17 Maja 2026, 20:28:56 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka tarczowa meec vs meec  (Przeczytany 2465 razy)

Offline kipi

Pilarka tarczowa meec vs meec
« dnia: 09 Stycznia 2017, 19:56:40 czas Polski »
Szukam jakiejś ręcznej pilarki do sporadycznych, acz istotnych zadań i znalazłem takie oto 2 rozsądne cenowo okazy:
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki/elektryczne-pilarki-tarczowe/pilarka-tarczowa-020058/
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki/elektryczne-pilarki-tarczowe/pilarka-tarczowa-020029/

Parametry techniczne mają identyczne poza różnicą w płycie - aluminium vs stal. Czy różnią się jeszcze czymś?

A zasadnicze pytanie, czy nada się to do czegoś poza cięciem desek na opał? :-)

fyme

• Gość
Odp: Pilarka tarczowa meec vs meec
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:55:19 czas Polski »
Ja mam czerwonego meeca. Wg mnie warto dołożyć te 20 PLN choćby dla 3 letniej gwarancji. Stopa z aluminium jest sztywniejsza od tej z blaszki mimo to czerwony meec jest dość wiotki, zwłaszcza gdy podniesiemy tarczę do góry. Przy domyślnym ustawieniu jest ok. Ja swoją zmodyfikowałem wywalając wszystkie nity i zastępując je śrubami m8 i teraz jest sztywno i można całkiem precyzyjnie nią ciąć. Po wymianie tarczy na markową jakość cięcia jest bardzo zadowalająca a efekty jej pracy możesz zobaczyć tutaj

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:58:57 czas Polski »
Bierz czerwoną, ma aluminiową stopę i jest szybsza bo czerwona...

Offline kipi

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:46:34 czas Polski »
Po wymianie tarczy na markową jakość cięcia jest bardzo zadowalająca
Logo festoola i meeca na jednej maszynie - niecodzienny widok :D A czemu masz tarczę taką malutką?

Bierz czerwoną, ma aluminiową stopę i jest szybsza bo czerwona...
przekonałeś mnie. Będzie mi poza tym do kurtki pasować :-)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:53:29 czas Polski »
Czemu mała tarcza? Bo trafił się festool w tym rozmiarze za niewielkie pieniądze więc nie wybrzydzałem :) Jak braknie mi wysokości cięcia to zainwestuję w większą i na pewno tańszą ;)
A meeca mam czerwonego bo to ładny kolor :D jeszcze sobie krawat w kolorze sprawię do kompletu :)

Offline kipi

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2017, 09:20:28 czas Polski »
A jaką tarczę polecacie do tej czerwonej strzały? Potrzebuję zrobić kilka cięć wzdłuż i kilka w poprzek w drewnie bukowym

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2017, 10:12:45 czas Polski »
Czerwony Meec ma wrzeciono na otwór 20 mm. Orientujecie się czy mogę założyć tarcze z otworem 30 mm korzystając z pierścieni redukcyjnych 30/20?

Offline kipi

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2017, 23:26:20 czas Polski »
Wg. mojej wiedzy nie ma przeszkód. Docisk z tego co pamiętam ma sporo więcej niż 30mm, więc powinien dobrze trzymać tarczę.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2017, 23:31:58 czas Polski »
Mam jedną tarczę z pierścieniem i nie na problemu z jej dociskiem. Podczas pracy też nie zaobserwowałem żadnych niepokojących oznak.