Witam, udało mi się nie dawno wylicytować owy strug na portalu aukcyjnym za kwotę około 100 zł.
Strug nie używany w idealnym stanie lecz jak już powszechnie wiadomo takie narzędzie (i wspominanej marki) wymaga pracy nad stopą

Zakupiłem papier p60, 120, p300 p800, p2000 i zabrałem się do pracy. Mimo pozorów jest to bardzo brudna robota:( Więc zalecał bym tu rozwagę i dostosowanie odzieży i samego miejsca planowania. Model którym dysponuje wymaga naprawdę ogromnego poświecenia. Stopa jest n wklęsła +/- 1mm (to naprawdę sporo). Zasięgałem po lekturę i zdecydowałem się na pokazany na zdjęciu sposób
Oto efekt pracy na papierze p60 po 1h

po kolejnych 2h

Na planowanie poświeciłem około 5 godzin, także były i zakwasy był i pot ale czego się nie robi dla takiego efektu

Stopa idealnie płaska pod każdą płaszczyzną.
Więc myślę warto było tym bardziej, że strug nie kosztował mnie zbyt wiele. Troszeczkę brudnej roboty i gotowe. W efekcie otrzymałem
świetne narzędzie, sprawuje się naprawdę dobrze.
Wracając do samego planowania a dokładniej do techniki tarcia zalecał bym ruchy góra dół w jednej płaszczyźnie.
Ruchy po okręgu czy w poprzek komplikują sprawę z uwagi na wytarcie się materiału ściernego. Papier się porostu ,,tępi''
i niemożliwa równomierne ocieranie. Także ruchy ,,góra dół'' na jednym fragmencie papieru. Po wytarciu przejście na kolejny niewytarty obszar.
Domyślam się, że cały proces przestawiłem wybiórczo i w dużym uproszczeniu.
Chciałem tylko pokazać w jaki sposób można wyposażyć się w wydajne i dokładne narzędzia nie obciążając się kosztami.