28 Kwietnia 2026, 08:23:11 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka do mebli z palet oraz odnowy mebli drewnianych?  (Przeczytany 7323 razy)

Offline Bersi

Jaka szlifierka do mebli z palet oraz odnowy mebli drewnianych?
« dnia: 20 Kwietnia 2017, 13:42:45 czas Polski »
Czołem Szanowni Eksperci,

Mam w mieszkaniu kilka prac do zrobienia, które wymagają szlifowania. Przede wszystkim chciałbym zrobić sobie meble z palet na balkon (ok 10 palet). Do tego chcę zmatowić drzwi wewnętrzne przed ich ponownym malowaniem (prawdopodobnie paździerz z białą warstwą na nim - nie znam się niestety), a także odnowić stare meble z drewna sosnowego. Zakres wydaje mi się dość szeroki, natomiast sam jestem amatorem. Odnawiałem wcześniej tylko sosnowe biurka najtańszą szlifierką oscylacyjną, jaką znalazłem w markecie.

Osobiście skłaniam się do szlifierek oscylacyjnych. Wpadła mi w oko polecana tu szeroko Metabo SXE 3125, gdyż ma to, czego szukam (moc, regulacja obrotów, budżetowość), a do tego spodobał mi się w swej prostocie pojemnik na pył i możliwość dołączenia odkurzacza. Myślałem też o tej Graphite 59G347, lecz wydaje mi się, że warto dołożyć troszkę do lepszego sprzętu.

Jakie są Wasze opinie? Czy do wyżej wymienionych prac taka szlifierka się nada?

bobbobson

• Gość
Odp: Jaka szlifierka do mebli z palet oraz odnowy mebli drewnianych?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2017, 14:01:24 czas Polski »
Niestety musisz odwiedzić dział "przedstaw się", żeby cokolwiek się rozjaśniło. Ja też biłem, gryzłem i kopałem się z tą myślą, ale w końcu 1-wszy post wylądował tam ;)

Offline Bersi

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2017, 14:12:20 czas Polski »
Jak niekulturalnie z mojej strony. Błąd naprawiony, dziękuję za zwrócenie uwagi!

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2017, 14:28:16 czas Polski »
http://forum.domidrewno.pl/szlifierki/jaka-szlifierka-mimosrodowa-dla-amatora-%27stolarza%27-do-250-pln-metabo-czy-skil/

Z mojej strony - jeżeli nie będzie Ci przeszkadzała narowistość szlifierki - bierz Graphite. Reszta jest w temacie ;)

Offline Bersi

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2017, 16:55:00 czas Polski »
Przeglądałem tamten wątek już wcześniej. To, czego chciałbym się może bardziej dowiedzieć, to kwestia czy po prostu mimośród jest na tyle uniwersalny, że to najlepszy zakup, czy może do palet ewidentnie lepiej coś innego... sam nie wiem. Wydaj się, że mimośrodem zrobię wszytko. Prawda?

Offline Nol

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2017, 17:54:31 czas Polski »
Mimośrodowa szlifierka ma to do siebie, że potrafi świetnie zbierać materiał na dużych powierzchniach nie zostawiając śladów po ruchu kolowym tarczy. Niezbyt się nadaje do ogólnie małych lub/i wąskich elementów - nawet się nie zorientujesz kiedy zbierze Ci za dużo materiału z kantów lub innych wrażliwych miejsc. Do takich prac nadaje się zwykły klocek z papierem ściernym, ew. szlifierki oscylacyjne typu delta lub wręcz oscylacyjne urządzenia wielofunkcyjne ze stopą mini-delta. Wszystko zależy od docelowego zastosowania.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2017, 19:32:15 czas Polski »
Wydaj się, że mimośrodem zrobię wszytko. Prawda?
odnowić stare meble z drewna sosnowego

Jeżeli masz na myśli narożniki, to mimośrodem nie zrobisz. Pozostaje klocek, ale pisałeś, że masz oscylacyjną.

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2017, 19:56:47 czas Polski »
Mam i używałem prawie pół roku Graphite 59G347 - dawała radę jak na sprzęt za ok 200 zł
Ale z uwagi, że codziennie pracowałem ok 2 godz szlifując elementy ze sklejki przesiadłem się na Metabo SXE 3125.
I to był bardzo dobry wybór ! Dobrze wydane 370 zł - zarobiła na siebie :-)
Już nie męczę się tak bardzo - bo Graphite była jednak ciężka i dość "narowista" ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Bersi

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Kwietnia 2017, 20:38:22 czas Polski »
Jeżeli masz na myśli narożniki, to mimośrodem nie zrobisz. Pozostaje klocek, ale pisałeś, że masz oscylacyjną.

Tak, mogę pożyczyć od ojca w razie czego. U niego tylko się kurzy. Klocek też jest.

I to był bardzo dobry wybór ! Dobrze wydane 370 zł - zarobiła na siebie :-)

A jak pojemnik na kurz / odkurzacz? Z racji mieszkania mogę to robić albo w pomieszczeniu, albo ewentualnie na balkonie.

Offline jasiop

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwietnia 2017, 20:46:10 czas Polski »
A jak pojemnik na kurz / odkurzacz? Z racji mieszkania mogę to robić albo w pomieszczeniu, albo ewentualnie na balkonie.
Graphite i Metabo mają worki - jakoś to działa ...
Ja używam w warsztacie z Karcherem ...
Do Graphite musiałem dorobić przejściówkę do węża.
Jasio P - Rzeszów

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Kwietnia 2017, 20:55:59 czas Polski »
Jak już bierzesz metabo to weź 3150 na papier fi 150mm. Bardzo polecam jeśli chodzi o sprzęt do 400 zł.  Pasuje każdy papier a w ręku leży idealnie.

Offline Bersi

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2017, 23:03:13 czas Polski »
Jak już bierzesz metabo to weź 3150 na papier fi 150mm. Bardzo polecam jeśli chodzi o sprzęt do 400 zł.  Pasuje każdy papier a w ręku leży idealnie.

Czy warto dopłacać kolejne 50zł do 2,5 cm większej średnicy? Akurat na palety to nie ma chyba większego znaczenia. Niby można, ale nie wiem. Zastanowię się przez weekend, bo zawsze myślę przyszłościowo, że może do innych prac się przyda - dzięki.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwietnia 2017, 06:28:31 czas Polski »
Jak dla mnie warto. jeśli tylko do palet to może i starczy 125..  do 150 natomiast kupisz dobry papier w każdym sklepie z lakierami. Do 125 mam problem na miejscu kupić...
Dużo masz tych palet do szlifowania?

Offline jasiop

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwietnia 2017, 12:00:27 czas Polski »
Moim skromnym zdaniem 125 mm wystarczy.
U mnie najwcześniej zużywa się krążek przy samej krawędzi ...
Nasyp na krążkach (ja używam Klingspora) jest dość wytrzymały, ale po pewnym czasie stają się one bezużyteczne przez brak trzymania na rzepie.

PS
kozio gdzie Ty mieszkasz,  że masz tak słabo z 125 ?
Jasio P - Rzeszów

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2017, 22:35:21 czas Polski »
Wszyscy wiedzą gdzie mieszkam...

kiepsko o 125 i już...