07 Maja 2026, 14:48:31 czas Polski

Autor Wątek: Wybór strugarki-grubościówki - niski budżet  (Przeczytany 6259 razy)

Offline karski

Wybór strugarki-grubościówki - niski budżet
« dnia: 20 Czerwca 2017, 14:20:56 czas Polski »
Witam,
chciałbym kupić strugarko - grubościówkę, taką na początek, do nauki i amatorskich prac typu buda dla psa, jakieś proste konstrukcje itd. Nie do tworzenia idealnych mebli :)
Wierzcie mi że przejrzałem większość wątków na tym forum dotyczących ów sprzętu i jestem już po prostu głupi w temacie. Nie wiem co kupić. Przez chwilę chciałem DYM A/B/C ale doczytałem, że też nie są idealne a jak dla mnie, za drogie. Szukam czegoś naprawdę taniego, może być sprzęt marketowy, byleby zdał egzamin i prosto strugał i zbierał po grubości. Nie chciałbym przekroczyć 1000 / 1500 PLN, przy czym 1500 to jak dla mnie na początek nauki totalne maksimum. Proszę was o pomoc w wyborze i ewentualnie kupnie sprzętu, z którego byłbym stosunkowo zadowolony. Wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach i zawsze coś wyjdzie - cienkie blaty, nie do końca prosta przykładnica itd, ale zależy mi na tym aby sprzęt spełniał swoje dwie podstawowe funkcje - strugał i zbierał grubość. Może moglibyście mi pomóc wybrać jakiś dobry model, markę której nie znam, może na olx? Cenię sobie wasze rady. Tylko na terenie śląska.

Offline raven

Odp: Wybór strugarki-grubościówki - niski budżet
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2017, 14:50:58 czas Polski »
Jest już taki temat. Możesz sobie poczytać.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2017, 14:58:39 czas Polski »
Odpowiem Ci chyba za wiekszosc tych co mieli tanie sprzety a teraz maja kapke drozsze!

Ja i czesci userow nie zmienialismy sprzetu taniego bo byl tani... tylko niedokladny albo nie spelnial naszych oczekiwan.

Za 1500 papiera szukaj uzywek, ktore oczywiscie trzeba sprawdzic przed zakupem. W tej cenie nie kupisz nic wartego dla Ciebie uwagi.

Cena nie bierze sie tylko za znaczek ale tez za materialy. Albo kupisz cieniutka chinska blache ktora Ci sie powygina albo masywne zeliwo. Sa oczywiscie tez posrednie ale tak naprawde jesli spodziewasz sie stugarko grubosciowki dokladnej to nie bardzo.

Oczywiscie dokladnosc to pojecie wzgledne ale miej na uwadze ze bedziesz musial w tanim sprzecie borykac sie z pewnymi problemami, ktorych na lepszych nie uswiadczysz.

"zdał egzamin i prosto strugał i zbierał po grubości"

cos takiego max w taj cenie podejrzewam
http://allegro.pl/strugarko-grubosciowka-wyrowniarka-205-mm-odciag-i6862200777.html

licz sie z tym ze noze nie sa na lata, jakosc nie powali i bedzie trzeba poprawic czasem, calosc z cienkiej blachy i bedzie sie delikatnie telepac, grubosciowka nie ma supportow wiec musisz cos wykombinowac a strugarka zwana przez niektorych planerem moze nie zbierac prosto i trzeba bedzie po fabryce poprawic.

Moge sie mylic ale mam takie gowno za firmy zippo za czasow poczatkow dlubania i nie spelnia moich oczekiwan, pisze moich bo jak przesiadlem sie na inny sprzet to gowienko stoi i sie kurzy.

Offline karski

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2017, 15:26:22 czas Polski »
raven, już pisałem, że przeczytałem i zgłupiałem w temacie :)

Qiub, dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że one "ładnie" wyglądają tylko na zdjęciu a w praktyce to szajs. W takim razie czy moglibyście pomóc mi wybrać coś używanego na olx na śląsku? Nie znam marek i modeli, w oko wpadła mi tylko marka DYM ale pewnie jest tego dużo więcej, tylko nie wiem czego szukać. Może podrzucicie jakieś ciekawe linki na olx, allegro? Kasowo mogę dać coś więcej, ale to musi być tego warte, bo z kasą zawsze jest krucho  ::)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2017, 15:36:59 czas Polski »
Miałem podobne rozterki i stwierdzam, że trzeba zbierać na Metabo HC 260. Chyba, że wystarczy Ci grubościówka, to wtedy DeWalt 733.

