowych (przedwojenny dom do kapitalnego remontu) oraz mojej bardzo amatorskiej zabawy w drewnie.
Po lekturze forum i "googla" już byłem zdecydowany na Starmix ISC ARDL-1425 EWS jednakże zwątpiłem jak zacząłem czytać o klasach filtracji.
Wyszło mi na to że chcąc w czasie remontu szlifować przedwojenne dębowe schody z tuzina warstw farb i lakierów, cegły, beton, a dodatkowo w ramach amatorskiej zabawy twardym drewnem takim jak dąb, buk czy jesion o rakotwórczym pyleniu to powinienem miec odkurzacz o klasie filtracji "M".
To oczywiście oznacza znaczy wzrost ceny i chciałem zapytać czy właściwie interpretuję klasy filtracji i czy faktycznie formuowicze pracujący w dębie, buku, jesionie posługują się odkurzaczami "M"?
Dodatkowo czy taki odkurzacz "M" do odsysania np. zwyklego piachu się nadaje, tzn. czy klasa "M" "zawiera" w sobie niejako klasę "L"? Czy w czasie takiej pracy można odkurzaczy "M" używać bezworkowo?

Będę bardzo wdzięczny za poradę.

Offline raptor123

Odp: Wybór odkurzacza a klasa filtracji
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 11:57:59 czas Polski »
Kolego do odpowiedniego działu zajrzyj i zastosuj się do regulaminu a na pewno ktoś rozwieje twoje wątpliwości i rozterki.

Offline mabsky

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 12:11:24 czas Polski »
Przepraszam chyba strzeliłem jakąś gafę - czy temat nadaje się bardziej do działu BHP?
Forum oczywiście przejrzałem przed napisaniem posta jednakże wątków poruszających klasy filtracji znalazłem dwa i informacje w nich zawarte nie wdawały mi się wyczerpujące dlatego postanowiłem zacząć nowy temat.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2017, 12:16:02 czas Polski »
Nie, chodziło o przedstawienie się, co już nawet częściowo zrobiłeś :)

Offline mabsky

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2017, 15:35:19 czas Polski »
Ok oczywiście przepraszam. Kolejność działań niewłaściwa z mojej strony.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2017, 16:04:08 czas Polski »
W mojej opinii do normalnej pracy z drewnem L wystarczy. Plus maska 3M z odpowiednim filtrem.
A jeśli chodzi o remont i schody, to może taniej wyjdzie zlecić to komuś? Niż dopłacać do odkurzacza z M. 

http://allegro.pl/show_item.php?item=6026214938&snapshot=MjAxNy0wMi0xNlQxMjo0OTo0MVo7YnV5ZXI7NDAzZDkyYTE4YTI3N2NjNWY2MzlkZGRmMTA3YjcxNjQzNzU3ODBmMDRiMmJkMDNhMmMwMDcwNjBjYTM1NjkwZA==
choć tu np twierdzą, że worek+filtr da M. Do taniego odkurzacza z Castoramy.

Offline mabsky

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2017, 17:44:29 czas Polski »
Faktycznie z tym zleceniem to chyba dobry pomysł, jednakże wtedy będę musiał przypilnować aby wykonawca miał odkurzacz klasy "M" żeby potem mi tego pyłu co zostawią po "L-ce" dzieciaki nie wdychały ;-)

A co podlinkowanych worków to jak rozumiem do odkurzacza klasyfikowanego jako "L" można w teorii, na specjalną okazję włożyć worek o podwyższonej filtracji np "M" i wtedy już do filtra te mniejsze drobiny się nie dostaną więc filtr może być zwykły?

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2017, 18:00:33 czas Polski »
Że tak powiem na coś umrzeć trzeba. Jak Cię pył z buka nie załatwi to konserwa z Biedronki ;) Bierz tego starmixa bo to bardzo dobry odkurzacz. Szlifowalem schody jesionowe i praca była bardzo czysta. Dokup maskę 3M i będzie ochrona super. Nie jestem ekspertem ale myślę, że jeżeli nie masz zamiaru pracować zawodowo na co dzień ze szkodliwymi pyłami to zakup klasy M jest nieopłacalny. W trakcie pracy i tak nie unikniesz 100% pyłu.

Offline sajo

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2017, 20:24:49 czas Polski »
do "twojego" chyba też robią:
http://allegro.pl/worki-do-starmix-isc-ard-1425-ews-syntetyczne-5sz-i6023740516.html
ja bym to tak trochę z przymrużeniem oka traktował :) na ile to daje M. Pogonisz dzieciaki na weekend do babci, przewietrzysz mieszkanie i będzie git.  Teraz w powietrzu na dworze, jest więcej syfu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2017, 23:29:16 czas Polski »
Dokładnie. A kurzu to nie wdychają (jak nie w domu to gdzie indziej)? A brudnych paluchów do buzi nie wkładają? itd.

Offline mabsky

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2017, 11:14:32 czas Polski »
No wdychają i wkładają ale jak piszą że niektóre wióry rakotwórcze to trochę się boję ;-) W sumie najbardziej o siebie bo to ja w tej warsztato-piwnicy to wdycham ;-)

Dziękuję bardzo za wszystkie porady - Starmix 1425 it is!

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2017, 13:36:49 czas Polski »
http://billpentz.com/woodworking/cyclone/index.cfm#index.cfm
Tu jest fajna strona do poczytania. Autor ma alergię na pył, całkiem poważną. Więc jego podejście jest ekstremalne :D
Maska, Odkurzacz z filtrami. Wentylacja.  Oczyszczacz powietrza (SAM albo kupny). Jak dużo wiórów to odciąg.

Albo starać się używać mniej prądu  (czyt. ręczne narzędzia) ;) Mniej pyłu i ciszej.