19 Maja 2026, 01:36:22 czas Polski

Autor Wątek: Łóżko na kółkach ze sklejki  (Przeczytany 1795 razy)

Marcin M

• Gość
Łóżko na kółkach ze sklejki
« dnia: 21 Lutego 2017, 16:39:47 czas Polski »
Witam po długiej nieobecności.

Mój synek urósł na tyle, ze trzeba zmienić mu łóżko. Pomysł jest taki, żeby w pokoju zrobić podest, spod którego będzie na noc wysuwane łóżko o wymiarach 200x90cm. W dzień łóżko będzie wjeżdżało pod podest, żeby nie zabierać miejsca w malutkim pokoju. Na podeście będzie biurko, szafka itd. Pytanie takie - czy rama łóżka ze sklejki 18mm będzie wytrzymała? Boki będą ze sklejki o wysokości 30cm i długości 205cm oraz 95cm. Łóżko będzie na kółkach, kółka będą przymocowane do krótszych boków i to one będą przenosić cały ciężar. Czy da to radę? Czy ramę zrobić z desek sosnowych grubości 25-30mm i tej samej wysokości?

Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Łóżko na kółkach ze sklejki
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2017, 16:55:20 czas Polski »
Będzie dobrze . połączysz jeszcze długie boki pod materacem . dobrze musisz osadzić kółka i skleić samą sklejkę ( może połączenia  na wczepy?)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2017, 16:58:35 czas Polski »
Pomysł dobry - 18 mm na podest to za mało

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2017, 18:07:44 czas Polski »
Sklejkę połączę na wczepy palcowe. Pod podestem będzie stelaż z kantówek 40x90, taka kratownica. Podest będzie w rogu pokoju, więc 2 ściany będą punktem podparcia. Dodatkowo nogi. Podparcia nie będzie tylko w miejscu łóżka. Mówisz, że sklejka 18mm to za mało będzie?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2017, 19:26:03 czas Polski »
Miałem na myśli samą sklejkę.
Najlepszą wytrzymałość  miał by   podest ,  gdy byś kratownicę obkleił z obu stron sklejką np 5 mm

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2017, 20:16:21 czas Polski »
jeśli pokój jest mały i łóżko i biurko musi stać w tym samy miejscu nie lepiej zamienić je miejscami ? łóżko do góry  a biurko na dół, nic nie wyjeżdża wiec problem z kółkami i prowadnicami i rysowaną podłogą z głowy, poza tym jak łóżko wyjedzie na noc zabiera dwa razy tyle miejsca, po trzecie czasem rano jak się młody będzie spieszył i nie pościeli łóżka to u góry nie widać a na dole bałagan zostaje
no i jeszcze kółka + płyta czy stelaż +materac + pościel + rama z płytą to się robi z pół metra wysokości, dziwnie biurko mieć tak wysoko, wkurzało by mnie ciągłe wchodzenie i schodzenie z tego podestu a wiadomo że biurko dla młodego człowieka to centrum dowodzenia z którego korzysta kilka razy dziennie, wolałbym raz wieczorem wdrapać się do spania niż 10 razy do biurka
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 20:21:52 czas Polski wysłana przez meridox »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2017, 21:37:22 czas Polski »
Meridox, problem taki, że młody jeszcze za młody na piętrowe łóżko i mógłby spaść w nocy podczas schodzenia. A biurko dopiero za 2 lata będzie stało i wtedy możliwe, ze przerobię to i dam łóżko do góry właśnie.
Podest byłby 40cm od podłogi, z boku 2 schodki z szufladami w stopniach.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2017, 08:04:25 czas Polski »
Niedawno miałem podobny temat. Na podest miały iść tak jak u ciebie kantówki i płyta 18mm ale na to ułożone panele podłogowe. Klienci chcieli żeby między materacem a podestem było miejsce na pościel a przy okazji żeby było jak najniżej od podłogi. Jak wyrysowałem wszystko to wyszło mi ok ok 50cm wys.
Nie chciałem się zgodzić na cieńsze kantówki i zrezygnowali ze mnie ;)
Pozdrawiam Tomek

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2017, 09:19:30 czas Polski »
Kantowki kratownicy wzmocnił bym stalowymi kątownikami, lub grubym płaskownikiem dokręconym do grubości kantówki.
Pozwoli to na zmniejszenie jej grubości.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2017, 14:44:52 czas Polski »
Ciekawa opcja z płaskownikiem Lirorobert.  Mam nadzieję, ze zmieszczę się w 40cm wysokości, ale trochę więcej też będzie ok. Ewentualnie ramę łóżka zmniejszę do 20cm wysokości, wtedy na pewno będzie niżej. Materac będzie cienki, więc pod nim miejsca sporo na stelaż będzie i kółka.