12 Czerwca 2026, 00:04:36 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka Zipper FKS 250 widział kto?  (Przeczytany 3627 razy)

Offline konik21

Pilarka Zipper FKS 250 widział kto?
« dnia: 21 Kwietnia 2017, 14:26:17 czas Polski »
Witajcie,
Zachciało mi się kupić pilarkę stołową. Mam na to ok. 1000 zł i znalazłem takie cóś jak Zipper FKS 250. Zipper to ekonomiczna linia Holzmanna i ma trochę więcej bajerów niż inne (np. boczny wózek na niby rolkach). Kupiłbym nawet na próbę, ale nic o tej pile nie mogę w sieci znaleźć (poza informacjami handlowymi). Czy ktoś z doświadczonych coś może wie o tym modelu lub choćby o marce?
Najbardziej mnie interesuje czy można ją jakkolwiek skalibrować (nie naruszając gwarancji), bo że będzie równo ciąć tak po prostu po wyjęciu z pudełka to po lekturze forum bardzo wątpię. W moim budżecie jest jeszcze Ryobi 1800 i o niej juz się naczytałem. Nic nie mogę znaleźć za to o Zipperze.   

Piłę znalazłem tutaj
http://holzmann.pl/produkty/item/2276/Pilarka-formatowa-Zipper-ZI-FKS250

Pozdrawiam
K.

Offline benek161

Odp: Pilarka Zipper FKS 250 widział kto?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2017, 14:56:51 czas Polski »
Wózek boczny w tym budżecie nie wróży nic dobrego... Co w ogóle chcesz tym robić?

Offline konik21

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2017, 15:17:59 czas Polski »
Mam sporo materiałów po starych meblach (płyt, desek) i chcę z nich zrobić regały magazynowe do piwnicy, jakieś skrzynki. Chciałbym po pocięciu móc to skręcić. Zastanawiałem się tez nad Ryobi 1800 ale to co w widziałem w markecie rozpadało się w rekach i nie wiem czy przez nadmiar macaczy czy przez kiepskie wykonanie.

Offline tommies

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2017, 15:54:39 czas Polski »
Do robienia regałów z całą pewnością wystarczy. 2,2 kW o ile jest prawdziwe, to naprawdę bardzo przyzwoita moc i nawet dębowe deski czy kantówki nie powinny stanowić wielkiego problemu.
Nauczony doświadczeniem z innymi chińczykami wiem, że aby urządzenie było w miarę precyzyjne, należy a to dodać podkładkę, a to coś smyrnąć delikatnie pilnikiem i jest przyzwoicie.
Prosta blaszana konstrukcja obudowy daje też większe możliwości modyfikacji niż te z tworzywa - zawsze można ją usztywnić kątownikiem.
Waga 22 kg nie daje powodu do szczególnego optymizmu, ale np. Ryobi waży podobnie.

Poruszałem juz to w innym wątku, ale wszystkie piły które oglądałem do 2 tys mają jakieś "ale" i to czasami żenujące jak krzywy blat w Makicie MLT100. Moim skromnym zdaniem albo kupować coś taniego w okolicach 1tys, albo szarpnąć się na wyższą półkę w rodzaju  Bosch GTS 10 XC czy  DeWalt DWE7491.
Po środku czysto teoretycznie może być Zipper/Holzmann FKS315M, ale też niewiele o nim można znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2017, 16:10:36 czas Polski wysłana przez tommies »