06 Maja 2026, 21:11:20 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić , żeby dobrze było  (Przeczytany 4328 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Jak zrobić , żeby dobrze było
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Czerwca 2017, 19:40:22 czas Polski »
Przy tak sporych gabarytach szafy  nie ustawisz przekątnej idealnie na dłużej  , jeśli nie będzie przymocowana do ściany . Po każdym otwarciu drzwi będzie chodziła na boki i traciła "wymiar" . Albo musisz przymocować ją do ściany , albo zamocować plecy ,aby konstrukcji nadać sztywności , przez co będą zachowane kąty .

kerry

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Czerwca 2017, 19:47:58 czas Polski »
Nie łatwiej będzie wyliczyć z tangensa ?
E tam, tangensem to robię rano, jak wstanę... :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwca 2017, 21:50:58 czas Polski »
Korygowac możesz na dwa sposoby.
Najpierw upewnij się że przód szafy jest w pionie i z lewej strony i z prawej. To podstawa.
Nastepnie :
1. Jeśli wieniec dolny jest w poziomie, to wystarczy górę szafy przesunąć w lewo lub prawo
2. Jesli bok szafy jest idealnie w pionie to znaczy że musisz podnieść jedną stronę szafy odrobinę do góry.

Może być sytuacja że zarówno wieniec jest w poziomie i boki w pionie, ale jeśli przody boków nie są wypionowane i  idealnie równolegle,  to się  szafa skręciła i też nie będzie przekątnych.
Najlepiej zamontuj najpierw drzwi.

Offline Rodman17

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Czerwca 2017, 08:17:38 czas Polski »
Wielkie dzięki za odpowiedź, szafa pleców nie ma bo będzie jedną z 3 szaf w tym samym ciągu - obok siebie. Ta szafa jest na moje rzeczy  , pozostałe mają plecy i tam wymiary grają. A tak na marginesie dla takich pytań dot. całkowitych podstaw to właściwy dział ? Dział realizacje własne jeszcze nie dla mnie.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Czerwca 2017, 09:20:42 czas Polski »
Dział realizacje własne jeszcze nie dla mnie.

Kolego tam są moje wątki i MArka dwa kropka zero , nawet kozio pokazuje co zrobił , także ten tego nie ma co się wstydzić ;D

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwca 2017, 10:14:15 czas Polski »
Sugeruję tylko umieszczać przedmiot wątku w jego tytule. Samo 'dobrze robienie' to nie wszystko :)

Offline Rodman17

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Czerwca 2017, 11:18:08 czas Polski »
Jak się uda i szafa się nie zawali to kto wie może i zdjęcia pokaże  :D A co do tytułu to zamierzone było no bo każdy chce "żeby dobrze było"  :D

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwca 2017, 11:23:47 czas Polski »
Rozumiem, ale idąc tą drogą każdy temat mógłby się tak nazywać :). Wiesz - łatwiej potem odnajdywać tematy, nawigować po forum.

Offline Rodman17

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwca 2017, 15:26:33 czas Polski »
To fakt , moja wina na przyszłość się poprawię.Jeszcze raz  dzięki za wszystkie odpowiedzi

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwca 2017, 17:00:10 czas Polski »
4 mm na takiej szafie nie ma wielkiego znaczenia... no chyba, że  fronty masz dopasowane co do milimetra i nie przewidujesz widocznej krawędzi od korpusu, gdzie zwyczajowo wystaje po 2mm, ale to już z założonymi frontami zobaczysz jak wyjdzie. Poza tym skoro to jest jedna szafa z 3 które będą w rzędzie to i tak je ze sobą skręcisz i same się ponaciągają. Trochę w tę trochę w tę. Jak fronty zaczną ząbkować (jeden troszkę wyżej od drugiego) to podłożysz np HDF3 z jednej strony i może będzie gitara.