13 Maja 2026, 00:05:23 czas Polski

Autor Wątek: Moskitiera na drzwi przesuwne  (Przeczytany 1695 razy)

m_kola

• Gość
Moskitiera na drzwi przesuwne
« dnia: 13 Lipca 2016, 14:11:32 czas Polski »
Mam spore drzwi tarasowe przesuwne (jedno skrzydło się suwa wewnątrz domu).
Muszę zmajstrować moskitierę. Rozważam coś jak na załączonych obrazkach. Generalnie założenie jest niskobudżetowe :)
Zastanawiam się nad następującymi sprawami:
  • Czy ma rację bytu zrobienie tego bez okuć, tzn by rama moskitiery suwała się w wyfrezowanym rowku. (oprócz uzasadnienia budżetowego chodzi o to by nie latało to zbyt luźno ze względu na wiatr i/lub dzieci)
  • Na prowadnice rozważam deski tarasowe - dobrze czy źle?
  • Powinienem w ramce moskitiery dać jeszcze poprzeczkę? Czuję, że tak :)
  • Rozważam opcję ściągania na zimę zatem nie lepiej by prowadnice były połączone jeszcze takimi samymi deskami w pionie (przy ścianach bocznych)? Za tym rozwiązaniem przemawia to, że na tarasie mam kostkę więc zamontowałbym tak, że przykręcenie do ścian bocznych i u góry zaś dół by leżał tylko na kostce.
  • O czymś jeszcze powinienem pamiętać/wiedzieć?

m_kola

• Gość
Odp: Moskitiera na drzwi przesuwne
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2016, 22:01:33 czas Polski »
Poważnie nikt nie ma żadnych pomysłów, uwag i sugestii?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2016, 22:41:28 czas Polski »
Standardowa moskitiera jest zamykana klasycznie . Zastosowanie systemu przesuwu wymusi na tobie zrobienie szczeliny , co wpłynie znacząco na skuteczność moskitiery.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2016, 22:42:38 czas Polski »
Jeśli to będzie się przesuwać w rowku to jakiś dystans od okna będzie.
Pojawi się mała szpara i radzę ją uszczelnić np takimi szczoteczkami samoprzylepnymi jak w drzwiach do szafy.
Dobrze napręzona siateczka powinna w miarę trzymać ramkę w całości ale rozpórka powinna się pojawić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2016, 22:46:33 czas Polski »
Plan jest taki jak kozio prawi. Myślę, że w ten sposób powinno się dość skutecznie uszczelnić.
Zaczynam się jednak coraz bardziej skłaniać ku listwie dolnej prowadzącej bo jak będzie jeździło po drewnie to malowanie się zetrze a deska straci ochronę.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2016, 22:55:19 czas Polski »
To może w deskę wpuść profil aluminiowy ( litera U) , a do moskitiery zamontuj plastikową płetwę , jaką się montuje do drzwi przesuwanych przejściowych .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2016, 23:02:28 czas Polski »
Lepiej jak listwa będzie cienka przykręcona do deski i drzwi będą miały rowek na dole to nigdzie nie będzie się zbierać piach i inne coś co może przeszkadzać przy przesuwaniu.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2016, 23:04:59 czas Polski »
Oo podoba mi się ten pomysł!

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2016, 19:07:55 czas Polski »
Frezik na elemencie konstrukcyjnym moskitiery nie osłabi i tak wątłej konstrukcji ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2016, 19:47:46 czas Polski »
Postanowiłem dać to jednak na okuciach. Jutro drewno przyjedzie to się przez weekend pobawię.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2017, 10:18:42 czas Polski »
Trochę odkopię. Moskitiera oczywiście powstała dawno temu i nie wiedzieć czemu nie wstawiłem końcowego zdjęcia.
No nic, może to jeszcze nadrobię ;)

Mam pytanie. Do tej pory miałem założoną taką typową siatkę moskitiery okiennej. Niestety pies mi to rozdarł bo postanowił się wylegiwać właśnie opierając się o nią.
Szukam jakiejś mocniejszej siatki, coś w stylu nawet siatki na styropian tylko żeby były możliwie najmniejsze oczka. Macie jakieś koncepcje gdzie można coś takiego wyrwać?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2017, 10:26:15 czas Polski »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2017, 10:36:24 czas Polski »
oooooo to mnie chodziło! Podziękował!