08 Maja 2026, 05:01:06 czas Polski

Autor Wątek: Fotel Chierowskiego 366 renowacja - prośba o pomoc  (Przeczytany 1641 razy)

Offline szpila9

Fotel Chierowskiego 366 renowacja - prośba o pomoc
« dnia: 24 Maja 2017, 18:55:28 czas Polski »
Cześć!

Wreszcie udało mi się zacząć i częściowo zrealizować renowację fotela Chierowskiego z czasów PRL. coś takiego tylko stare:)

http://www.designalive.pl/wp-content/uploads/2015/05/366-Concept-Design-Lifestyle-73.jpg

Mam do Was kilka pytań jeżeli dobrze trafiłem ;)

1. Mam oczyszczone wszystkie elementy - jeszcze wymagają oczyszczenia otworów z kleju, żeby można było złożyć cały stelaż.
Pytanie czy złożyć stelaż (wymaga to sklejenia części - więc później nie będzie łatwo dokonywać korekt) zanim otrzymam od tapicera siedzisko?

Czy lakierować elementy przed złożeniem?
Czy po złożeniu, sklejeniu kiedy to będę jeszcze mógł oczyścić ewentualne nadmiary kleju montażowego?

No i banalne ale jakże ważne - lakierować w garażu, domu, na balkonie (boję się pyłków, owadów itp.)? ile razy powinienem lakierować i co polecacie do lakierowania?

Ostatnie pytanie - siedzisko dokręcane jest (było) wkrętami, których główki są obłe - bez wycinki na wkrętak - czy takie wkręty dostanę np. w OBI? one mają jakąś specjalną nazwę.

Dziękuję za każdą sugestię!
Pozdrawiam!

meridox

• Gość
Odp: Fotel Chierowskiego 366 renowacja - prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2017, 19:13:32 czas Polski »
Mam do Was kilka pytań jeżeli dobrze trafiłem ;)

trafiłeś na pewno dobrze ale na skróty nie dasz rady uzyskać odpowiedzi na pytania :)
 krok 1  http://forum.domidrewno.pl/regulamin-forum-did/
 krok 2 http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ 
 krok 3  i zobaczysz że wszyscy chętnie Tobie odpowiedzą na pytania :)

Offline Mag84

Odp: Fotel Chierowskiego 366 renowacja - prośba o pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2017, 14:24:00 czas Polski »
Mam do Was kilka pytań jeżeli dobrze trafiłem

1. Mam oczyszczone wszystkie elementy - jeszcze wymagają oczyszczenia otworów z kleju, żeby można było złożyć cały stelaż.
Pytanie czy złożyć stelaż (wymaga to sklejenia części - więc później nie będzie łatwo dokonywać korekt) zanim otrzymam od tapicera siedzisko?

Czy lakierować elementy przed złożeniem?
Czy po złożeniu, sklejeniu kiedy to będę jeszcze mógł oczyścić ewentualne nadmiary kleju montażowego?

No i banalne ale jakże ważne - lakierować w garażu, domu, na balkonie (boję się pyłków, owadów itp.)? ile razy powinienem lakierować i co polecacie do lakierowania?

Ostatnie pytanie - siedzisko dokręcane jest (było) wkrętami, których główki są obłe - bez wycinki na wkrętak - czy takie wkręty dostanę np. w OBI? one mają jakąś specjalną nazwę.

Dziękuję za każdą sugestię!
Pozdrawiam!

robiłem taką renowację :)

1. boki - czyli nogi + oparcie pod łokcie sklej sobie wcześniej. Później jak dostaniesz od tapicera resztę dokleisz dwie dolne poprzeczki które są pod siedziskiem. nie masz co składać wcześniej gdyż iż ponieważ wykonane przez tapicera nowe siedziska są trochę większe (np wynika to z grubości materiału).

2. no jak chcesz lakierować po zmontowaniu wszystkiego to możesz śmiało - ale możesz przy tym trochę obicie ubrudzić :)

3. lakieruj x 2 :)