05 Maja 2026, 11:14:15 czas Polski

Autor Wątek: Bowclamp  (Przeczytany 4747 razy)

mily68

• Gość
Bowclamp
« dnia: 02 Lutego 2014, 20:58:49 czas Polski »
Czy ktoś z szanownych forumowiczów robił bowclampy (brak polskiej nazwy :( )?
Przeszukałem sieć ale nie znalazłem żadnego sprawdzonego wzoru na promień krzywizny a bez odpowiedniego radiusa nie będzie równomiernego docisku na całej powierzchni...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Bowclamp
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2014, 21:14:06 czas Polski »
Są na liście do wykonania ;) Jeśli Ci się nie spieszy - poczekaj chwilę... będzie tam wszystko wyjaśnione, włącznie z tabelami do obliczeń.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2014, 21:20:27 czas Polski »
Jarku - nie są mi oczywiście potrzebne "na wczoraj" ;) Mogę poczekać - a mniej więcej na kiedy przewidujesz temat?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2014, 21:43:35 czas Polski »
Może skleję ze 2 - 4 kantle i w tym tygodniu nagram, przydadzą mi się do klejenia.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2014, 22:50:37 czas Polski »
Mily68  , Bieżesz kantówkę  np . jesion   4,4 x 4,5  x  130 cm      .    Robisz sztywne kopyto  wklęsłe ok 1 cm  na 50 cm  długości  .  w to kopyto wginasz   tą kantówkę na środku przykręcasz   ( łeb wpuszczony )  . Zbierasz te dwa końce  tak  by  dostać linię prostą . I gotowe .  :)  Pamiętaj że dokładnie tego nie obliczysz bo to drewno i każdy kawałek inną  ma budowę  .
Można też : zastosować  w środku kantówki kilka śrób i je dokręcać przy klejeniu . By była jednakowa siła  robić to kluczem  dynamometrycznym   .  I gotowe  .  :)

To sa moje sugestie  , sam jeszcze nie robiłem , a dawno już powinny być w warsztacie   ;D

Offline Dreluks

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2014, 23:34:30 czas Polski »
Witam,

Pamiętam ten temat już od dawna. Nie zrobiłem tego jak książka pisze ale zrobiłem na prosty sposób. Kantówka dębowa 5x5 cm długa na 120cm i na wyrówniarce strugałem od początku do mniej więcej środka 1 stronę później obracałem listwę o 180 stopni i drugą stronę. tak by koniec wyszedł bodajże 5 x 3. Zdało to egzamin przy pierwszym klejeniu. Ale teraz poczekam na dokładny opis i wtedy zrobię z prawdziwego zdarzenia Bowclamp'y
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2014, 23:56:47 czas Polski »
Łukasz ale to zamiast łuku wyszedł Ci stożek więc Twój "bowclamp" dociskał w zasadzie tylko na środku i na końcach...

Offline Dreluks

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2014, 23:59:28 czas Polski »
Witam,

Miłosz zgadzam się z Tobą w zupełności i w teorii tak powinno być. Natomiast w praktyce wyszło zupełnie inaczej bo ścisnęło całą płaszczyznę dobrze i byłem w szoku.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2014, 00:10:11 czas Polski »
odpowiedniego radiusa
Miłosz - na bowclamp to może nie ma polskiej nazwy, ale na "radius" to już chyba jest, prawda? :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2014, 00:27:53 czas Polski »
Oczywiście :) radius to po polsku promień. W instrumentach strunowych podstrunnica ma przekrój lekko soczewkowy. Wielkość tej "wypukłości" to radius (czyli właśnie promień) ale jakoś nikt nie używa polskiej nazwy stąd i moja "zaćma umysłowa" za co bardzo przepraszam  :-[

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2014, 00:37:31 czas Polski »
:D tak się tylko czepłem :D

Offline chulio

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2014, 21:31:26 czas Polski »
Ja już nie pamiętam kto mi podsunął rozwiązanie, ale wygląda to tak:
Na 1/3 długości od obu końców listwy - puszczam na strugarkę, tak, że oba końce są ścięte ( zestrugane) lekko i u mnie to działa, zbieram około 0,5 mm.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2014, 23:02:49 czas Polski »
    Robisz sztywne kopyto  wklęsłe ok 1 cm  na 50 cm  długości  .  w to kopyto wginasz   tą kantówkę na środku przykręcasz   ( łeb wpuszczony ) 

Czytam swój wpis  i myślę  że nie precyzyjnie napisałem .
a  mianowicie :  chodzi mi    , że do  sztywnej  deski ( kopyto  ? ) dokręcamy środkiem  kantówkę  bowclampa  a pod jego końce  podkładamy  podkładki . Tak by ugięcie  (  wklęsłe )  było ok  1 cm na 0,5 m  długości  . i wtenczas  scinamy końce  po trochu ,    (  łuk  ma się  układać  )  aż otrzymamy  linię prostą  . Ważne by to robić  na naprężonej  kantówce bowclampa .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lutego 2014, 23:47:38 czas Polski »
Wszystko jasne :) Nie żeby mi się spieszyło ale jak Jarek nie zrobi filmu o bowclampach w ciągu najbliższych tygodni spróbuję wykonać wg Twojego opisu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lutego 2014, 08:56:01 czas Polski »
Jak zdecyduję zrobić te ściski, chyba wg technologii Tomka, wydaje się prosta.