07 Maja 2026, 22:21:58 czas Polski

Autor Wątek: przegroda Thiena  (Przeczytany 5510 razy)

kerry

• Gość
przegroda Thiena
« dnia: 16 Sierpnia 2016, 10:43:17 czas Polski »
Pozwoliłem sobie wykonać przegrodę Thiena i umieścić ją w beczce...
Elementy jakie wykorzystałem, to: wąż 80mm, beczka blaszana z wiekiem (50-60L), sklejka (18mm?), kolanko PCV, tajemniczy łącznik 1", nakrętka do tajemniczego łącznika, pręt gwintowany 8mm, nakrętki i tajemniczy element znany jako "uszczelka trapera" będący tutaj redukcją z węża 80mm do króćca grubościówki 65mm.
Separator działa, napędza go odkurzacz Lidlowy Parkside PNTS 1500 A1, wióry z grubościówki ładnie odkładają się się w zbiorniku, do odkurzacza trafia znikoma ilość pyłu.
Wiem, że to nic odkrywczego, ale cieszę się jak głupi z bateryjki...

Offline 91az

Odp: przegroda Thiena
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2016, 16:52:34 czas Polski »
Gratuluję.

Trochę OT: uciesz mnie i podpowiedz co to za redukcja na odbiorze wiórów z grubościówki (63/100 ?)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2016, 18:56:45 czas Polski »
Ależ to nie OT :)
Jak już wspomniałem, jest to  "uszczelka trapera" do łączenia rur żeliwnych i PCV.

Offline 91az

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2016, 19:56:41 czas Polski »
Alleluja! Tak właśnie czułem, że powinienem to lub coś podobnego znaleźć w markecie, ale nie wpadło mi w oko. Wiem czego szukać. Dziękuję.

Offline Andriu

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2016, 09:51:05 czas Polski »
a pokaż jak wygląda kształt  sklejki i  jaką  masz luz między sklejką  a  brzegiem  beczki?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2016, 10:09:50 czas Polski »
Przyklej na brzegu pokrywy uszczelkę samoprzylepną - taką do okien. Znakomicie uszczelnia pokrywę do brzegów beczki.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2016, 10:51:03 czas Polski »
tak tak, wiem po swoim separatorze że trzeba dobrze uszczelnić - wydaje się że "coś tam troche szczeliny" ale daje dużą różnicę.
gratuluję wykonawstwa :)
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

kerry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2016, 11:16:51 czas Polski »
Przyklej na brzegu pokrywy uszczelkę samoprzylepną - taką do okien. Znakomicie uszczelnia pokrywę do brzegów beczki.
Się nagle pojawiły trzy posty w archeo-topicu:) Uszczelkę miałem oryginalną beczkową, ale raczyła się odkleić a i guma była 2 sortu (?!), więc dałem faktycznie okienną i daje radę.
Po powrocie do domu dam zdjęcia sklejki, chyba że zapomnę...:)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2017, 21:02:00 czas Polski »
kerry, w takim razie pozwolę sobie przypomnieć Ci o zdjęciach. Wybrałem, ekhem "system" z przegrodą Thiena jako pierwszy odciąg w moim pomieszczeniu roboczym więc jestem ciekaw takich detali.
Jak w ogóle pokrywa mocowana jest do beczki?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2017, 20:59:19 czas Polski »
Dobra, wiem już, że pokrywa nie jest mocowana do beczki bo się sama przysysa. Zrobiłem wczoraj próbę z własną przegrodą Thiena i jej skuteczność wymierzyłem na 80%. Proste i skuteczne dziadostwo, ale tak myślę nad tym jak zwiększyć efektywność.

Czy ktoś ma obserwacje jak na efektywność zasysania i separowania wpływa:
- odległość przegrody od wieka pojemnika i wysokość samego pojemnika? (robiłem próbę na wiaderku po tynku mineralnym 25 kg, wieko było bez uszczelki na razie)
- umiejscowienie wejścia zasysającego względem tego wypustu w przegrodzie? (niektórzy robią na środku, a inni na początku tego 120 st. wycięcia)

Jeśli chodzi o rurkologię, to użyłem różnych kolanek kanalizacyjnych fi 50. Spotkał się ktoś z Was z takimi przykręcanymi przelotami?

Offline loszmi

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2017, 13:55:44 czas Polski »
Mefjuu, a nie myślałeś, żeby to włożyć do jakiejś rury - komina, a dopiero podłączyć do wieka zbiornika. Tak jak to Cosmas na YT robi?
Mam akurat pomarańczową 10" i może znajdę czas na testy.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maja 2017, 14:39:05 czas Polski »
Cholera, Panowie, sorki! Nie zauważyłem w ogóle, że taki ruch w tym temacie :( Nic mi nie wyskakiwało... Obiecałem zdjęcia i się nie wywiązałem! O, ja niedobry!  >:(
@mefjuu, nie wiem jak na wydajność wpływa to, że masz dwa załamania pod kątem prostym... "Twórca" przegrody pokazuje trochę inaczej: http://www.jpthien.com/cy.htm
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2017, 14:43:16 czas Polski wysłana przez kerry »