28 Kwietnia 2026, 11:32:45 czas Polski

Autor Wątek: Laser i montaż mebli  (Przeczytany 7100 razy)

Offline Radosny

Laser i montaż mebli
« dnia: 23 Maja 2017, 22:29:40 czas Polski »
Cześć.

Pytanie czy wykorzystujecie może laser do montażu mebli np. kuchennych (szafki dolne, górne, listwa montażowa ...)?
Jeżeli tak to, czy są jakieś problemy np. światło dzienne w słoneczny dzień lub inne?

Zastanawiam się nad takim zestawem BOSCH - GLL 2-10 + STATYW 150cm no i powiem że się wahom jak Baca, dziś wpadł mi w ręce Parksaid z Lidla i stąd powtórna przymiarka do zakupu, czy ktoś z Was może ma to "badziewie"?

Czy raczej preferujecie tradycyjne rozwiązania czyli poziomica?
Za wszelkie odpowiedzi i porady dziękuję.

Offline peter

Odp: Laser i montaż mebli
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2017, 22:52:55 czas Polski »
używałem lasera bosch do mebli ,przewaga nad poziomicą jest taka że dwie ściany równoczesnie ci wyznaczy ,a przy poziomicy zawsze coś ucieknie na każdym pomiarze. Na temat parksida się nie wypowiem bo nie używałem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2017, 22:53:55 czas Polski »
Ja używam poziomicę ze wskaznikiem cyfrowym.
Rewelacja.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2017, 07:13:09 czas Polski »
Ja używam tradycyjnie poziomicy. Koledzy moi mówią, że trochę zacowafany jestem i zapewne tu też zaraz szydera poleci ;) Udowodniłem jednemu kiedyś, że z poziomicą wyszło dokładniej ;) Jedynie do wyznaczenia punktów wiercenia faktycznie się przydaje i do "łączenia" różnych płaszczyzn. Używam głównie do szaf skośnych.

Ps. Taka poziomica co Lirorobert używa to moim zdaniem najlepszy sposób na ustawianie korpusów.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 07:37:52 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Radosny

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2017, 09:56:46 czas Polski »
Ja używam poziomicę ze wskaznikiem cyfrowym.Rewelacja.
A co to daje i z czym to się je ? tzn. czym się aż tak różni od zwykłej możesz jakąś fotkę dodać, bardziej rozwinąć temat ?

Offline Jakacor

Laser i montaż mebli
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2017, 12:15:08 czas Polski »
A co to daje i z czym to się je ? tzn. czym się aż tak różni od zwykłej możesz jakąś fotkę dodać, bardziej rozwinąć temat ?
Jest bardziej precyzyjna, tzn. nie zastanawiasz sie czy oczko jest idealnie na srodku, czy tez jest lekko przesuniete w prawo lub w lewo. Masz wyswietlacz, ktory pokazuje cyfrowo ile % albo mm ucieka na metrze. Wtedy wiesz, ze jak masz 0 to za kazdym razem jest powtarzalnie, a nie raz 1 mm w lewo a raz w prawo ucieka.

Dla mnie super funkcja jest natomiast sygnal dzwiekowy wskazujacy poziom. Dzieki temu praca samodzielna jest prostsza - nie musisz widziec poziomicy zeby dowiedziec sie ze masz poziom (wtedy piszczy). Mozesz wiec miec poziomice na blacie szafki a sam siedziec pod nia i ustawiac nozki - jak bedzie poziom to uslyszysz.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 12:16:56 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Offline Radosny

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2017, 12:32:49 czas Polski »
Jakacor, możesz podać przykładowy model takiej poziomicy najlepiej swojej chyba że z doświadczenia polecasz coś innego?

Dodatkowe pytanie ogólne czy jest ktoś kto wykorzystuje laser w taki sposób jak na filmie ?
https://youtu.be/AF_0oceyGXo

Offline Jakacor

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2017, 12:37:38 czas Polski »
Ja mam stanleya fat max 60 cm, z ktorego poki co jestem zadowolony.

Zobacz ofertę: STANLEY POZIOMICA ELEKTRONICZNA 60cm CYFROWA 42065
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5144313504

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2017, 12:48:57 czas Polski »
Ja posiadam laser Bosch GLL 2-80 z dokładnością 0,2mm/m. Używam go do układania płytek a także do wiercenia otworów pod haki górnych szafek (zawsze wieszam na hakach, jest pewnie), po powieszeniu szafek ułatwia mi regulację do zadanej wysokości, nie muszę wieszać szafek po kolei bo widzę na jakiej wysokości wszystkie wiszą. Laser jest na tyle dokładny, że płytki układam bez listew startowych, robię od danej wyliczonej wysokości ze specjalnych podpórek. jak dla mnie taka dokładność jest wystarczająca. Układałem płytki wielkoformatowe z fugami 1,5mm i wszystko się zgrywa po obwodzie. Mam też zawsze ze sobą poziomicę 200cm z dokładnością 0,3mm/m. Z tego co wiem to w Lidlu i Biedronce bywają z dokładnością 0,8-1mm/m. Co do światła dziennego, laser Bosch'a w pomieszczeniu widać, na dworze przy słońcu nie ale są odbiorniki które są do tego celu i sprawdzają się. Niestety cena Bosch'a jest znacznie wyższa. Zależy kto do czego potrzebuje
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 12:50:58 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Radosny

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2017, 19:11:59 czas Polski »
Firma PRO100 ta od poziomic ma laser z dokładnością 1,5/5m co daje 0,3 w dość dobrej cenie bo około 260 chyba się skuszę.
Dziękuję za info, a może ktoś ma jeszcze inne sposoby?

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Offline Filip

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2017, 01:21:09 czas Polski »
Laser to podstawa, odkąd mam, nie wyobrażam sobie choćby powieszenia karnisza bez niego. Grunt, żeby był dokładny no i samopoziomujący.