08 Września 2026, 20:10:16 czas Polski

Autor Wątek: Jak to zrobić? Porady  (Przeczytany 2638 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Jak to zrobić? Porady
« dnia: 08 Maja 2017, 07:56:58 czas Polski »
Nie wiem czy jestem godzien ale myślę że pomocny byłby wątek w którym pytamy o drobne rozwiązania techniczne dla których nie warto zakładać osobnych wątków.
Jeśli uważanie że to zły pomysł to pomóżcie tylko w mojej sprawie  ;D

Robiłem ostatnio takie leżaki

Wyobrażałem sobie jakiś krążek z blachy z nawierconymi otworami na wkręty a w środku przyspawany trzpień +krążek z otworami i tulejka jako druga część.
Nie mogłem znaleźć żadnych gotowców na zawiasy i kombinowałem ze śrubami. Nawet to wyszło ale było trochę upierdliwe a mam już kolejne zamówienia na te leżaki.
Znacie jakieś gotowe  rozwiązania ?
Pozdrawiam Tomek

Offline Andriu

Odp: Jak to zrobić? Porady
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2017, 12:20:46 czas Polski »
ale o co chodzi,  zrób zdjęcie tego co zrobiłeś może  wówczas coś doradzimy

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2017, 12:32:15 czas Polski »
Chodzi o miejsca zaznaczone w kółkach

Tam są osie obrotu
Pozdrawiam Tomek

Offline swfr

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2017, 12:34:22 czas Polski »
Śruba z nakrętką Ericsona?

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2017, 12:51:23 czas Polski »
Śruba z nakrętką Ericsona
O-zuch!  Tylko nakrętka jako oś obrotu- będzie się wykręcać. Poza tym trzeba by było nawiercić trochę, aby się nakrętka cała schowała. Jakimś rozwiązaniem byłoby nakręcenie jej na szpilkę i przyklejenie klejem epoksydowym, z drugiej strony nakrętka.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2017, 13:28:16 czas Polski »
A może wkręcić tą nakrętkę na kleju żeby oś obrotu nie była na gwincie tylko między drewnem a zewnętrzną częścią nakrętki?
Pozdrawiam Tomek

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2017, 13:46:30 czas Polski »
SZpilka to nagwintowany pręt. Nakrętkę Ericsina smarujemy w środku klejem, wkręcamy w szpilkę i powstanie coś w rodzaju śruby. Z drugiej strony zwykła nakrętka, ( o to mi chodziło). Jednak przy masowej produkcji to może być problem, bo to trochę klejenia i nie wiem czy nie lepiej zamówić małą serię i mieć spokojną głowę, że sie nie rozklei .

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2017, 07:41:19 czas Polski »
Jeśli zrobimy jak piszesz to ściśniemy tą nakrętką dwie deski ze sobą i nie będzie żadnego obrotu
Pozdrawiam Tomek

Offline swfr

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2017, 11:27:10 czas Polski »
Jak często będziesz składał te leżaki?
Raz dziennie czy raz na miesiąc?
Jak raz dziennie to musi być luźne połączenie.
Jak rzadko - IMO - Ericsony wystarczą

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2017, 12:50:04 czas Polski »
Jeśli zrobimy jak piszesz to ściśniemy tą nakrętką dwie deski ze sobą i nie będzie żadnego obrotu
Połączenie musi być ścisłe, bo jak zrobisz luźno, to pod wpływem ciężaru osób rozchwieje się i będziesz miał reklamacje i  zwroty. Z drugiej strony, jeśli dasz śrubę a nakrętkę skleisz klejem epoksydowym, to będzie praktycznie połączenie nierozłączne, więc w przypadku konieczności wymiany jakiegoś elementu drewnianego krzesło będzie do wyrzucenia.  Propozycja moja jest taka: drugą nakrętkę podkleić klejem np. silikonowym, który utrzyma ją na miejscu i nie dopuści do rozkręcenia a między dwie deseczki dać podkładkę z twardego i śliskiego tworzywa (np. ebonitową), która zadziała jak łożysko cierne.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2017, 12:59:19 czas Polski »
Mam podobnie zbudowane krzesła składane, pomiędzy drewnianymi elementami jest normalna podkładka fi6 dużej średnicy, około 20mm i wszystko działa od wielu lat. Z jednej strony śruba z zamkiem a drugiej nakrętka z teflonem. Gwint pod nakrętkę można dodatkowo posmarować kalafonią lub specjalnym smarem niebieskim(do połączeń demontowalnych) lub czerwonym(niedemontowalnym inaczej trudniej rozbieralnym) :)
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 13:01:56 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2017, 11:03:54 czas Polski »
Zrobię tak:
W część stałą wkręcę wkręt z gwintem

https://www.google.pl/search?q=wkr%C4%99t+z+gwintem&rlz=1C1GGGE_plPL612PL612&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjzypzI_unTAhVKa1AKHYEoAnoQ_AUICigB&biw=1600&bih=779#imgrc=_z0IeoywAkN4tM:

Na to na kleju nakręcę ericsona . Oś obrotu będzie między nakrętką a drewnem . między dwoma deskami dam też podkładkę .

Jak po czasie trzeba będzie rozebrać całość to przy wykręcaniu puści albo klej albo wkręt się wykręci i też będzie ok .\
Pozdrawiam Tomek