Offline L4

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2017, 16:32:06 czas Polski »
Miałem podobne rozterki i stwierdzam, że trzeba zbierać na Metabo HC 260. Chyba, że wystarczy Ci grubościówka, to wtedy DeWalt 733.

Masz jakieś doświadczenie z tym sprzętem? Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale w porównaniu do chińczyków czy samej grubościówki opinii dość mało.

Offline leeching

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2017, 17:40:43 czas Polski »
To jest to samo, co stara Elektra Beckum HC 260 - mam taką z lat 80 i jestem z niej bardzo zadowolony.

Offline chaos

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2017, 20:52:14 czas Polski »
Cześć
Od niedawna mam bernardo pt260 i nie narzekam. Jak ma ostre i dobrze ustawione noże to czysto struga. Przerabiałem różne gatunki dąb, jesion, świerk i daje rade. Z wad to silnik mógłby być mocniejszy, jest lekka i mało stabilna. Nie sugeruj się moją opinią za bardzo bo jestem amator.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2017, 22:41:13 czas Polski »
Problem chyba każdego kto na początku szuka takiego sprzętu. Miałem na początku coś z marki ERBAUER (jakiś powystawowy angielski sprzęt) - marka chyba nieistotna bo wszystkie te tanie to jeden pies - nie licząc już hałasu jaki generowała to raczej ciężko było na niej dobrze obrobić materiał. Górny stół ciężko było regulować, boczna przykładnica to patrz ale nie dotykaj (są sposoby by dorobić coś lepszego) i nie dało się na niej kąta prostego wyprowadzić. Grubościówka - za krótki stół i powstawały na początku i na końcu materiału zagłębienia (się jakoś sprytnie one nazywają ale nie pamiętam jak), niby trochę wprawy i szło sobie z nimi w miarę radzić ale było to uciążliwe. Maszyna nie była zbyt ciężka i jak grubościówce to może tak bardzo nie przeszkadzało tak już heblarce bardziej. Nadarzyła się okazja że któryś z forumowych kolegów sprzedawał DW733 za rozsądne pieniądze i teraz jestem zadowolony - moje zdanie jako amatora. Brak heblarki nadrabiam sposobami na ułożenie deski na czymś prostym - trochę więcej pracy ale efekt przyzwoity. Wyprowadzenie kąta prostego na boku deski robię na pile stołowej. Może trochę więcej pracy ale przy niewielkich ilościach jakie robią amatorzy rozwiązanie się sprawdza. Czy DW733 jest idealnym i najlepszym rozwiązaniem - zdania są różne bo co niektórzy bardzo sobie ją chwalą a są tacy co na nią narzekają. Ja daję jej plusa ale kosztuje trochę więcej niż twój zakładany przedział cenowy (chyba że gdzieś jaką używkę znaleźć).

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2017, 08:27:12 czas Polski »
DW 733 to inna polka cenowa i jakosciowa. Blaty w latwy sposob mozna wymienic na dluzsze, dobrze zbiera. Nie krztusi sie tak jak tanie sprzety.
Sam taka posiadam jak mam cos dluzszego niz 4 metry. Na zewnatrz ja wyciagam i jade material. Moge polecic, zreszta kilkadziesiat osob ma chyba ten model widzialem po zdjeciach forumowych.

Wyzej to juz na pewno cos a'la ten dewalt albo cos z deczka wiekszego ale juz z walem spiralnym. Inaczej zbiera material, ciszej pracuje, mniej sie meczy machina... ale to juz musisz liczyc duzo wiecej - wiec wybor prosty.

Offline karski

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2017, 08:38:33 czas Polski »
DW733 mówicie... chodziła mi po głowie od dłuższego czasu, ale ta cena... Chyba że nówka na raty :) Ale jak na tym strugać? Macie z nią doświadczenie?

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2017, 08:50:01 czas Polski »
dużo osób ma, poszukaj tematy. Jest jeszcze makita 2012 którą mam i polecam.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2017, 21:39:22 czas Polski »
Ustalasz wymiar, wrzucasz i odbierasz z drugiej... wazna sprawa, zapnij wtyczke do lini energetycznej i zapusc zielony przycisk ;D
to tak w skrocie...

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2017, 23:54:05 czas Polski »

Masz jakieś doświadczenie z tym sprzętem? Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale w porównaniu do chińczyków czy samej grubościówki opinii dość mało.
Mam tego DeWalt a i daje radę. Nawet z grubymi mokrymi deskami sobie poradził.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek