Cześć.
Mam na imię Tomek. Pochodzę z Legnicy (i czasem można mnie tam spotkać), a mieszkam w Poznaniu.
Należę do tej grupy ludzi, co to najpierw spróbują coś zrobić samemu, a potem dopiero, gdy wszystko inne zawiedzie, wzywają fachowca. Takim podejściem udaje mi się czasem coś zrobić i siłą rzeczy zetknąłem się z pracą z drewnem.
Stało się to moim nie tylko hobby, ale również sposobem odpoczynku (po siedzącej i stresującej pracy). No i przede wszystkim – potrzebuję paru rzeczy, więc trzeba je zrobić.
Od prostych półek, stołków, stolików, poprzez coś bardziej zaawansowanego (zestaw mebli dla dzieci ze strony WoodWhisperera), aż po mój ostatni, największy (nie tylko gabarytowo) projekt czyli wiatę na RODosie.
Na ten rok mam plan wykończenia wiaty – podłoga, stół i ławka. W perspektywie dwóch-trzech lat budowa nowej altany. No i wszystko inne, co będzie mi potrzebne, lub co urodzi się teściowej w głowie.
http://imgur.com/a/F4k8lWarsztat narzędziowy mam ograniczony zasobnością portfela i miejscem (piwnica w bloku zajęta wózkami, rowerami i innymi bambetlami), a na działce narzędzi raczej nie trzymam.
Mam wiertarkę, elektryczny strug ręczny, pilarkę, wyrzynarkę, szlifierkę mimośrodową i szlifierkę kątową. Poza tym kilka narzędzi ręcznych: piłę japońską, piły, dłuta, strugi (Record 07, Rider 4 ½, Stanley 4 ½, chisel plane i rebate block plane).
Planuję teraz zakup frezarki górnowrzecionowej i budowę stolika z sankami (składany, pod pilarkę i frezarkę).
A forum, dzięki obecnym tu hobbystom i fachowcom, mam nadzieję, pomoże mi uniknąć błędów.