22 Kwietnia 2026, 05:50:58 czas Polski

Autor Wątek: Obce pióro lamello oryginał czy zamiennik ?  (Przeczytany 2977 razy)

Offline Radosny

Obce pióro lamello oryginał czy zamiennik ?
« dnia: 23 Lipca 2017, 21:36:05 czas Polski »
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem lamelek konkretnie rozmiar 20 i nie wiem czy kupować oryginał lamello czy wystarczy zamiennik np. LEO?
Na tysiącu sztuk nie ma aż tak dużej przepaści cenowej, ale po co przepłać jeżeli nie było by różnicy w wykonaniu.
Dodam że około pięciu lat temu kupiłem LEO i właśnie się kończą nie wiem jak teraz są robione (wykonane) może lepiej niż te które miałem do tej pory ponieważ było różnie występowały lepsze i gorsze, chodzi o ich grubość czasem ręcznie dało się zamocować w gniazdo, ale przeważnie potrzebowały młotka na dobitkę, frez którego używam to CMT grubość zęba 3,96 stąd moje pytanie o oryginał lamello może są lepiej sprasowane i nie ma rozbieżności na każdej sztuce.
Z tego co zauważyłem na lamelkach pisze że mają grubość 4mm ciekawe dlaczego frez CMT ma 3,96 ?, oryginalny frez lamello ma chyba 4 mm i uważam że właśnie w tą stronę powinno to iść, pióro powinno być delikatnie luźne po włożeniu w gniazdo ponieważ gdy zaczyna mieć kontakt z klejem to puchnie więc frez powinien mieć 4 lub 4,04 nie tak jak ten CMT, choć mogę się mylić.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2017, 21:42:09 czas Polski wysłana przez Radosny »

m_kola

• Gość
Odp: Obce pióro lamello oryginał czy zamiennik ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2017, 22:45:34 czas Polski »
Używałem lamelek parę razy. Najpierw kupiłem oryginalne lamelki i były naprawdę rewelacyjne nawet z lamelownicą z Julki. Później kupiłem jakieś inne bo były pod ręką i... kupiłem znowu oryginalne. I przy takich zostanę nawet przy lamelownicy meeca

Żeby nam się chciało tak jak nam się nie chce...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2017, 23:59:59 czas Polski »
Przy okazji. Jakie lamelki do płyty meblowej 18mm? 

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2017, 00:02:38 czas Polski »
20

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2017, 00:10:37 czas Polski »
Dziękuję

Offline Radosny

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2017, 22:31:27 czas Polski »
Dziękuję za wypowiedź choć liczyłem na więcej, cóż kupię oryginał zabacze jaka jest różnica.

Wysłane z Tapatalka

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2017, 23:09:17 czas Polski »

Na wielkość otworu nie tylko ma wpływ frez ,ale także maszyna , którą pracujesz . Może mieć delikatne bicie , co przekłada się znacząco na wymiar otworu  . Przed kupnem domino używałem bardzo często lameli , zużyłem ich około kilku tysięcy . Oryginalne i te robione przez .... .I fakt , niektóre wchodziły ciężko , inne wręcz wpadały . Mimo to , żaden z mebli się nie rozpadł , wszystko trzymało się kupy . Różnica w grubości lameli nie ma żadnego znaczenia przy klejeniu , są to zbyt małe różnice w wymiarze ,żeby wpływało to na jakiekolwiek zachwiania w konstrukcji . Więc z powodzeniem możesz używać tych , które akurat w danej chwili masz pod ręką :)